Kylian Mbappe će biti na naslovnici zadnje FIFA-e

 PATRICK HERTZOG Afp
KRAJ JEDNE ERE

Najpoznatija nogometna igra odlazi u povijest, ovo su razlozi prekida super uspješnog partnerstva

EA Sports je FIFA-u prvi put izbacio 1993., a ubrzo je postala jedna od najpopularnijih igra
Piše: SNObjavljeno: 10. svibanj 2022. 22:41

Svijet sportskih računalnih igara uskoro više neće biti isti. Naime, jedna od najpoznatijih tvrtki na tom polju na svijetu, Electronic Arts, objavila je kako će FIFA 23 biti posljednja sezona njihove nogometne igre pod tim imenom.

EA Sports je FIFA-u prvi put izbacio 1993. godine, a ubrzo je postala jedna od najpopularnijih nogometnih igara na svijetu, utrkujući se iz godine u godinu s velikim rivalom, igrom Pro Evolution Soccer. EA Sports ne ukida svoju nogometnu igru, ali će se ona ubuduće zvati EA Sports FC.

"Svijet nogometa i svijet zabave se mijenjaju, a to se dosta reflektira na naš proizvod. Mijenja se način igranja i uskoro će gledanje i stvaranje sadržaja biti za fanove jednako važno kao samo igranje. Moramo se razvijati u tom planu, a ugovor o licenciranju kojeg smo dogovorili s FIFA-om prije 10 godina nas je ograničavao u razvoju nekih elemenata igre", objasnio je potpredsjednik EA Sportsa David Jackson za BBC. Promjenom imena EA Sports će prestati plaćati licencu FIFA-i, a to se među ljubiteljima igre ističe kao najvjerojatniji razlog raskida ovog partnerstva.

Prva verzija FIFA-e izašla je 1993. pod nazivom FIFA International Soccer. Uslijedili su razni sufiksi, ali se među obožavateljima uvriježilo ime FIFA s brojem godine, a to je od 2006. i službeni naziv igre.

Prvu naslovnicu su krasili David Platt i Piotr Swierczewski, a kasnije su na njoj bile najveće nogometne zvijezde poput Davida Beckhama, Raula, Dennisa Bergkampa, Ronalda, Edgara Davidsa, Thierry Henryja, Zlatana Ibrahimovića, Francesca Tottija, Ronaldinha, Patricka Vieire, Waynea Rooneyja, Kake, Lionela Messija, Garetha Balea, Roberta Lewandowskog, Edena Hazarda, Cristiana Ronalda i Neymara.

Na posljednjoj naslovnici bit će Kylian Mbappe, kojem će to biti treća godina zaredom da je zaštitni znak FIFA-e.

Linker
26. travanj 2024 22:04