Rusija na Poljudu ujesen 2021. - njihov posljednji nastup u kvalifikacijama kao UEFA-ina članica?

 VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
POTEZ OČAJNIKA

‘Ne vidimo svjetlo na kraju tunela‘: Ruski nogomet pred prijelomnom odlukom, Europa ili Azija?

Sljedećeg utorka saznat ćemo hoće li Rusija igrati pod Azijskom nogometnom federacijom
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 24. prosinac 2022. 15:37

Predsjednik Ruskog nogometnog saveza Aleksander Djukov razgovarao je s novinarima nakon sastanka izvršnog odbora u petak te govorio o nadolazećim planovima i izazovima po pitanju ruskog nogometa, koji od 28. veljače nije pod pokroviteljstvom UEFA-e i FIFA-e, što je bila jedna od mjera sankcija povodom agresije na Ukrajinu, prenosi ruski Sport Express.

Djukov je otkrio da su započeli pregovori o ukidanju navedenih sankcija i detaljnije opisao kakva je situacija trenutno posrijedi, također je govorio i o mogućnosti prelaska Rusije pod Azijsku nogometnu federaciju (AFC), što bi značilo da ruske klubove nećemo gledati u Ligi prvaka i ostalim europskim klupskim natjecanjima, kao ni nacionalni sastav u reprezentativnim.

"UEFA je spremna početi razgovarati o mogućnosti povratka naših mladih reprezentacija na međunarodna natjecanja, ali nema jamstava da će se to doista dogoditi. Oni trenutno ne vide razlog za reviziju odluke čekaju stabilizaciju političke situacije", započeo je i dodao da je postignut dogovor o UEFA-inom razvojnom turniru koji će se održati u Volgogradu u svibnju, a među sudionicima bit će Rusi, Bjelorusi, Kazahstanci i Kirgistanci.

"Očekuje se određena stabilizacija, ali zabrinuti smo zbog situacije s bojkotom federacije. Nitko ne može jamčiti da ćemo nekako moći riješiti ovaj problem. U ovom trenutku, povratak Rusije na velika natjecanja je veliko pitanje, ne vidimo svjetlo na kraju tunela", priznao je u nastavku odgovora na novinarska pitanja, dodavši da će u utorak biti donesena konačna odluka o budućnosti ruskog nogometa.

Djukov odluku krovnih organizacija smatra "nepravednom i politički motiviranom", ali kaže da takva argumentacija nije prošla u podnesenoj žalbi. Zato tvrdi da je prelazak u Azijsku nogometnu federaciju nešto realnije rješenje od konsenzusa s UEFA-om i FIFA-om.

"Postoji mogućnost promjene konfederacije i prelaska u AFC. U ovom trenutku, oni su spremni da nas prime, promjena konfederacije ne odnosi se na FIFA-u, ali njezin pristanak vjerojatno će i dalje biti potreban. Znamo da FIFA-i neće smetati ako se preselimo u Aziju. Imamo priliku do 31. prosinca. Prije tog datuma moramo odlučiti kako bismo imali vremena prijaviti se za sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu 2026. godine", kazao je Djukov.

Kaže da prema provedenoj anketi velika većina ruskih klubova podržava pokroviteljstvo AFC-a, netko bezuvjetno, a netko s pozicije "bolje igrati tako nego nikako". Osim toga, postoji bojazan da će mnogi mladi nogometaši promijeniti državljanstvo da bi mogli igrati izvan zemlje.

"Mnogo je prednosti i mnogo mana po pitanju prelaska u AFC. To nije laka odluka i trenutno radimo u dva smjera, prvi je sudski dio. Naša žalba nije prihvaćena, već sam rekao. To sugerira da je odluka politička, da im je politika na prvom, a nogomet na drugom mjestu. Moramo misliti na sebe, na svoje igrače i navijače. Ako nas europske organizacije ne prime, bit će to snažan udarac ruskom nogometu. Jedno je ne igrati godinu dana, a drugo nekoliko godina", poručio je Djukov.

Postavili su mu i pitanje može li se ikada vratiti pod UEFA-u ako preseli pod AFC, na što je odgovorio da je ovo prvi takav slučaj te da nema definiranog scenarija "što ako"... No, novinari su mu ukazali na to da će mu put biti zauvijek zatvoren preseli i u Aziju.

"Nikad ne reci nikad. Ne slažem se da će put do UEFA-e zauvijek biti zatvoren", kazao je između ostalog Djukov.

Linker
19. travanj 2024 21:18