Tom Dubravec / Cropix
IVO NAJLJUTIO RUSANOVU

Nakon potopa u Španjolskoj Šušak na odlasku, U21 preuzima Niko Kovač?

Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 12. rujan 2012. 15:14

Kakva je to bila pljuska u Alicanteu! Pljuska od koje će se crvenjeti mnogi obrazi. Mladi Hrvati popili su šest komada od vršnjaka iz Španjolske na zatvaranju kvalifikacija. Okej, utakmica je bila revijalna, ali Hrvati si ne mogu dopustiti da nekome služe za pucački trening, pa makar to bila i Furija. Ako ni zbog čega drugoga, onda zbog renomea.

Međutim, ovih 6-0 zapravo je zbirna slika svega što se radilo s U-21 reprezentacijom u ovom ciklusu. Mnogo je tu bilo lutanja, pogrešnih procjena, klubovi su je bojkotirali. Na U-15 selekciji možete isprobati veći broj igrača jer je u pitanju biologija. Mladići se još razvijaju. No, na U-21 suludo je potrošiti 50 imena i ne pronaći igru. Uostalom, mladi igrači moraju igrati u svojim klubovima da bi mogli nastupiti za reprezentaciju. U Hrvatskoj to nije slučaj...

Šamar u Alicanteu

Definitivno Ivo Šušak nije jedini krivac za novi podbačaj, ali jasno je kako će izbornik biti taj koji će snositi posljedice debakla.

- Ivo Šušak je vrlo korektan. Na travnjaku stručan, izvan njega gospodin. Međutim, u ovoj kategoriji trebamo nekog agresivnijeg - javio se Romeo Jozak iz Španjolske. Na direktno pitanje šefu struke HNS-a je l’ Šušak bivši, Jozak je izbjegao odgovor.

- Sjest ćemo za stol, podvući crtu i vidjeti gdje smo - bio je rezerviran. Na iduće pitanje, ono o njegovoj odgovornosti, Jozak nije čekao.

- Ne bježim od toga, ali naglašavam kako sam prije mjesec dana preuzeo operativu i zato se ne smatram krivim za ovaj debakl. Rezultat protiv Španjolske je posljedica sustavnog zanemarivanja mlađih kategorija od strane osoba koje su bile uključene u rad tih reprezentacija - opleo je po prethodnicima. Za svoje tvrdnje ima i argumente. Jednog je našao upravo u Alicanteu.

- Španjolska je 1996. godine počela reformu nogometa, a tada su ovi igrači bili 5-godišnjaci. Sada ubiru plodove takvog zaokreta.

Nešto slično se i njemu mota po glavi već duže vrijeme.

- Zaustavili su me u prvom pokušaju, ali nemam namjeru odustati od te ideje. Potrebna je hitna reforma sustava i nitko me neće pokolebati u namjeri da je i napravim - naglasio je šef omladinske škole Dinama.

Ili rezultati ili otkaz

- I to mi predbacuju, ali kada netko prvi put primijeti da s ove pozicije nekome pogodujem i da sam u sukobu interesa, iste ću sekunde dati ostavku. Predbacuju mi Dinka Jeličića, a bio je na korak do polufinala Eura - rezolutan je Jozak.

A čini se kako nije samo Ivo Šušak u opasnosti...

- Zašto osam godina U-17 reprezentacija nije vidjela završni turnir? Ivan Gudelj ima imperativ da to napravi ili će dobiti otkaz - jasan je šef struke.

Na sreću po Gudelja, kvalifikacije će gotovo sigurno biti uspješne.

Stiže li Niko Kovač?

Je li Niko Kovač budući izbornik mlade selekcije? O tome se šuškalo prethodnih mjeseci. No on je do sljedećega ljeta ugovorom vezan za Red Bull Salzburg. A zbog iznimne Šuškove korektnosti njemu je, Ivi, obećan još jedan mandat. Koliko ovih deprimirajućih 0:6 ruši taj naum? Čini se: dosta. Valjda po povratku Savezove vrhuške iz Bruxellesa slijede nove konzultacije.

Neće se dugo gledati kroz prste ni drugima. Primjerice, šefu vrste “do 17” Ivanu Gudelju otvoreno je priopćeno da će biti smijenjen ukoliko se na završnicu EP-a 2013. ne plasira i u novom, osmom pokušaju!

Linker
24. rujan 2024 09:16