Goran Ljubojević u dresu Dinama

 Srdan Vrancic
DOSAD NEPOZNATA PRIČA

‘Ne možeš tako!‘ Kako je bivši as Dinama i Osijeka očitao bukvicu velikoj zvijezdi: ‘Šutio je i klimao glavom‘

‘Pozvali smo ga sa strane i rekli mu: ‘Ne možeš tako! Nećeš dobro proći u karijeri...‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. travanj 2022. 09:48

Kevin De Bruyne još jednom je u utorak bio junak, njegovim golom Manchester City svladao je Atletico Madrid 1:0 u prvom susretu četvrtfinala Lige prvaka. De Bruyne je prvo ime belgijske reprezentacije, suparnika Hrvatske na Svjetskom prvenstvu, trenutačno je na transfermarktu procijenjen na 90 milijuna eura po čemu je na diobi šestog mjesta u svijetu iza Mbappea, Haalanda, Viniciusa, Salaha i Kanea.

Uspon u karijeri nije mu u svakoj fazi bio strelovit jer nakon osvajanja belgijske lige s Genkom u Chelseaju je zapeo, da bi preko Werdera i Wolfsburga 2015. godine stigao u Manchester City i definitivno se vinuo u elitu. Još dok je stasao suigrači u Genku bili su mu Hrvati Goran Ljubojević i Ivan Bošnjak, a Ljubojević je imao utjecaj na njegovu karijeru kakav dosad nije bio poznat javnosti. Nekadašnji centarfor koji je nosio dres Osijeka, Dinama, Genka i drugih klubova, te igrao za mlade vrste Hrvatske, otkrio nam je:

- Kako sam se vraćao nakon teške ozljede koljena 2008. godine igrao sam 15-20 utakmica za drugu postavu Genka. Osvojili smo čak to natjecanje drugih momčadi. U ekipi su bili Courtois, Benteke, De Bruyne… zanimljivo i nadareno društvo. No, s De Bruyneom smo imali golem problem. Igrao je neodgovorno, neozbiljno, dizao nam živac jer uzeo bi loptu i išao sam protiv svih. U četiri od pet navrata bi izgubio loptu i stao. Nije mu bilo na kraju pameti vratiti se u obranu. Trpjeli smo to, trpjeli, uostalom kad bi prošao dao je i neke pasove iz kojih sam zabijao golove, ali takvo soliranje postajalo nam je sve veći problem. Uoči jedne utakmice, lijevi branič i ja, koji je također bio stariji, pozvali smo ga sa strane i rekli mu: "Kevine, ne možeš tako! Nećeš dobro proći u karijeri".

image

Kevin De Bruyne

JAVIER GARCIA/SHUTTERSTOCK

Dobio je bukvicu. Kako je reagirao? Je li mu to pomoglo?

- Ništa nije rekao. Šutio je i potvrdno klimao glavom. Dijete je bio, imao je 17 godina. Upijao je svaku riječ, iako je bio svojeglav. Morali smo popričati jer doslovno je bilo tako, čim je lopta došla do njega, igrao bi svoju utakmicu. Dvojicu bi prošao, treći mu uzeo loptu i on ostao stajati. Vidio se potencijal i pregled igre, ali radio je hrpu dječjih pogrešaka. Htjeli smo mu dobro. Neću reći da nas je poslušao, ali niti da nije jer počeo se mijenjati. Već kroz dvije sezone postao je najbolji igrač Genka i osvojili su naslov prvaka.

Ljubojević priznaje:

- Bio je potencijal, ali ni blizu da bih za njega rekao kako će napraviti tako veliku karijeru. Ni za koga od spomenutih nije se moglo znati da će postati baš toliko dobar. Ja sam igrao i s Modrićem kad se razvijao u Dinamu i više sam vjerovao za Luku da će postati vrhunska klasa nego za Kevina, premda niti za njega nisam znao da će otići do samog svjetskog vrha. De Bruyne je danas najbolji vezni na svijetu zato što igra brz i efikasan nogomet. Toliko dobro čita igru prema naprijed i dijeli lopte u pravo vrijeme... Ima potez drugačiji od drugih, kao na školskom igralištu. Nevjerojatno je da ostali ne vide to što on vidi. Uoči rupe u koje treba dati loptu, dok je velika većina veznjaka tamo neće dodati. Njegovi su pasovi usto precizni. Najvažniji talent mu je situacijska inteligencija, po tome je trenutačno najjači na svijetu.

image

Goran Ljubojević u dresu Dinama

Srdan Vrancic

Konstatira:

- Tada je od pet lopti četiri prosuo, sada je obrnuto, sada od pet sa četiri napravi nešto izvrsno.

Iz Belgije je otišao u Chelsea, ali nije se usrećio:

- Nisu ga prepoznali, još je bio mlad i nisu mislili da bi mogao postati kakav je sada. Za to trebaju godine treninga i jakih tekmi. Procvao je u Werderu, prošao Wolfsburg da bi stigao do Cityja.

Je li u stanju dovesti City do titule prvaka Europe, nakon lanjskog finala?

- Naravno da može, ali nadam se da će im na putu stati moj klub, a to je Liverpool.

U nedjelju je prvo derbi Premier lige, Redsi dolaze na Etihad s jednim bodom manje od Cityja.

- Budući da se igra u Manchesteru Guardiolinoj ekipi dajem veće šanse, međutim nemojmo zanemariti Jürgena Kloppa i njegovu mentalnu pripremu. To će biti takav gušt za gledanje, taj presing, brzina reakcije i odigravanje lopte, to će biti za prste polizati. Jedva čekam. To je trenutačno najbolje na svijetu što nogomet ima.

image

Kevin De Bruyne postiže pogodak protiv Atletico Madrida

OLI SCARFF Afp

Daje li kakve šanse Atleticu u uzvratu?

- I De Bruyne je rekao da suparnika sa sustavom 5-5-0 nikad nije vidio. Atletico bi se morao otvoriti, a onda će City doći do izražaja.

SP je daleko, no ždrijeb je bio nedavno, kako gledate na Belgiju u Kataru?

- Oni imaju problema s nacionalnim nabojem. Nemaju ga i to im je najveća mana. Kvaliteta im je TOP, ali nedostaje im taj jedan element. To je država sastavljena od Flamanaca i Valonaca, a oni kao da nemaju veze jedni s drugima. Nema među njima kohezije. Ne mogu taj minus nadoknaditi. Iako, on je uvijek jedan od kandidata za Zlatnu loptu, no to zavisi i od rezultata reprezentacije - ističe Ljubojević koji se ovih dana priprema - za tenis. U Osijeku će igrati na veteranskom Stars Open Touru kojeg je vodi Silvio Marić.

Linker
22. travanj 2024 04:32