Gledaju ga njegovi suigrači kao 'boga'
 AFP
UBOJITI NAPADAČ

Ne zaustavlja se Zlatan, mogao bi biti ključan i za Euro: ‘Rekli smo si svašta u lice i sad možemo dalje‘

"Bilo je puno adrenalina i pozitivnog iščekivanja, smatram da sam mogao igrati i bolje"
Piše: K. GuberinaObjavljeno: 27. ožujak 2021. 20:40

Zlatan Ibrahimović i Robert Lewandowski još su jednom pokazali da su i u poznim igračkim godinama i dalje krucijalni faktor za švedsku i poljsku reprezentaciju. Švedska je kvalifikacije za odlazak na Svjetskog prvenstvo u Katar sljedeće godine započela teškom i minimalnom domaćom pobjedom protiv Gruzije (1:0), a neuništivi 39-godišnji Ibrahimović asistirao za pobjedonosni gol Claessonu.

Napadač Milana vratio se u reprezentaciju Švedske nakon pet godina izbivanja i postao najstariji igrač koji je zaigrao za švedsku izabranu vrstu, dosadašanji rekord držao je vratar Thomas Ravelli, koji je švedski gol čuvao uz 38 godina i 59 dana u životnom kalendaru. Ibrahimović je očekivano bio vrlo motiviran u povratničkom nastupu, a bez obzira na veteranske godine i ovoga puta potvrdio je da je istinska klasa i prevaga za švedsku momčad. Malo koji igrač bi sa 39 godina na leđima uopće razmišljao o bavljenju nogometom na najvišoj razini, a Ibrahimović očito i dalje ima namjeru rušiti rekorde.

Jako emotivno

Najvećoj zvijezdi švedskog nogometa je protiv Gruzije društvo u napadu činio napadač Real Sociedada Alexander Isak, koji se rodio (21. rujna 1999.) dva dana nakon što je Ibrahimović zakoračio na nogometnu pozornicu u dresu Malmöa. U skupini u kojoj je španjolska reprezentacija na startu neočekivano kiksala u dvoboju protiv Grčke, Ibrahimović bi, ako ga ozljede zaobiđu, vrlo lako mogao biti ključan faktor da Šveđani osvoje minimalno jedno od prva dva mjesta. Do sada je legendarni napadač u 117 nastupa u reprezentativnom dresu postigao 62 pogotka, a učinak će imati prigodu poboljšati već sutra na gostovanju kod Kosova.

image
AFP

- Ovo je za mene bila vrlo emotivana utakmica, osjećao sam se slično kada sam prvi puta zaigrao za Švedsku. Bilo je puno adrenalina i pozitivnog iščekivanja, smatram da sam mogao igrati i bolje, ali najvažnije je da smo kvalifikacije otvorili na pobjednički način. Dugo sam razgovarao s izbornikom Anderssonom, rekli smo si u lice sve što smo imali i naš je odnos sada onakav kakav treba biti. Nisam se vratio u reprezentaciju zato što se zovem Zlatan Ibrahimović, već zbog toga što sam pokazivao na travnjaku u dresu Milana - istaknuo je Ibrahimović nakon novog početka u reprezentativnom dresu.

Mogući dvoboj na EP

I dok su Šveđani pobjedom proslavili početak kvalifikacija za Mundijal u Kataru sljedeće godine, Poljska je na gostovanju kod Mađarske nakon golijade (3:3) osvojila bod, koji za Poljake može imati i pobjednički predznak. Mađari su, naime, imali dva pogotka prednosti, a potom i vodstvo 3:2, ali domaćinima niti to nije bilo dovoljno da osvoje tri boda. Poljski spasitelj bio je po tko zna koji put Robert Lewandowski, koji je poentirao sedam minuta prije kraja kada je s vrha šesnaesterca pogodio desne rašlje, te omogućio Poljacima da mađarsku prijestolnicu napuste u prilično dobrom raspoloženju. Lewandowski je tako i u reprezentativnom dresu nastavio sa sjajnom formom iz Bayerna, budući da je u dresu Bavaraca ove sezone ukupno postigao 42 pogotka, od toga 35 u njemačkoj Bundesligi.

Inače, Lewandowski i Ibrahimović mogli bi se sučeliti na predstojećem Europskom prvenstvu, s obzirom da će Švedska i Poljska odigrati međusobni dvoboj skupine E 23. lipnja.

Linker
27. travanj 2024 23:18