AFP
KAKVA KARIJERA

Najmlađi koji je probio 100 golova i ne misli stati, čudesni Kylian Mbappe: ‘Moj put tek je započeo!‘

Sjajni francuski napadač srušio je 52 godine stari rekord što ga samo motivira za dalje...
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 23. ožujak 2021. 14:24

Kylian Mbappe ne prestaje oduševljavati poklonike nogometa širom svijeta, a osobito navijače Paris Saint-Germaina. Sjajni francuski napadač briljirao je u nedjeljnom derbiju francuskog prvenstva protiv Lyona. Opet ga je bilo po cijelom terenu, suparnički igrači nisu ga mogli uhvatiti i ukrotiti, a on je s dva pogotka trasirao Parižanima put prema važnoj pobjedi koja ih je vratila na vrh ljestvice Le Championata.

PSG je slavio rezultatom 4:2, a Mbappe je postigao prvi i četvrti pogodak. Bili su to 99. i 100. gol 22-godišnjeg Francuza u domaćem prvenstvu, i to u tek 142. ligaškom nastupu. Drugi gol zabio je tako da je u pet sekundi pretrčao pola terena i rutinski matirao vratara Lopesa. Do ligaške stotke stigao je više nego godinu dana ranije od dosadašnjeg rekordera Hervea Revellija koji je 1969. postigao 100. gol za St. Etienne u dobi od 23 godine.

Bol u gležnju

Mauricio Pochettino zamijenio je Mbappea u 70. minuti, u pitanju je vjerojatno bila samo lakša ozljeda, no još se čekaju nalazi nakon liječničkog pregleda. Umjesto njega na teren je ušao Neymar, povratnik nakon ozljede.
- Kylian je izašao iz predostrožnosti. Osjetio je bol u gležnju u prvom poluvremenu - rekao je Pochettino.

Doduše, moguće je da će propustiti reprezentativne nastupe protiv Ukrajine, Kazahstana te Bosne i Hercegovine. Nakon stanke Parižane očekuje dvoboj s drugoplasiranim Lilleom, a potom gostovanje kod Bayerna u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka. Na Parku prinčeva nadaju se da će se Mbappe oporaviti za te važne utakmice u klupskom dresu, dok Tricolori u svojim redovima imaju dovoljno kvalitete da i bez njega mogu uzeti bodovni maksimum na startu mundijalskih kvalifikacija.
- Bio je ovo dobar dan za postizanje mog stotog pogotka u Ligue 1. Znao sam da mi nedostaju još dva gola. Ovo je još jedno poglavlje moje karijere, novi korak prema povijesti. A put je tek započeo - izjavio je Kylian Mbappe.

Svoju je profesionalnu karijeru započeo u Monacu 2015. godine. Izniman talent napredovao je vrlo brzo i do prve momčadi s kojom je u sezoni 2016./17. osvojio naslov prvaka Francuske. U taj uspjeh ugradio je svojih 16 pogodaka, a ukupno je u debitantskoj sezoni zabio 27 golova u 60 nastupa u svim natjecanjima.
Vrlo brzo angažirao ga je PSG u transferu vrijednom 180 milijuna eura, za kojeg je postigao 120 pogodaka u prvih 160 nastupa. Od toga je u prvenstvu za pariški klub poentirao 84 puta. Naravno, nisu samo golovi u pitanju. Mbappe je ‘kompletan paket’, strijelac i asistent, igrač iznimne brzine i eksplozivnosti, odlične tehnike i vrhunske realizacije.

PSG ga želi zadržati

Još kao dijete imao je tehniku i viziju igre, što velika većina djece jednostavno nema. Kao da je imao oči na leđima, znao je kako odrediti kamo će lopta otići. Kao klinac uvijek je igrao sa starijim selekcijama u klubu, jednostavno nije bilo svrhe ostavljati ga među vršnjacima koje je odavno prerastao.
- Tijekom odrastanja nisam imao trenutke poput takozvanih normalnih ljudi, poput izlazaka s prijateljima i uživanju. No, bez obzira na to, sad živim život kakvog sam oduvijek sanjao i sretan sam - rekao je Mbappe jednom prilikom.

Danas ga mnogi smatraju jednim od najboljih nogometaša svijeta, i teško je pronaći neke protuargumente takvoj tezi. Lionel Messi i Cristiano Ronaldo su na zalascima svojih briljantnih karijera, Mbappe i Erling Haaland trebali bi postati njihovi nasljednici na najvišim nogometnim razinama. Nije stoga čudno da ih mediji obojicu svakodnevno ‘sele’ u najveće europske klubove.
Mbappeu ugovor istječe na ljeto 2022. godine, a interes su dosad iskazali Real i Liverpool. Međutim, PSG je uvjeren da će na vrijeme produljiti ugovor sa svojim napadačkim draguljem...

Linker
23. travanj 2024 23:32