Petar Stojanović (prvi desno)
 AFP
VELIKA ODLUKA

Napustio Dinamo i otišao u zemlju europskih prvaka: ‘Bilo je jako teško otići. Razlog? Novac sigurno ne‘

‘Ovu ligu prati cijeli svijet. Definitivno je to ogroman, baš ogroman izazov za mene...‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. srpanj 2021. 11:09

Petar Stojanović novi je igrač Empolija, člana talijanske Serie A, otišao je u taj klub na posudbu s pravom otkupa. Ukupna vrijednost transfera iznosi 1,7 milijuna eura, a Modri su odmah na ime posudbe inkasirali 20 posto od te cifre, dakle, 340 tisuća eura. Ukoliko Stojanović zadovolji na posudbi, te potpiše ugovor s talijanskim prvoligašem, onda bi se u maksimirsku blagajnu slio i ostali dio financijskih kolača.

Tako, eto, slovenski reprezentativac nakon više od pet godina odlazi iz plavog kluba. Standardni slovenski reprezentativac u Maksimir je stigao u zimu 2016. godine iz redova Maribora u transferu vrijednom dva milijuna eura. Za Plave je u svim natjecanjima skupio 186 nastupa, dva pogotka i 18 asistencija, dok je za reprezentaciju svoje zemlje skupio 25 nastupa.

Sve na brzinu

Petar Stojanović nam se javio iz Italije, evo što kaže:

- Sve se nekako odigralo na brzinu. Znate, bilo mi je zaista jako teško otići iz Dinama. Zapravo, neću kazati da sam napustio Dinamo, nego samo imam stanku kad je plavi klub u pitanju. Tako bih ja to kazao, nekako mi je zaista čudno izjaviti da sam otišao iz Dinama - veli Stojanović.

Jasno je da je, kao i većina nogometaša, vidio priliku u jednoj od najboljih pet europskih nogometnih liga.

- Vidio sam svoju priliku u Serie A. Znamo što to znači i kakva je to odskočna daska za dalje. Definitivno nije bilo lako odlučiti se na ovaj korak, ali tako smo se odlučili, i klub i ja. Na posudbi sam u Empoliju sljedeću sezonu, ali s obveznom kupnjom ako ostanemo u Serie A. Ukoliko me Empoli kupi, onda potpisujem ugovor s njima na dvije plus jednu godinu.

Stigao je tako Petar Stojanović u zemlju novih europskih prvaka. Svakako je to ogromni igrački izazov za njega, što zapravo očekuje od svoje sezone u Empoliju?

- Definitivno je to ogroman, baš ogroman izazov za mene. Kada bilo koja momčad iz Serie B napravi iskorak i stigne u Serie A, prvu sezonu je jako zahtjevno, baš teško. Naravno, cilj kluba je ostanak u Serie A. E sada ćemo vidjeti hoćemo li u tome i uspjeti, znam da će to biti zadatak koji neće biti nimalo lako ispuniti. Dat ćemo svoj maksimum da bismo u tome uspjeli. Pripremamo se za početak sezone, nadam se da ćemo uspjeti. Trenutačno smo u Empoliju, svaki dan imamo po dva treninga, a nakon toga krećemo na dio priprema u Austriju, gdje ćemo odigrati dvije prijateljske utakmice.

Potrebna promjena

Pitamo ga je li on osobno zadovoljan s financijskim aspektima dolaska u Empoli?

- Sve je to u redu... Ali vjerujte, uopće nisam gledao na financijske aspekte ovog transfera. U Empoli sigurno nisam išao zbog financija, to definitivno nikako. Ako već govorimo o financijama, uopće nisu nekakva razlika u odnosu na Dinamo. Financije mi svakako nisu bile poticaj za ovaj transfer. Osnovni poriv za odlazak iz plavog kluba bio je odlazak u Serie A. Tu ligu prati cijeli nogometni svijet.

Ali eto, mi bismo mogli kazati da ste otišli iz kluba koji se bori za ulazak u Ligu prvaka u klub koji se bori za ostanak u ligi?

- Istina je to, naravno. Ali ipak je razlika igrati u Serie A i u HNL-u, neovisno o tome što Dinamo posljednjih sezona imao sjajne europske rezultate i što se etablirao na najvećoj sceni. Ja bih to kazao ovako; Serie A je liga koja je prava cijele sezone! S druge strane, a to ću ponavljati cijeli život, meni je bilo zaista prelijepo u Dinamu, bio sam prezadovoljan, ali mislim da je bilo pravo vrijeme, idemo to tako kazati, za neke druge igrače u plavom klubu - smatra.

- Da je meni netko kazao da ću cijelog života ostati u Dinamu, pristao bih! Meni je bilo toliko lijepo i dobro, u Zagrebu sam stvorio obitelj, stekao prijatelje za cijeli život. Ali ponekad je ipak potrebno nešto promijeniti. Ovaj transfer je dobar i za mene i za klub. Ako odigram dobro ovu sezonu u Empoliju, zagrebački klub će od toga imati financijske koristi. Dinamu sam apsolutno zahvalan za sve što mi je pružio, ostale su mi samo prekrasne uspomene - zaključio je Petar Stojanović, novi član talijanskog prvoligaša Empolija.

'Dinamu je definitivno mjesto u Ligi prvaka'

Stojanović je posebno istaknuo sljedeće...

- Želim Dinamu da se plasira u Ligu prvaka, da nastavi briljantan niz koji je napravljen u protekle tri sezone. Legia u trećem pretkolu je sigurno zahtjevan suparnik, moje bivše suigrače očekuju dvije zahtjevne utakmice, ali ja čvrsto vjerujem da će preskočiti Poljake, a nakon toga i izboriti Ligu prvaka. Dinamu je jednostavno mjesto u tom natjecanju, a isto tako želim da opet izboru europsko proljeće.

Linker
24. travanj 2024 09:18