OLAF KRAAK Afp
TEŽAK PERIOD

Nastavlja se agonija europskog velikana, Vatreni i društvo pod teškom paljbom: ‘Ti ljudi su za drugu ligu‘

Mahom negativne reakcije imali su nizozemski mediji nakon novog poraza Ajaxa u Eredivisie
Piše: SNObjavljeno: 29. listopad 2023. 21:07

Europski velikan Ajax, četverostruki osvajač Kupa/Lige prvaka, prikovan je za dno nizozemske Eredivisie. Težak nedjeljni poraz (5:2) protiv vječitog rivala PSV-a dodatno je uzdrmao temelje amsterdamskoga kluba za koji neprepoznatljivo loše partije pruža i naš Josip Šutalo. On se, zajedno s Bornom Sosom i Jakovom Medićem (koji u nedjeljnom porazu nisu ulazili u igru), našao u tom nesretnom periodu. Krivi ili ne, dio su neshvatljivo crnog niza u Ajaxovoj povijesti.

Marciano Vink (legendarni branič Ajaxa i PSV-a) i Kees Kwakman (proslavljeni nizozemski veznjak) pridružili su se komentatorima ESPN-a te oštro kritizirali obranu Ajaxa. Protiv PSV-a startno mjesto imali su Anton Gaaei, Josip Šutalo, Jorrel Hato i Gastón Avila.

image
ANP/DDP USA/PROFIMEDIA Anp/ddp Usa/profimedia

Vink smatra da su posebno bekovi bili očajni u ovome porazu:

- Gaaei i Avila... Ne mislim da su njih dvojica sposobni za puno više od Keuken Kampioen Divisie (druge nizozemske lige, op. a.).

Ni Kwakman nije štedio braniče:

- Svi su krivi za poraz, ali ponajviše obrambena linija. Avila, Šutalo i Gaaei opet su podbacili - prenosi njihove izjave Voetbal International.

Ajax iz drugog poluvremena za Vinka je bio neprepoznatljiv jer je smatrao da su Kopljanici u prvome dijelu čak i odigrali pokoju solidnu dionicu:

- Ništa ne znači što su osamnaesti. Ono što je bitno jest činjenica da je Ajax odigrao jako dobro i čvrsto prvo poluvrijeme iz kojeg sljedeći trener može izvući pozitivne stvari - zaključio je bivši igrač Ajaxa i PSV-a.

image
SCREENSHOT/AJAXSHOWTIME

Portal AjaxShowtime objavio je samo ocjene Ajaxovih nogometaša. Po njihovoj procjeni Josip je drugi najlošiji ocijenjeni prvotimac (1,8). Lošiju ocjenu dobio je samo Gastón Avila (1,5), a neslavnu ocjenu 2 dobio je i Anton Gaaei.

Istaknimo i da je za Provinciale Zeeuwse Courant nizozemski reprezentativac Luuk de Jong izjavio:

- To nikako nije dobro za nizozemski nogomet - poručio je u kontekstu činjenice da Ajax, rekorder po broju osvojenih titula (36) u Eredivisie, prvi put u povijesti drži posljednje mjesto.

Linker
08. svibanj 2024 01:31