Robinho, Robson de Souza

 

 -/shutterstock Editorial/profimedia
NOVO SUĐENJE

Nakon Danija Alvesa još jedan slavni nogometaš ide u zatvor zbog silovanja? ‘Osuđen je na propast‘

Slučaj u kojem je Robinho osuđen odnosi se na epizodu seksualnog nasilja nad Albankom
Piše: SNObjavljeno: 24. veljača 2024. 23:48

Pod utjecajem presude bivšeg braizlskog nogometaša Danija Alvesa od strane suda u Barceloni na četiri godine i šest mjeseci zatvora za kazneno djelo silovanja, Vrhovni sud pravde u Brazilu odlučio je zakazati suđenje u slučaju još jednog Brazilca, Robinha, koji čeka se ishod godinu dana, piše O Globo.

Proces bi mogao dovesti bivšeg igrača do odsluženja devetogodišnje zatvorske kazne u Brazilu, gdje živi slobodno, koju je u prosincu 2020. izrekao talijanski sud. Prema navodima, sud planira okupiti 15 sudaca s najduljim stažem na sudu. U opisu ovih sudaca, izvjestitelj slučaja, Francisco Falcão, priprema "vrlo oštro" glasovanje kako bi igrača prisilio da služi kaznu koju su odredili talijanski sudovi u Brazilu.

Procjena je da bi većina sudaca trebala slijediti Falcãovo shvaćanje, prema navodima. Kako bi izbjegao rizik od bijega, Falcão je u ožujku prošle godine naredio da Robinho preda svoju putovnicu Vrhovnom sudu, kao odgovor na zahtjev Saveznog javnog ministarstva.

Slučaj u kojem je Robinho osuđen odnosi se na epizodu seksualnog nasilja nad Albankom u noćnom klubu u Milanu 2013. godine. Sud je presudio u korist žrtve, koju su, prema navodima, "pijana šestorica muškaraca seksualno napastovala dok je bila u nesvijesti". Osuđenici tvrde da je veza bila sporazumna.

Talijansko ministarstvo pravosuđa čak je zatražilo izručenje bivšeg igrača koji živi u Brazilu, ali je tamošnja Vlada to odbila jer Ustav zabranjuje izručenje brazilskih državljana. Tako je alternativa za talijansko pravosuđe bila tražiti Robinha da kaznu služi u Brazilu.

- U Robinhovom slučaju ne postoji pravna alternativa da se ne natjera da služi kaznu u Brazilu. Osuđen je na propast i točka. Moralo bi se nedvosmisleno pokazati nepošteno, nezakonito djelo protiv talijanskog pravosudnog sustava protiv njega tamo, što se čini da nije slučaj - rekao je jedan sudac anonimno za O Globo.

Linker
29. travanj 2024 17:42