Faruk Hadžibegić (lijevo)

 VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
SLIJEDI SMJENA

Napravio je rezultat, odveo BiH u viši rang natjecanja i sad će ‘dobiti nogu‘: Već se zna tko je novi izbornik!

Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH u srijedu bi trebao ustoličiti novog izbornika
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 03. siječanj 2023. 22:35

U godini kada je imao neuspješnu kvalifikacije, kada nije uspio odvesti Bosnu i Hercegovinu na nedavno odigrano Svjetsko prvenstvo u Kataru, Ivajla Peteva Nogometni savez Bosne i Hercegovine odlučio je zadržati, a u godini kada je napokon polučio kakav-takav uspjeh, kada je uveo BiH u viši rang Lige nacija, dobit će "nogu". No, u Bosni i Hercegovini malo što funkcionira po nekoj logici, tako i ovaj rasplet oko izbornika ne mora nikoga čuditi.

Petev je preuzeo reprezentaciju Bosne i Hercegovine prije otprilike točno dvije godine i dočekan je s puno neprijateljstva od strane navijača, koji su u njemu vidjeli marionetu omraženog predsjednika NS-a BiH Vice Zeljkovića. Čak je na kraju iste godine rezultatski postao i najgori izbornik u povijesti reprezentacije BiH, osvojivši samo sedam bodova u kvalifikacijama, najmanje ikada, ali NS BiH se nije na to osvrtao i ponudio mu je novu priliku.

U prošloj godini Bugarin s "tankom" trenerskom reputacijom imao je čak i uspjeha. Osvojio je svoju skupinu u Ligi nacija i uveo Bosnu i Hercegovinu u najviši rang Lige nacija, gdje ih je svojevremeno prvi uveo Robert Prosinečki, ali unatoč tome s njim je Savez završio. Naime, u srijedu će Izvršni odbor NS-a BiH imati sjednicu i prema mnogim izvorima ugovor s Petevom se neće produživati, a prema istim izvorima već se zna i njegov nasljednik.

Osim u slučaju nekog prevrata na klupu BiH bi se trebao vratiti Faruk Hadžibegić, koji je istu funkciju obnašao 1999. godine. Dolazak, odnosno povratak Hadžibegića, koji je 2019. i 2020. vodio Crnu Goru, nije iznenađenje, jer je već godinama dio uvijek istog kruga kandidata za izbornika BiH, u kojem su osim njega još Safet Sušić i Vahid Halilhodžić. Jedan od njih je morao postati izbornikom zbog, za Bosnu i Hercegovinu tako tipičnog - nacionalnog ključa. Pošto su zadnja tri izbornika bili Hrvat (Robert Prosinečki), Srbin (Duško Bajević) i stranac kojeg je u biti progurala srpska komponenta, Ivajlo Petev, dogovoreno je da sljedeći izbornik mora biti Bošnjak. To je u biti i skratilo popis mogućih izbornika iz kojeg se Meho Kodro sam izuzeo, jer ne pamti po dobrom suradnju s BiH savezom.

Tako bi se danas trebala upriličiti inauguracija Hadžibegića koji zasad nailazi na mlaku reakciju navijača. Hadžibegić nije netko koga priželjkivaju kada maštaju o reprezentaciji, ali ni netko koga nikako ne žele.

Linker
19. travanj 2024 19:47