PETER DEJONG Afp
TRILER-ZAVRŠETAK

Najluđa utakmica dana! Nizozemska se vratila nakon teškog šoka, palo je čak pet golova

Nizozemci su 75 minuta dominirali, Ukrajinci se vratili za samo četiri. Mladić zabio za sva tri boda
Piše: Slaven Kižlin/Sportske novostiObjavljeno: 13. lipanj 2021. 20:59

NIZOZEMSKA - UKRAJINA 3:2 (Wijnaldum 52', Weghorst 58', Dumfries 86' / Jarmolenko 75', Jaremčuk 79')

AMSTERDAM Johann Cruyff Arena. 16.000

Sudac: Felix Brych (Njemačka)

NIZOZEMSKA: Stekelenburg - Timber (od 88. Veltman), De Vrij, Blind (od 74. Ake) - Dumfries, De Roon, Wijnaldum, F. de Jong, Van Aanholt (od 64. Wijndal) - Weghorst (od 88. L. de Jong), Depay (od 90. Malen). Izbornik: Frankie de Boer.

UKRAJINA: Buščan - Karavajev, Zabarnji, Matvijenko, Mikolenko - Sidorčuk, Zinčenko, Malinovskij - Jarmolenko, Jaremčuk, Zubkov - (od 13. Marlos; od 65. Šaparenko). Izbornik: Andrij Ševčenko.

Žuti karton: Sidorčuk (90).

Sjajna utakmica u Amsterdamu, Nizozemska je 75 minuta bila apsolutno bolja momčad, imali su niz prigoda, vodili 2:0, ali se Ukrajina vratila i došla do izjednačenja, ali na kraju su Nizozemci ipak slavili.

Nizozemska se vratila na veliku scenu nakon dva propuštena natjecanja, ušli su s velikim motivom u dvoboj protiv Ukrajine koja se također nije željela uvući u krilo svome vrataru, nego su krenuli otvorenim gardom. Otvaranje je bilo vatrometno, nakon uvodne gužve pred najstarijim igračem na turniru, Maartenom Stekelenburgom, Memphis Depay primio je loptu na centru i krenuo prema ukrajinskom golu, nitko ga nije od braniča Ukrajine mogao zaustaviti, kada je došao na 17 metara pucao je nisko u sam kut, ali Buščan je sjajno obranio.

Žestok je bio presing igrača u narančastim dresovima, u 5. minuti nova šansa za njih, Wijnaldum je proigrao Dumfriesa koji se našao ispred vratara gostiju, Buščan je to obranio. Uskoro je Ševčenko morao mijenjati, ozlijedio se Zubkov, umjesto njega ušao je Marlos.

image
PIROSCHKA VAN DE WOUW Afp

U junaka prvog dijela prometnuo se vratar Ukrajine Buščan, skinuo je sjajan pokušaj Wijnalduma, a tragičar je ispao desni branič Oranja, Dumfries koji je nakon šanse u 5. minuti, imao još jedan zicer, ali je u završnici prvog dijela umjesto gola s tri metra glavom pucao pored vratiju.

U nastavku smo vidjeli i golove, te veliki preokret gostiju. Počelo je u 52. minuti, odlična dubinska lopta De Roona izbacila je Dumfriesa na desnom boku, uslijedio je oštar ubačaj po travi, Buščan je uspio odbiti loptu ispred Depaya, ali na njegovu nesreću točno na noge Wijnaldumu koji s 14 metara zakucava u rašlje.

Šest minute kasnije novi pogodak za domaće, opet je Dumfries pokazao da mu asistencije bolje leže nego pogoci, pretrčao je i preskočio Mikolenka, lopta je došla do Weghorsta koji s pet metara poentira.

No, Ukrajina se vratila u igru zahvaljući sjajnom potezu Jarmolenka, u stilu Arjena Robbena krenuo je s desnog krila prema sredini, odigrao je dupli pas s Jaremčukom i onda napravio dva koraka i s 18 metara naciljao rašlje Stekelenburga.

Bio je to prvi gol nekog Ukrajinca na Europskom prvenstvu, a da nije Ševčenko. Naime, današnji izbornik Ukrajine postigao je jedina dva gola u šest prethodnih utakmica na ovom natjecanju.

Četiri minute kasnije novi šok za domaće, Malinovski je odlično izveo slobodan udarac, a Jaremčuk je sa šest metara glavom zabio za izjednačenje. Šokantno je to djelovalo na domaće, međutim, uspjeli su smoći snage i došli do novog vodstva.

Ake je bio asistent, ubacio je s lijevog boka, a u junaka Oranja prometnuo se Dumfries, desni branič je glavom pogodio s desetak metara. Do kraja utakmice gosti nisu imali snage za još jedan povratak.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Nizozemci slave pobjedu. Zasluženu, ali teško izborenu.

