HŠK Zrinjski
VELIKA GESTA KLUBA

NAPOKON RIJEŠENA 'KRIZA U MOSTARU': BIVŠI VEZNJAK HAJDUKA SE VRAĆA SVOJOJ OBITELJI PREKO GRANICE Mladi dinamovac i Luis Ibanez izabrali ostanak u BiH

ZRINJSKI Budući da nema ni naznaka o mogućem početku lige, mostarski klub dao zeleno svjetlo igračima da napuste Mostar
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 10. travanj 2020. 22:25

Prošlo je više od mjesec dana otkako je u Bosni i Hercegovini odigrana posljednja utakmica, a u nedjelju će točno mjesec dana otkako je stigla odluka da se Premijer liga BiH, a zatim i sve ostale lige, odgode do daljnjeg. To je ujedno bila i zadnja službena odluka, odnosno zadnja konkretna odluka koja je stigla iz krovne kuće BiH nogometa.

Liga je i dalje odgođena ‘do daljnjeg’, a osim nekih scenarija o nastavku lige, uglavnom nerealnih, koji su došli do javnosti, ništa drugo se više ni ne zna. U najtežem položaju su sami klubovi, koji moraju držati na okupu svoje igrače bez da imaju čak ni okvirnu predstavu kada bi se liga mogla nastaviti. Tako je mostarski Zrinjski, koji u svojim redovima ima veliki broj ‘stranih’ igrača, odnosno igrača rođenih izvan BiH, zabranio svojim nogometašima da napuštaju Mostar, jer se ne bi mogli vratiti u pogon u povratku nazad, zbog toga što bi morali ići u obavezne karantene, prvo u svojim državama, a onda i u povratku.

No, kako se ovo sve odužilo, a svjetlo u tunelu se ne vidi, mostarski klub dao je svojim igračima koji su iz Hrvatske ili Srbije da odu svojim domovima, ali na svoju odgovornost. To bi značilo da sami moraju način kako da se vrate nazad u Mostar kada se odredi nastavak lige, ali i da se time izbacuju iz kombinacija za početak lige, jer bi tako morali u obaveznu karantenu.

Horkaš i Ibanez ostali

Međutim, mostarski premijerligaš, klub s najviše osvojenih trofeja u ovom natjecanju, odlučio se na ovakav potez čisto s ljudske strane. Jer, primjerice, Zadranin Ivan Čurjurić nije mogao do svoje obitelji u tri sata udaljeni Zadar, na što se i sam požalio u intervjuu za Sportske novosti.

- Najteže mi je zbog djece, imam dva sina od osam i pet godina. Čujemo se svaki dan, video pozivima na WhatsApp, Viber, ali nije to to... No, svima je isto, pa treba izdržati - govorio je prije nekoliko dana.

Napadač Nemanja Bilbija i trener Mladen Žižović mogli svojim domovima u dvostruko udaljenije gradove Banja Luku i Bijeljinu, ali ipak unutar iste države. Slobodu da se vrate svojim domovima zasad nisu iskoristili svi. Do jučer su u Mostaru, među ostalima, individualno i dalje radili Dinamov vratar na posudbi Dinko Horkaš te Argentinac Luis Ibanez, koji je u ovom gradu ionako s obitelji, dok su u Hrvatsku otputovali Mario Tičinović, Robert Mišković, Tomislav Barbarić i Čurjurić.

Tamo će čekati bilo kakvu odluku o nastavku lige, a nastavak je za ovaj klub jedina opcija. Naime, za Zrinjski, a i većinu drugih BiH klubova, glavni izbori prihoda su od transfera i nastupa u europskim pretkolima. Pandemija je sve poremetila i dovela ovaj klub u neizvjesnost u kakvoj nije bio od obnove rada kluba s početka devedesetih.

Linker
27. travanj 2024 15:54