PREDSJEDNICI U ZATVORU

Namještanja u Francuskoj: 'I vama treba bod? Da, nama treba bod, eto ga, nismo glupi'

Radi se o transkriptu telefonskog razgovora između predsjednika današnjeg prvoligaša Caena Jean-Francoisa Fortina i predsjednika Nimesa Jean-Marca Conrada
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 22. studeni 2014. 11:34

Francuske vlasti očito nemaju milosti prema nogometnim klubovima, bez obzira na njihovu veličinu. Početkom tjedna opet su se uzburkale vode u Marseilleu, klubu kojeg je zauvijek obilježio Bernard Tapie, tadašnji predsjednik Olympiquea, čovjek koji je OM digao do vrha i spustio na dno. Tapie je 1994. optužen za financijske nezakonosti i namještanje utakmica, završio je u zatvoru, a Marseille je završio u 2. francuskoj ligi i oduzet mu je naslov prvaka iz 1993. Dva desetljeća kasnije ponavlja se slična priča.

Od 2011. traje istraga zbog transfera Andrea-Pierrea Gignaca, kojeg je OM 2010. iz Toulousea doveo za 16 milijuna eura. Postoje i drugi Marseilleovi transferi koji su predmet istrage, ali “slučaj Gignac” doveo je do masovnog uhićenja sadašnjih i prijašnjih klupskih čelnika. Tako su pritvoreni predsjednik Marseillea Vincent Labrune, kao i dvojica njegovih prethodnika, Jean-Claude Dassier i Pape Diouf, ukupno 16 klupskih dužnosnika.

Razlog je pronevjera, sumnja se da je od transfera novčano, protuzakonito, namireno više strana. Dassier, Diouf i Labrune u međuvremenu su pušteni, a zasad optužnica nije podignuta. No tko zna što nosi budućnost, ova priča, takav je dojam, još uvijek nije završena.

Stvari su zato dosta jasnije u aferi namještanja utakmica u 2. francuskoj ligi prošle sezone. Napravljena je opširna istraga oko više dvoboja, a u prvi plan iskočio je sraz kojeg su 13. svibnja 2014. odigrali Caen i Nimes. Domaćinu je bio dovoljan bod za ulazak u elitni rang, a gostima je isti rasplet osiguravao ostanak u drugoligaškom razredu. Glavni dokazni materijal su telefonski razgovori vodećih ljudi nekoliko klubova.

- I vama treba bod kao i nama?

- Da, nama također treba bod, eto ga.

- U redu, ako nismo preglupi?

Radi se o transkriptu telefonskog razgovora između predsjednika današnjeg prvoligaša Caena Jean-Francoisa Fortina i predsjednika Nimesa Jean-Marca Conrada. Osim njih, u pritvoru su završili i glavni dioničar Nimesa Serge Kasparian, kao i njegov sin, Michel Moulin, čija se uloga opisuje kao posrednička, pa trener Dijona Olivier Dall’Oglio... Neki su mediji objavili da su ispred svlačionice Caena nakon dvoboja s Nimesom viđene 24 kutije s ukupno 288 boca vina, a zasad je podignuto šest optužnica.

Nije samo jedna

Na sudu će se morati braniti Conrad, Fortin, Kasparian, Moulin te Kaddour Mokkedel, službenik za sigurnost u Caenu, i Franck Toutoundjian, predsjednik amaterskog kluba Ararata. Njih šestorica su pod sudskom kontrolom i zabranjeno im je međusobno kontaktiranje. List L’Equipe piše da je Serge Kasparian čovjek oko kojeg se zavrtio cijeli skandal, da njegovih prstiju ima u više namještenih utakmica. Le Parisien, pak, tvrdi je Kasparian sve priznao istražiteljima, da je prvi čovjek Nimesa otkrio kako su namještene barem tri utakmice, a osim njegovog kluba spominju se i Caen, Dijon te CA Bastia.

Uglavnom, nova bolna pljuska francuskom nogometu, ali i dokaz da je njihovo pravosuđe odlučno iskorijeniti korupciju u najpopularnijem sportu.

Linker
24. travanj 2024 19:54