PRO SHOTS PHOTO AGENCY/DDP USA/PROFIMEDIA Pro Shots Photo Agency/ddp Usa/profimedia
IZBORNIKOV ‘IGNORE‘

Najbolji je vratar pete najbolje lige u Europi, a Dalić mu nikad nije uputio ni pretpoziv

Ivor Pandur je najbolji igrač trenutno osme momčadi nizozemske Eredivisie
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 26. rujan 2023. 06:12

Izgledalo je to kao početak karijere iz snova. Ivor Pandur je s manje od 20 godina postao prvi vratar Rijeke, momčadi iz grada u kojem je rođen, a samo pola godine kasnije je otišao u Serie A. Ivan Jurić tada je vodio Veronu i u Panduru vidio dovoljno veliki potencijal za talijansko prvenstvo. Dobila je Rijeka tada 1,9 milijuna eura, trebala je zaraditi i više na ime bonusa koji se na žalost nisu realizirali.

Pandur je u prvoj sezoni za Veronu branio u posljednja četiri kola prvenstva i još dva puta u Kupu, a ni sljedeće sezone nije bilo ništa bolje - upisao je ukupno pet nastupa pa je prošlog ljeta odlučio kako mu je bolje otići na posudbu u neki klub u kojem će dobiti više prilika. Izbor je pao na nizozemsku Fortunu Sittard - i nije pogriješio.

Pokazalo se nizozemsko prvenstvo idealno za Pandura. Od 27. kolovoza 2022. i četvrtog kola postao je nezamjenjiv na vratima Fortune za koju je u 52 utakmice primio 31 gol. Od Sofascore je imao prosječnu ocjenu 7,00 što mu je bilo dovoljno za titulu petog najboljeg vratara lige, ali i za treći najbolji prosjek u momčadi kojoj je pomogao da osvoji 13. mjesto što je drugi najbolji rezultat Fortune u zadnjih 20 godina.

Momčad iz Sittarda iskoristila je mogućnost otkupa te je Pandur ostao njihov član i u ovoj sezoni koja je krenula još bolje od prošle, kako za klub, tako za Pandura. Fortuna ima 9 bodova iz prvih šest kola te se nalazi na osmom mjestu Eredivisie, a jedan od najzaslužnijih za takvo što upravo je Pandur. On naprosto briljira ove sezone, najbolje je ocijenjeni igrač momčadi s prosjekom od 7,48 po Sofascorea (odmah do njega je Alen Halilović koji ima prosjek 7,47), a s tim prosjekom riječki vratar je trenutno najbolje ocijenjeni vratar Eredivisie i ukupno 16. u poretku kada se u obzir uzmu svi igrači.

S ovim prosjekom Pandur je trenutno drugi najbolje ocijenjeni Hrvat među svih 55 koji nastupaju u nekoj od 10 najboljih europskih liga. Ispred njega je samo Andrej Kramarić (7,62), a ostali vratari su dosta ispod njega. Dominik Livaković je za dvije utakmice u Fenerbahçeu ocijenjen sa 7,30 dok je u tri SuperSport HNL utakmice imao prosjek 7,17, Nediljko Labrović je na prosjeku 7,06, a Dominik Kotarski na 6,90. Sofascore nema ocjene za Ivicu Ivušića i ciparsku ligu.

Bez obzira na odličnu formu Pandur se ne spominje u kontekstu poziva u hrvatsku nogometnu reprezentaciju, čak ni za pretpoziv. Bio je dio U21 reprezentacije koja se nije proslavila ove godine na Europskom prvenstvu, a u posljednjoj utakmici tog natjecanja, onoj nebitnoj protiv Rumunjske, branio je umjesto Kotarskog. Bio mu je to ukupno šesti nastup za U21 reprezentaciju.

Pandur je svojim partijama sigurno dao prostora za razmišljanje Zlatku Daliću, a ako nastavi s ovakvim igrama mogao bi ubrzo ostvariti i transfer u neki veći klub. Vrijednost mu samo raste - u srpnju ove godine Transfermarkt ga je procijenio na dva milijuna eura što je najveća cijena koju je ikada imao na toj stranici. Na sljedećoj korekciji cijena očekujemo daljnji rast...

Ovog tjedna dijeli treće mjesto

Ivor Pandur je često gost našeg pregleda najboljih igara hrvatskih nogometaša proteklog tjedna. Ove sezone praktično nije bilo ponedjeljka kada ga nismo spomenuli, a iako je primio tri gola u subotu od Go Ahead Eagles, Pandur je bio najbolji igrač svoje momčadi te od Sofascore dobio ocjenu 7,6. To mu je bilo dovoljno za diobu trećeg mjesta na popisu najboljih igara Hrvata u najjačim europskim ligama. Bolji od njega su bili Joško Gvardiol (8,0) i Andrej Kramarić (7,9), a istu ocjenu su imali Dominik Livaković i Josip Juranović.

Linker
02. svibanj 2024 06:44