90+3' Žuti karton za Sidorčuka, prilika iz slobodnjaka za Nizozemsku.

90' Igrat će se još pet minuta sudačke nadoknade.

88' Moramo reći, ipak su domaćini u zasluženoj prednosti. Ali, i ovaj je gol bio fantastičan, bilo ga je strahovito teško zabiti s igračem na leđima.

86' GOOOOOOL! Dumfries! Evo gaaa, vode opet Nizozemci. Ake je asistirao, a Dumfries nakon promašaja iz prvog dijela konačno zabija, glavom je precizniji.

84' Što sada? Pitaju se to Nizozemci koji će sada napraviti sve ne bi li se nekako dokopali vodstva.

81' Bez riječi smo. Nevjerojatno, kakav povratak su izveli momci Andrija Ševčenka. Usred Amsterdama za četiri minute izbrisali su 75 minuta nemoći.

79' GOOOOOOOL! Jaremčuk! Slobodni udarac Malinovskog, nema zaleđa, De Roon je držao liniju i Ukrajinci se vraćaju...

78' Tko bi to rekao? Ukrajinaca nigdje nije bilo, a sad bi mogli lako i izjednačiti. Što je nogomet...

75' GOOOOOL! E da, dojam vara. Bomba! Jarmolenko, kakav top iz njegove lijeve noge... Prekrasan pogodak. Piše se i asistencija Jaremčuku.

73' Puca sada Jaremčuk, ali bez nekih većih problema ulovio je to Stekelenburg. Neće Ukrajinci zabiti pogodak, i takav dojam nas prati...

71' Imamo dojam da Nizozenci na ovome neće stati. Imaju 61 posto posjeda i 13 udaraca prema golu zasada.

67' I ovoga se valja prisjetiti...

64' Tri promjene odjednom! Dvije kod Nizozemaca - Ake umjesto Blinda i Wijndal umjesto Van Aanholta, a jedna i kod Ukrajinaca. Ušao je Šaparenko umjesto Marlosa... A Marlos je ušao u 14. minuti...

60' Nema prekršaja, nema ni zaleđa, VAR je odradio svoje a Nizozemci imaju 2:0.

58' GOOOOOL! Još jedan pogodak! Weghorst zabija, ali pola posla odradio je Dumfries po desnoj strani. Zaleđa nema, VAR možda označi kakav prekršaj...

55' Još jedna velika prilika, ali Weghorst je probao svojom slabijom, lijevom nogom. Izborio se za prostor na rubu kaznenog prostora, ali onda poslao loptu ravno u ruke Buščana.

52' GOOOOOL! Zabili su konačno Nizozemci! Probio je Wijnaldum ukrajinski bunker, nisu izdržali izabranici Andrija Ševčenka... Pristup iz prethodnog retka, očito je dao rezultate. De Roon, Dumfries i Wijnaldum potpisuju "creditse" za pogodak, uz malo nesigurnosti Buščana.

50' Nizozemci su ovoga puta odlučili krenuti malo strpljivije. Dosadašnji pristup nije dao rezultata pa se Oranje odlučilo na drugačija rješenja.

46' Krenulo je drugo poluvrijeme u Amsterdamu.

POLUVRIJEME: Nakon svega što smo vidjeli, ne možemo se ne načuditi trenutnom rezultatu. Kako nije pao gol?

image
OLAF KRAAK Afp

45' Igrat će se još minuta nadoknade... Ukrajinci su pokušali, Stekelenburg je zaustavio pokušaj Jarmolenka nakon vrlo dobrog dodavanja petom Jaremčuka... Nisu bezopasni, ali manje prilika su imali.

43' Pada Depay nakon duela sa Zabarnjim u kaznenom prostoru, nema ni ovdje jedanaesterca...

40' Opet Dumfries! Ubačaj Depayja, opet je Dumfries ostao sam, ali nije mogao zabiti... Još jednom se vrti Wijnaldumova bomba i Buščanova fenomenalna obrana...

39' Wijnaldum! Volej, ali kakva obrana Buščana! Lijevom rukom, nevjerojatno...

36' Da ne bi mislili da se ništa ne događa, eto kornera za Nizozemce. Brzo su to izveli, De Jong daje za Van Aanholta, a ovaj visoko, visoko...

34' Zgodna crtica...

30' Vratio se onaj pravi, početni ritam u utakmicu. Opet je pucao Jarmolenko, nakon dva-tri vaganja suparničkih braniča pogodio je samo najstarijeg igrača ovogodišnjeg Eura, a to je nizozemski vratar Stekelenburg.

27' Prijete Nizozemci! Sjajna reakcija Buščana u dvoboju s Weghorstom, onesposobio ga je u ključnom trenutku. I odmah protunapad Ukrajine Petom Jarmolenko za Jaremčuka, ruši ga Stekelenburg, ali sudac Brych ne pokazuje na bijelu točku.

image
JOHN THYS Afp

26' Nizozemci ovladavaju prostorom na terenu Amsterdam Arene. Dumfriesov ubačaj nitko od domaćih napadača nije dostigao, nisu bili dovoljno agresivni, za razliku od Blinda kojem je suđen ofanzivni prekršaj.

