Marko Livaja

 TOM DUBRAVEC/ CROPIX
VELIKA ANALIZA

Najbolji na jugoistoku Europe je partizanovac, Livaja drugi napadač, Osijek ima ‘kralja obrane‘!

Turci su među osam liga - koje su nazvali balkanskim - odabrali najvrsnije igrače po linijama
Piše: SNObjavljeno: 09. studeni 2021. 19:54

Turski analitičari i statističari nisu se previše zamarali geografskim odrednicama - iako je dvojbeno pripada li i koliko Hrvatska Balkanu (o Sloveniji da i ne govorimo!) - izbacili su podatke o najkorisnijim pojedincima u osam, kako su ih nazvali, balkanskih nogometnih liga za dosadašnji dio aktualne sezone.

Analitički alat Comparisonatora bazirao se na HNL-u, ali i ligama u Sloveniji, BiH, Srbiji, Rumunjskoj, Bugarskoj, Turskoj i Grčkoj. Dakle, svojevrsni presjek 'best of' igrača jugoistočne Europe. Iako su usporedbe nezahvalne, jer jasno je da sve te lige nisu jednake kvalitete, neke su brojke ipak prilično zanimljive...

Comarisonator je na temelju učinka svih nogometaša u njihovim nacionalnim ligama izmjerio da je najbolji igrač analizirane regije dosad ove sezone - Ricardo Gomes iz Partizana, koji je zabio 16 golova i dodao još četiri asista. Logično, Gomes je i najbolji napadač, ali odmah iza njega po učinku je Hajdukov as Marko Livaja, dok je na trećem mjestu Carlitos iz grčkog Panathinaikosa.

image

Najbolji napadači Balkana u dosadašnjem dijelu sezone

COMPARISONATOR

Ima tu još dosta podataka, po trojica najboljih dodavača, napadača i braniča, a baš je na mjestu najboljeg, TOP-braniča ove sezone, Osijekov Mile Škorić.

Iako ga je Zlatko Dalić, izbornik hrvatske vrste za studeni počastio tek pretpozivom, Škorić je u kategoriji "defensive index", prema ovom statističkom alatu, koji za tu kategoriju računa uspješne obrambene akcije, presječena dodavanja i oduzete lopte, pomeo konkurenciju. Iza njega su ostali Jürgen Mattheij (CSKA Sofia, Bugarska) i Ionut Larie (Farul Constanta, Rumunjska).

image

Najbolji obrambeni igrači na Balkanu trenutno

COMPARISONATOR

image

Statistika Mile Škorića

COMPARISONATOR

Linker
15. svibanj 2022 17:22