DARKO TOMAS/CROPIX
TUŽNE VIJESTI

Nadvilo se crnilo nad Maksimir, otišla je zauvijek još jedna Dinamova legenda! Preminuo Krasnodar Rora

Rora je bio legendarni nogometaš Dinama s kraja 60‘ i početka 70‘ te osvajač Kupa velesajamskih gradova
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 12. studeni 2020. 09:01

Nadvilo se crnilo nad Maksimir, otišla je zauvijek još jedna Dinamova legenda, velikan. Iznenada je u četvrtak ujutro, u 76.godini preminio Krasnodar Rora, još jedan iz one legendarne generaje 1967.

Još u utorak u Maksimiru i kasnije na ispraćaju na Mirogoju oprostio se, sa suzama u očima i teškoga glasa, od suigrača i kapetana Slavena Zambate, eto, ni 48 kasnije otišao je i on za Zambijem...

Roru ćemo pamtiti kao jednog od najvećih Dinamovih igrača svih vremena, popularno lijevo krilo koje je u 10 godina provedenih u plavome dresu upisao 459 utakmica uz 90 postignutih pogodaka.

Rora je bio jedan od simbola naraštaja iz 1967. godine, veliki prijatelj, kohezivni faktor pa čak i svojevrsni “glasnogovornik” cijele generacije. Rođen je 23. ožujka 1945. godine na Visu, a odrastao u Šibeniku. Prve je nogometne korake načinio sa 14 godina na šibenskim poljanama i to baš u „nogometnom kvartu“ – Šubićevcu. U Dinamo je došao 1964. godine gdje je naslijedio dres s brojem 11 kojega nije ispuštao cijelo desetljeće.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Kasnije je nastupao za belgijski Standard, a potom za francuski Nancy gdje je igrao zajedno s legendom francuskoga i svjetskog nogometa, Michelom Platinijem. Štoviše, i sam ja Platini, prilikom svojedobnoga posjeta HNS-u, istaknuo: „Ne bih postao onakav igrač da nakon treninga nisam ostajao dodatno raditi s Rorom.“

Nakon igračke je karijere Rora bio trener u Dinamovoj nogometnoj školi, obnašao je i funkciju asistenta glavnoga trenera, a kao stručni se komentator isticao i u novinarskom poslu.

Linker
28. svibanj 2023 22:20