Lionel Messi 

 Chris Arjoon/afp/profimedia
MESSIMANIJA

Nebeski prihodi, rekordne posjete i ulaznice od 45 tisuća eura: Messijev efekt nadilazi granice pojmljivog

Njegova jedna pojava financijski vrijedi kao 14 ogleda, a cijene karata porasle su i za 1700 posto
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 06. studeni 2023. 17:05

Nekoć udarni katalonski trio, danas aktivan na Južnoj Floridi, početkom iduće godine postat će u kvartet. Lionel Messiju, Sergiju Busquetsu i Jordi Albi stiže stari poznanik - Luis Suarez postigao je dogovor s Inter Miamijem i, prema tvrdnjama uvaženog ESPN-a, ostaje mu samo potpisati već sastavljeni jednogodišnji ugovor s opcijom druge godine. Suarezov trenutni klub Gremio pristao je na raskid ugovora sa Suarezom godinu dana prije isteka, što su David Beckham i Jorge Mas iskoristili za novi spektakularni posao, najavljivan mjesecima unazad.

Brazilska liga prezahtjevna

Trener Inter Miamija Gerardo Tata‘ Martino nedavno je kazao da 2024. godinu vidi kao novi početak, a da bi boravak u gornjem domu ljestvice koji osigurava ove sezone propušteni play-off bio još izgledniji, na raspolaganje je dobio ponajboljeg centarfora svoje ere. Suarez i u 37. godini života obavlja fantastičan posao za brazilski Gremio, sedam kola prije kraja prvenstva njihov je najbolji strijelac u ligi (10 golova), a ekipa je i dalje u borbi za naslov sa šest bodova manje od vodećeg Botafoga. Međutim, Suarez je ljetos ustanovio da mu je brazilska liga fizički prezahtjevna te da mu tijelo ne dozvoljava još jednu sezonu na takvoj razini.

- Osjećam da sljedeće godine neću moći igrati ovdje zbog kondicije i visokih zahtjeva prvenstva. Zato smo klub i ja razgovarali o raskidu ugovora godinu prije njegova isteka - kazao je Urugvajac u srpnju, tek 10-ak dana nakon što je kompletiran Messijev transfer iz Paris Saint-Germaina u Miami.

image

Luis Suarez

MAXI FRANZOI Agif Via Afp

Suarez strahuje da bi još jedna godina brazilskog nogometa mogla ostaviti teške posljedice na njegova koljena. Sjećamo se da je 2014. godine kao napadač Liverpoola operirao meniskus lijevog koljena, a slični kirurški zahvat proživio je i na desnom, 2020. u dresu Barcelone. Bila mu je to posljednja godina u katalonskom klubu prije nego što će zaigrati za Atletico Madrid. Svih šest godina provedenih na Camp Nouu igrao je bok uz bok Messiju, Albi i Busquetsu, te podigao četiri naslova La Lige i Ligu prvaka 2015. godine kao dio jedne od najimpresivnijih momčadi viđene u modernom nogometu.

Neupitno će dolazak Luisa Suareza izazvati leptiriće u trbuhu vojsci navijača u ružičastom, a može se protumačiti samo kao nastavak velebnog projekta čiji je glavni cilj popularizirati MLS do razine europskog nogometa. Dolazak najboljeg urugvajskog strijelca u povijesti (68 golova za reprezentaciju), koji se s Messijem razumije i "zatvorenih očiju", trebao bi unaprijediti ionako enormni rast Inter Miamija i MLS-a na svim razinama. To što američki nogomet proživljava otkad je Messi kročio na floridsko tlo zaista nadilazi granice pojmljivog. Čovjek od osam Zlatnih lopti dao je krila prekooceanskoj zbilji i zagarantirao im let astronomskih razmjera. Do te mjere da su porasle čak i nekretnine u okolici Messijeve vile.

Enormni porast na svim razinama

Treba naglasiti da službeni podaci za obradu još uvijek nisu poznati, no prema dosadašnjim procjenama različitih američkih portala posvećenih ekonomskim aspektima, Inter Miami u 2023. bilježi prihod od otprilike 190 milijuna eura. Za usporedbu, prošle sezone prosječni prihodi MLS klubova iznosili su 53 milijuna eura. U široj slici, Inter Miami ekspresno se približio prosječnim godišnjim prihodima bejzbol i NBA klubova od 280 milijuna, što se dosad moglo dogoditi jedino u najluđim snovima.

