KENZO TRIBOUILLARD Afp
15 UTAKMICA, 15 POBJEDA

Najuspješnija momčad Europe ne dolazi iz lige Petice: ‘Osvojili bi prvenstvo i s rezervnom postavom‘

PSV je jedina europska momčad s pobjedom u svim ligaškim utakmicama
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 16. prosinac 2023. 12:22

Moj cilj je doći kući poslije utakmice i uskliknuti: ‘Wow, ovo je bilo uzbudljivo‘. Nogomet je ništa drugo nego stvar zabave - sažeo je jednom prilikom Peter Bosz svoju trenersku filozofiju koja nije baš prolazila u Borussiji Dortmund, Bayer Leverkusenu ili Lyonu, ali u nizozemskom ‘gradu svjetlosti‘ ispostavlja se kao stvorenom za PSV.

‘BoszBall‘ postaje izraz sve snažnije popularnosti te predstavlja strah i trepet za momčadi Eredivisije, koja se ove sezone za sastav iz Eindhovena pokazuje dječjom igrom. Bosz ne krije da, osim frizure, dijeli mnogo toga zajedničkog s Pepom Guardiolom po pitanju vizije, no Nizozemci ga više vole uspoređivati s Johanom Cruyffom, navodeći da je 60-godišnji stručnjak "najbliži učenik" čuvenog revolucionara, inspiriran njegovim djelima. Dva su osnovna postulata Boszove igre kao čvrsta naređenja nogometašima. Prvi je dominirati posjedom, a drugi se odnosi na pravilo "pet sekundi" - razdoblje u kojem je potrebno oduzeti izgubljenu loptu, ujedno i zorni podsjetnik na ‘Totalni nogomet‘.

image

Peter Bosz

KENZO TRIBOUILLARD Afp

Rezultat je impresivan. PSV je najuspješnija momčad Europe, u ligaškoj domeni jedina stopostotna ekipa s 15 pobjeda iz toliko susreta. Do prije tjedan dana ligaškim maksimumom mogao se pohvaliti i Virtus iz San Marina, no poražen je od Cosmosa u 12. kolu prvenstva. Ovakav scenarij u Nizozemskoj je posljednji put viđen u sezoni 1987./1988., potpisao ga je Guus Hiddink, a njegov PSV tada je osvojio trostruku krunu. Usputno, Hiddink je kapitulirao u 18. ligaškoj utakmici.

Boszova momčad već je napravila enormnu razliku u odnosu na konkurente, prvi pratitelj Feyenoord broji 10 bodova manje i mnogi se prije završetka polusezone usuđuju kazati da ‘Seljaci‘ jednom rukom drže svoj 25. trofej prvenstva. S 52 dosadašnja pogotka u ligi prosjek drže na preko tri gola po utakmici, a primili su tek šest. U Ligi prvaka bez poteškoća osigurali su nokaut fazu u društvu Arsenala, Lensa i Seville, a ‘živi‘ su i u Kupu.

- PSV je tako dobra, kvalitetna i uigrana momčad da bi osvojio naslov prvaka i s rezervnom postavom - siguran je bivši nogometaš kluba Björn van der Doelen.

image

Johan Bakayoko

KENZO TRIBOUILLARD Afp

Slikovito je umirovljenik ukazao da PSV briljira i u izostanku važnih aduta, a najbolji primjer stigao je upravo u srazu s glavnim konkurentom. Bosz je protiv Ivanušecovog Feyenoorda ostao bez Noe Langa i Hirvinga Lozana, pa ipak izvukao 2:1 na vrućem gostovanju. Doduše, udarni topnik je Luuk de Jong (17 golova u svim natjecanjima), koji se do prije dvije godine pokušavao iskazati Barceloni kao posuđeni igrač Seville. Posebno se ističe 20-godišnji belgijski dragulj Johan Bakayoko, donedavni anonimac koji je s četiri pogotka i čak 13 asistencija postao jedno od glavnih otkrića sezone. Još početkom godine davao je naznake rasta i stigao na radar PSG-a.

- Želim osvojiti naslov s PSV-om i doći što dalje u Ligi prvaka, ne bih napustio klub ni za 100 milijuna eura - prokomentirao je Belgijac.

Sigurno će se velikani svaki čas, počevši od zimskog mercata, nanovo raspitivati o Bakayoku, Tilu, Pepiju, Veermanu, Tezeu... Nitko od ovih maestralnih aduta nema više od 25 godina, no pretpostavlja se da će PSV barem do ljeta održati udarna imena na okupu, s čvrstim uvjerenjem da ‘krojfovska‘ filozofija Petera Bosza, glad mladića željnih dokazivanja i neumorni sprint prema protivničkim vratima može rezultirati samo vatrometom na Phillips areni.

Linker
01. svibanj 2024 03:52