ALI ATMACA Anadolu Via Afp
Preporod nogometnog diva

Najbolji u Europi: Potpuno promijenili momčad, doveli Vatrenog i ‘otpisane‘ pa pobijedili u svih 18 utakmica!

Fenerbahçe ima devet pobjeda u Süper Lig i još devet u europskim utakmicama
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 29. listopad 2023. 14:38

U većini europskih nogometnih liga odigrano je 10-ak kola, odnosno završena je barem četvrtina sezone, a trenutno je u cijeloj Europi bez poraza u domaćim prvenstvima samo šest momčadi. Doduše, četiri od njih dolaze iz najslabijih europskih liga u kojima je odigrano 5-6 kola pa maksimalni učinak Santa Colome (Andora), St.Joseph‘s-a, Bruno‘s Magpiesa (oba Gibraltar) i Virtusa (San Marino) ipak treba uzeti sa zadrškom. No, stopostotni učinak PSV-a u nizozemskom i Fenerbahçea u turskom prvenstvu itekako treba uzeti ozbiljno.

PSV je upisao svih devet pobjeda u nizozemskoj Eredivisie, Fenerbahçe isto toliko u turskoj Süper Ligi, no među ova dva kluba ipak postoji bitna razlika. PSV je u europskim utakmicama upisao tri pobjede, tri remija i jedan poraz, dok je Fenerbahçe i u toj kategoriji maksimalan. Turci su slavili u svih šest utakmica kvalifikacija Europske lige (po dva puta protiv Zimbrua, Maribora i Twentea), kao i tri u skupini u kojoj su redom padali Nordsjaelland, Spartak Trnava i Ludogorets. Turci su u sezonu ušli s nevjerojatnih 18 pobjeda u 18 susreta uz gol-razliku 53:10!

image

Edin Džeko

AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Fenerbahçe je prošle sezone osvojio drugo mjesto u turskom prvenstvu zaostavši za Galatasarayom osam bodova, pobijedio je u turskom kupu do k je u Europskoj ligi došao do šesnaestine finala u kojoj je izgubio od Seville. Ti rezultati nisu bili dovoljni klupskom predsjedniku Aliju Koçu pa je ove godine momčad doživjela veliku rekonstrukciju u kojoj je došlo 15 nogometaša. Sličan broj je i otišao, a u cijeloj priči Fenerbahçe praktično nije bio u minusu. Naime, na sva pojačanja je, prema Transfermarktu potrošeno 56,81 milijun eura dok je zarađeno 55,45 milijuna eura, ponajviše od prodaje Arde Gülera Realu za 20 milijuna te Attile Szalaija Hoffenheimu za 12,3 milijuna eura.

Što se dolazaka tiče, dva važna igrača su u veteranskim godinama došla besplatno. To su Edin Džeko koji je postigao devet golova i ima sedam asistencija u 13 utakmica, te Dušan Tadić koji ima šest golova i četiri utakmice. Besplatno je došao i Ryan Kent koji je igrao u 11 utakmica te ima jedan gol i dvije asistencije te Alender Djiku, reprezentativac Gane koji čvrsto drži stopersko mjesto i upisao je 16 nastupa.

Najskuplje je plaćen povratnik u turski nogomet, Cengiz Ünder koji je došao iz Marseillea za 15 milijuna eura, ali se ove sezone nije previše naigrao zbog ozljede. Poljak Sebastian Szymanski je došao iz moskovskog Spartaka za 9,75 milijuna eura, a pokazao se pravim pojačanjem jer je do sada postigao devet golova i ima pet asistencija. Fred je stigao iz Manchester Uniteda za 9,74 milijuna eura, a Rodrigo Becão iz Udinesea za 8,31 milijuna eura, a oba su opravdala očekivanja.

Očekivanja je definitivno opravdao i Dominik Livaković kojeg je Fenerbahçe dugo lovio i na kraju ulovio za 6,65 milijuna eura. On je do sada branio u sedam utakmica za turski klub, imao nekoliko spektakularnih obrana, a u četiri utakmice nije primio pogodak, odnosno sačuvao je mrežu čistom.

image

Dominik Livaković

AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Ostala pojačanja do sada nisu zauzela važna mjesta u Fenerbahçeovoj momčadi, a zanimljivo je kako su ih do ovog niza vodili mnogi igrači koji su igrali u engleskoj Premier League, ali tamo se nisu etablirali, barem ne onako kako se to od njih očekivalo. Osim Džeke (Manchester City), Tadića (Southampton), Freda (Manchester United) i Kenta (Liverpool), tu su i Bright Osayi-Samuel (QPR), Michy Batshuayi (Chelsea)i i Joshua King (Manchester United, Blackburn, Bournemouth, Everton, Watford).

Englezima nisu valjali, Fenerbahçeu jesu. Trener İsmail Kartal ih je posložio, a rezultati pokazuju koliko dobro. Čak 18 pobjeda u nizu od početka sezone. Nevjerojatan niz s potpuno novom momčadi u kojoj je puno ‘otpadaka‘...

Linker
26. travanj 2024 17:18