CROPIX
KAKO DO SUCA NA EURU?

NE SMIJE SE DOPUSTITI DA OSTANE SAMA Hrvatska sutkinja danas se može narugati muškim kolegama

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. srpanj 2016. 15:09

Pokazalo se da su nam susjedi među najboljim sucima u Europi. Mađar Kasai, Srbin Mažić, Slovenac Skomina, Talijan Rizzoli. A Hrvata gotovo sigurno neće biti ni na Svjetskom prvenstvu u Rusiji jer proboj u elitu traje, a dvojac u kojeg je HNS godinama ulagao, Ivan Bebek i Mario Strahonja, izletio je s tračnica.

Bebek je nakon loše arbitraže utakmice Braga - Fenerbahče u Europskoj ligi izbačen iz elitne skupine u niži razred, službeno zvan prvi rang, a Strahonja se ostavio zviždaljke. I zato dobro zvuči: HNS najavljuje ozbiljne promjene i pomlađivanje kadra, tko nije iskoristio šansu ide aut, nove snage ulaze na međunarodne liste. No, Kuća nogometa prvo mora uspostaviti kriterije kvalitete, a ne podobnosti, kad to sjedne na mjesto sve će ići lakše.

Pričao nam je ovih dana Dušan Kukić, šef sudačke organizacije: “Ukinuli smo nepotizam, nema više očeva i stričeva koji odlučuju o arbitrima i određuju tko će naprijed.”

Za prodati igrača ponekad je dovoljan marketing, za postati klasa koja će se dokazati i opstati u svjetskom vrhu nužna je istinska kvaliteta, tako je i za plasirati arbitra na FIFA-inu listu dostatna podrška kakvog nogometnog moćnika, no za suditi tešku utakmicu na visokoj razini i zabetonirati status u eliti trebaju talent i vještina. Ako hrvatski nogomet zna iznjedriti nogometaše najvišeg dometa, jednostavno mora i suce. Nismo toliko daleko kako se čini.

Duje Strukan
Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX

Kukićeve riječi bude “sudačko proljeće”, nadu za novi uzlet koji bi jednom ipak i Hrvata doveo na Euro ili Mundijal. On se kune u Duju Strukana i Igora Pajača. To su nove snage koje će HNS forsirati i prvom prilikom plasirati na FIFA-inu listu.

Hrvatska ima šestoricu na tom popisu, bez Strahonje petoricu: Bebeka u prvoj skupini, Antu Vučemilovića-Šimunovića u drugoj, te u trećoj Frana Jovića, Tihomira Pejina i Marija Zebeca. Nemoguće je da Hrvati ne znaju suditi, ali treba šansu dati pravima. Koliko će želja da imamo arbitra na SP-u ili Euru biti jača, toliko će i suđenje u HNL-u imati predispozicije da bude kvalitetnije.

Sanja Rođak-Karšić, inače pomoćna sutkinja, ovog se časa može narugati muškim kolegama. Ona ide na Olimpijske igre u Rio, malo joj je nedostajalo da bude u finalu Svjetskog prvenstva u Kanadi. Ne smije se dopustiti da ostane sama.

Linker
18. svibanj 2024 09:23