Gianluca Vialli

 LAPRESSE/DDP USA/PROFIMEDIA Lapresse/ddp Usa/profimedia
VELIKI GOSPODIN

‘Nastavit ću se boriti, želim biti ovdje...‘: Moćnu poruku Gianluce Viallija danas citiraju svi

‘Želim da me još dugo moraš trpiti‘, rekao je tada svojoj supruzi uz nezaobilazni osmjeh.
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 06. siječanj 2023. 11:20

Svijet je ostao bez još jedne nogometne legende, u 58. godini preminuo je nekadašnji talijanski napadač Gianluca Vialli. Bivši nogometaš, rođen u Cremoni 1964. prije pet godina javno je otkrio kako boluje od raka gušterače. Hospitaliziran u jednoj klinici u Londonu, a njegovo zdravstveno stanje pogoršalo se posljednjih tjedana.

Upravo je početkom prosinca napustio dužnost tehničkog direktora u svlačionici talijanske reprezentacije u kojoj je pomagao izborniku Robertu Manciniju od studenog 2019., a sudjelovao je i u osvajanju Europskog prvenstva prošle godine kad je Italija na Wembleyju svladala Englesku boljim izvođenjem jedanaesteraca. Funkciju je napustio kako bi se mogao u potpunosti posvetiti liječenju raka, ali nažalost izgubio je ovu tešku bitku.

Kada je govorio o svojoj dijagnozi prije 12 mjeseci, Vialli je obećao:

image
OLI SCARFF Afp

- Nastavit ću se boriti, jer želim biti ovdje još mnogo godina. Želim da me još dugo moraš trpiti - poručio je legendarni napadač svojoj ženi Cathryn kroz šalu za talijanske medije.

Vialli je slovio kao jedan od najboljih napadača 80-ih i 90-ih godina, a kroz karijeru je nastupao za Cremonese, Sampdoriju, Juventus i Chelsea. Za Italiju je debitirao u studenom 1985. i otišao na Svjetsko prvenstvo u Meksiku sljedeće godine, ušavši s klupe u sve četiri utakmice svoje momčadi, uključujući poraz u osmini finala od Francuske. Bio je starter na Svjetskom prvenstvu 1990. koje je Italija i ugostila, ali je nakon dvije utakmice prednost ispred njega dobio iskusni Salvatore Schillaci. Vialli se vratio u momčad za poraz u polufinalu od Argentine, ali nije nastupio na drugom velikom natjecanju te je svoju posljednju utakmicu odigrao 1992. godine.

Osvojio je Serie A s Juventusom 1995. te je kao kapetan torinske momčadi predvodio klub do uspjeha Ligi prvaka sljedeće sezone. Otišao je u Chelsea u ljeto 1996., a u veljači 1998. prihvatio je ulogu trenera-igrača na Stamford Bridgeu – postavši prvi Talijan koji je vodio neku momčad s klupe u engleskoj Premier ligi. Kao trener još je jednu sezonu od 2001. do 2002. vodio i Watford što mu je ostao posljednji trenerski angažman. Iza sebe ostavlja još dvije kćeri...

Linker
25. travanj 2024 09:32