GORAN MEHKEK/CROPIX
PALA ODLUKA

Napokon se javili iz Leipziga: Evo dokad Nijemci planiraju ostaviti Joška Gvardiola u Maksimiru!

Ne treba posebno naglašavati koliko Joško Gvardiol znači današnjoj momčadi Zorana Mamića...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. prosinac 2020. 07:57

U subotu je iz Leipziga stigla krasna vijest za Dinamo. Joško Gvardiol do ljeta ostaje u Maksimiru! Javili su se Nijemci i poručili da maksimirski Modri mogu u proljetnom dijelu sezone računati na svoju mladu zvijezdu, te da će ga oni na ljeto povući u Leipzig.

Istina, to su iz Leipziga poručili samo usmenim putem. Još nije stigla nikakva pismena potvrda, ali ne vjerujemo da bi Nijemci, nakon što su se usmeno javili, naglo promijenili mišljenje, te Gvardiola naknadno već ove zime preusmjerili u svoj klub. No, ipak, treba pričekati da se Gvardiolov ostanak u modrom dresu na posudbi potvrdi i pismenim putem.

Vatrena letvica

Ne treba posebno naglašavati koliko Gvardiol znači današnjoj momčadi Zorana Mamića i koliko je ova vijest koja je u plavi dom stigla iz Lepiziga važna za modre ambicije u nastavku Europske lige. Gvardiol može igrati na stoperskoj i poziciji lijevog bočnog, ove polusezone je na obje iskazivao visoku kvalitetu.

Nama se čini da je ostanak u Dinamu još jednu polusezonu odličan i za mladu zvijezdu. Naime, u plavom dresu će sigurno biti starter u proljetnom dijelu sezone, igrat će u Europi i HNL-u, a daljnjim dobrim igrama bi mogao itekako konkurirati za pozivnicu Zlatka Dalića za Europsko prvenstvo. Prije toga će odraditi i Euro mladih U-21 reprezentacija, a mnogi stručnjaci kažu da ovakav Gvardiol kakav se u Dinamovoj majici predstavio ove polusezone već sada ima mjesta u vatrenoj svlačionici.

Da je ove zime otišao prema Leipzigu, pitanje je bi li odmah uhvatio mjesto u udarnoj momčadi Juliana Nagelsmanna. Sjetimo se samo slučaja Danija Olma. Španjolski reprezentativac je prošle zime preselio iz Dinama u Leipzig.

Jasna filozofija

Na prvoj utakmici protiv Eintrachta iz Frankfurta krajem siječnja nije bio u momčadi, onda je dobio 21 minutu protiv Borussije iz Mönchengladbacha, pa je dvije utakmice, protiv Bayerna i Werdera, odigrao 69 minuta, onda je dvije zaredom protiv Schalkea i Werdera bio na klupi, pa je odigrao pola sata protiv Wolfsburga, pa je opet preselio na klupu protiv Freiburga...

Prvu utakmicu s punom minutažom u Bundesligi donedavni je dinamovac odigrao tek 24. svibnja protiv Mainza. A došao je u siječnju... Dakle, Olmu su trebala čak četiri mjeseca u Leipzigu da dobije 90 minuta u Bundesligi. Istina, bila je i stanka zbog korone.

Isto tako, prije stanke zbog koronavirusa, u osmini finala Lige prvaka, u obje utakmice protiv Tottenhama, Olmo je bio na klupi. Dakle, ti podaci zorno pokazuju kako se novom igraču, pa makar bio i top kvalitete kao što je Olmo, teško probiti odmah do udarne postave Leipziga.

Ne možemo, naravno, tvrditi da bi se isto ponovilo s Gvardiolom, ali slučaj Olma ipak na neki način pokazuje kakva je filozofija Leipziga i Juliana Nagelsmanna. Zato je definitivno bolja i sigurnija varijanta za mladog Joška ostanak u plavom dresu u kojem će imati punu minutažu. U konačnici, takvom raspletu se veseli i on. A na ljeto će onda u Leipzig, u novi iskorak svoje već sad itekako zapažene karijere...

Linker
16. travanj 2024 13:23