JOHANN SCHWARZ
VELIKA BORBA

Nakon 11 godina bez posla, brončani Vatreni vodi bitku za ostanak: ‘Trude se dečki koliko mogu, ali...‘

Bivši igrač i trener Dinama naglašava da za prave rezultate svima nedostaje podrška navijača.
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 17. lipanj 2020. 19:28

Zvonimir Soldo (52) u veljači ove godine je neočekivano sjeo na klupu austrijskog prvoligaša Admire Wacker. Prije toga punih 11 godina nije bio glavni trener, još od izleta u Köln koji je trajao oko godinu i pol dana. U međuvremenu je sezonu proveo u kineskom Shandongu, ali kao asistent svog učitelja Felixa Magatha...

Magath ga je, kao glavni savjetnik kluba, doveo i u Admiru. Prvi Soldin zadatak je izboriti ostanak, a onda stvoriti momčad koja bi krenula prema gornjem domu ljestvice austrijske lige. Soldo za sada solidno gura, u šest utakmica ostvario je 7 bodova, ali i dalje je u kritičnoj situaciji. U Ligi za ostanak Admira je peta sa 12 bodova, koliko ima i posljednjeplasirani St. Pölten. Samo jedan klub ispada iz lige. Baš prije nekoliko dana Admira je kao gost slavila protiv St. Pöltena sa 3:0.

Bolji na treninzima

- Bila je to važna pobjeda, ali još mi je žao zbog poraza u prethodne dvije utakmice, jer smo protiv Austrije Beč, te Mattersburga mogli pobijediti, bili smo bolji na terenu. Tirol nas je u subotu zasluženo pobijedio. Ovako nas i dalje čeka teška borba za ostanak, već u utorak igramo protiv Altacha, ritam je žestok - kazuje Zvonimir Soldo.

Hrvatski trener još uvijek upoznaje svoje suigrače, njemu je duga pauza zbog pandemije dodatno otežala posao.

- Imali smo svega 12 zajedničkih treninga, tek jednu pripremnu utakmicu, a sve mi je to premalo da igrače upoznam kako bih želio. Znate, imate igrače koji su sjajni na treninzima, a lošiji na utakmicama. Dakako, postoje i obratni slučajevi. Zato je treneru jako važno do kraja upoznati mogućnosti i karakter svojih igrača. Moji još uvijek bolje izgledaju na treninzima, nego na utakmicama. Opet, nema smisla da se žalim, svima je teško.

Teško je i bez publike?

- Možemo mi to maskirati na svakakve načine, ali kada imaš pravi podražaj s tribina, onda igrači automatski igraju drugačije, izvlače iz sebe stvari za koje i ne znaju da ih imaju. Ovako kao da igramo neke trening utakmice. Trude se dečki koliko mogu, ali nije to isto. Nedostaju navijači jako, ali što je, tu je. Svi računamo da će se brzo vratiti.

Ključne stvari

Kakva je austrijska liga? Koliko je slabija od njemačke Bundeslige, ili bolja od Prve HNL?

- Ne volim usporedbe, jer teško je na takav način vući paralele. Liga je ukupno dobra, ima tu dobrih momčadi, jako dobrih igrača. Infrastruktura je jako dobra, daleko ispred onog što imamo mi u Hrvatskoj. Treneru je ovdje doista ugodno raditi.

Salzburg je i dalje priča za sebe?

- Imaju daleko najveći budžet, a rade jako pametno i kvalitetno. Otišli su im Pongračić i Haaland, ali to ih nije poremetilo, imaju spremne zamjene. Nema sumnje da je Salzburg sa svojim radom digao austrijsku ligu na jednu višu razinu, te natjerao ostale u ligi da rade bolje kako bi mu se primakli. Mislim da se rezultati vide, Austrija u Europi ima pet predstavnika, reprezentacija im je dobra, mladih igrača je sve više.

Vi ste kao trener pružili priliku igraču od 16 godina?

- To je Onurhan Babuscu, ima turske korijene, iznimno je talentiran ofenzivni veznjak. Austrijanci inače paze da zaštite svoje igrače koliko je god to moguće, najviše šest stranaca može biti na terenu. Mi smo protiv St. Pöltena imali 10 domaćih igrača na terenu. Mislim da je to jedini ispravan put za ovakve lige.

Tako bi trebalo biti i u HNL-u, ali to je neka druga tema. Nego, koliko se nogomet promijenio u ovih 11 godina koliko vas nije bilo?

- Za mene je nogomet uvijek nogomet. Zna se da su ključne stvari tehnika, brzina, brzo dodavanje, duel... To su stvari koje svaki mladi igrač mora savladati, a onda tek dođe taktika. Imam dojam da u današnjem režimu rada ti mladi igrači preskaču neke stepenice, što nije dobro. Bez vrhunski razvijenih individualnih komponenti, teško se potaje pravi seniorski igrač.

Neka se sin bori

Kako ste zadovoljni s razvojem vašeg sina Nikole (19), koji igra stopersku poziciju u Interu iz Zaprešića?

- Mlad je, ima želju raditi i napredovati, što je osnovni preduvjet. Neka se bori...

Otac mu dobro zna što znači boriti se kroz karijeru, prvoligaški nogomet zaigrao je tek sa 24 godine. I opet je stigao napraviti veličanstvenu karijeru...

Linker
26. travanj 2024 14:51