22' Obećavala je akcija Ukrajinaca, prostora su imali i Jarmolenko i Malinovski, ali su odlučili sve skupa zakomplicirati pa su tako i izgubili posjed lopte. Odmah s druge strane velika prilika za Nizozemsku! Van Aanholt je to bio, ostao je zamalo kratak u realizaciji ispred Buščana.

20' Nakon uraganskog početka s obje strane, ušli smo u nešto mirnije razdoblje susreta. Nisu nam se valjda ispuhali Nizozemci i Ukrajinci...

16' Evo pokušaja Ukrajinaca, još je jednom Jaremčuk probao, nije to ozbiljnije ugrozilo Stekelenburga.

13' I dalje se pruža pomoć Zubkovu, ali izvan terena pa su Ukrajinci kratko s desetoricom. Neće više biti jer će ući Marlos, Zubkov ne može...

10' Ostao je sada ležati Zubkov na terenu... Uh, kad god vidimo da netko leži sjetimo se Christiana Eriksena... Ali, ovdje se samo radi o šepanju ukrajinskog nogometaša.

8' Pršti u Amsterdamu na sve strane. Wijnaldum je bio blizu... Tražili su maločas Nizozemci igranje rukom Malinovskog, nije to sudio njemački arbitar Brych.

image
JOHN THYS Afp

6' Nevjerojatna prilika za Nizozemsku! Dumfries nije zabio, brani mu Buščan. Nakon gužve ostao je sam na desnoj strani, s kakvih 7-8 metara nije uspio pogoditi.

4' Sjajan ubačaj Jarmolenka, nije prošlo u peterac, bit će korner za Ukrajinu. Vrlo, vrlo dobar, agilan početak utakmice.

2' Stisli su Ukrajinci rano, ali nisu uspjeli doći do udarca, a onda Depay! Kakvo sjajno otvaranje, sam je povukao kontru, pucao lijevicom u bliži kut Buščana, no ovaj mu brani.

21.00 Utakmica je počela!

20.40 Ovako pak izgleda ukrajinska početna postava.

20.20 Evo sastava Nizozemske:

20.00 Stigli su sastavi za današnju utakmicu.


Najava utakmice // piše: Slaven Kižlin

Dirk Kuyt, Nigel de Jong, Robin van Persie bili su dijelom početne postave posljednjeg nastupa Nizozemske na jednom velikom natjecanju, bilo je to u Brazilu na Svjetskom prvenstvu u borbi za 3. mjesto protiv domaćina. Ovaj trojac već je godinama u igračkoj mirovini, a Oranje se danas vraća na veliku scenu nakon 2.531 dana. Propustili su Euro 2016. i SP 2018.

U međuvremenu je došlo do smjene generacija i velikih promjena na klupi, a današnji ogled protiv Ukrajine bit će dvoboj dviju selekcija koje su najmanje profitirale zbog jednogodišnje odgore turnira.

Nizozemska je tako ostala bez kapetana Virgila van Dijka, koji je prošle godine igrao najbolji nogomet u karijeri, no stoper Liverpoola izbačen je iz pogona nakon što ga je ozlijedio Jordan Pickford. Danas će, pak, Frank de Boer biti lišen i drugog vrhunskog stopera, Matthijsa de Ligta, potvrdio je to na jučerašnjoj presici.

- Ne želimo riskirati, ova utakmica ipak je došla prerarano za njega, imamo još dva ispita u skupini i ne želimo ga izgubiti na duže vrijeme - rekao je nizozemski izbornik, koji je razriješio još jednu dvojbu.

- Na vratima će biti Stekelenburg. Odlučio sam se za njega, premda je i Tim Krul dobar izbor.

Tako je najstariji igrač Eura Maarten Stekelenburg od vratara koji se umirovio proteklog ljeta postao starter na Europskom prvenstvu. Naime, nakon što je Onana pao na doping kontroli, u Ajaxu su reaktivirali 38-godišnjeg vratara i bio je to odličan potez za obje strane, a čini se i za reprezentaciju, koja je uoči Eura ostala bez Cillesena zbog koronavirusa.

Ukrajina je, pak, veliki gubitnik, jer su kvalifikacije za Euro prije skoro dvije godine završili bez poraza i bili su spremni za velike stvari. Međutim, u međuvremenu je ta forma pomalo iščeznula, velikih problema Ševčenkova momčad ima u ofenzivi, ali da nisu bezopasni pokazali su pobjedom nad Španjolskom u Ligi nacija, te remijem protiv Francuske u kvalifikacijama za SP 2022. godine.

Linker
23. travanj 2024 18:41