- Messi je promijenio pravila igre. Napunio je sve stadione i možemo reći da su podaci koje trenutno uviđamo izrazito ohrabrujući za MLS - ukazao je prošlog mjeseca za portal EFE Alfonso Mondelo, sportski direktor MLS-a.

image

Lionel Messi i David Beckham

FRANCK FIFE Afp

Istina, Argentinac je punio stadione na svim lokacijama, a time i blagajnu čitave lige. Izračuni Investopedije ukazuju na to da je MLS samo na račun Messija potencijalno zaradio 240 milijuna eura. Dobar dio inkasiranog novca odnosi se na cijene ulaznica, koje su u nekim slučajevima porasle i za 1700 posto u odnosu na prošlu sezonu! Primjerice, najjeftinija ulaznica za ogled Inter Miamija i New York Red Bulla stajala je 400 eura, a najskuplja se odnosi na VIP paket od četiri ulaznice po basnoslovnoj cijeni od 45 tisuća eura. Kada je Inter igrao na stadionu Soldier Field kod Chicago Firea, klub se pohvalio rekordnom posjetom (62,124 gledatelja) na tribinama. The Athletic piše da je prihod Chicago Firea od te utakmice izjednačio prihod svih dotadašnjih domaćih ogleda kluba u sezoni, a odigrali su ih 14.

Nadmašio Ronalda, Bradyja, LeBrona...

U međuvremenu smo shvatili i da ugovor između Applea i MLS-a, sklopljen prošle godine i vrijedan oko dvije i pol milijarde eura, nije bio suluda investicija. Platforma Apple TV jedina ima pravo na televizijski prijenos MLS utakmica, samo prvog dana Messijeva dolaska zabilježila je 110 tisuća novih pretplatnika (dan ranije samo šest tisuća), a dosad se ukupni broj pretplatnika udvostručio. Trenutno oko milijun i pol ljudi plaća 99 dolara (92 eura) godišnje za pristup platformi, a da bi ‘Messimanija‘ još neko vrijeme držala snagu, Apple je prije nepunih mjesec dana objavio dokumentarni film "Messi dolazi u Ameriku".

image

Lionel Messi

Greg Atkins/zuma Press/profimedia

A kad Messi dođe u Ameriku, procvate i njegov sponzor Adidas. Ružičasta majica s desetkom na leđima navodno je prvog dana osigurala najbolja 24 sata prodaje gledamo li sve sportove. Intenzitet prodaje Messijevog dresa nadmašio je onaj Cristiana Ronalda u Manchester Unitedu 2021., Toma Bradyja u Tampa Bayu 2020. i LeBron Jamesa u Los Angeles Lakersima 2018. godine. Usputno, Adidas je klupski Messijev dres naplaćivao dvostruko više od argentinskog, ali očito ni to nije problem kada je u pitanju čovjek koji, kazali su mnogi mu suputnici, "kao da nije s ovoga svijeta".

‘Posudba u Barceonu? Nema šanse‘

Tijekom ovog tjedna mnogi su španjolski mediji još jednom uzburkali javnost informacijom da bi Lionel Messi mogao ponovo odjenuti dres Barcelone u vidu kojekakve posudbe na kratko razdoblje. Međutim, Argentinac je u intervjuu za L‘Equipe, odrađenom nakon dodijele Zlatne lopte, kazao da takav scenarij nije ostvariv.

- Nema šanse da se to dogodi, kao što nije bilo moguće ni ljetos. Razmišljao sam o povratku, o svom životu tamo i odlasku u mirovinu u dresu Barcelone. To sam oduvijek želio, ali nije bilo moguće. Posudba? Nema šanse. I dalje ih pratim i sviđa mi se sve što Xavi radi za momčad - poručio je Messi.

Messi mijenja pravila lige?

Sportski direktor MLS-a Alfonso Mondelo otvorio je opciju promjene pravila lige. Messi je jedan od igrača u rubrici "Designated players" (određeni igrač), a odnosi se na nogometaše kojima je dozvoljena veća zarada od takozvanog salary capa kojeg MLS svake godine iznova propisuje. Prema aktualnom pravilniku, svaki klub može prijaviti tri "određena igrača", no Mondelo otkriva da bi se brojka mogla povisiti nakon što je MLS uvidio sva unaprjeđenja od Messijevog dolaska.

- Vrši se procjena, lako je moguće da će liga dodati još jednog "određenog igrača". Vlasnici klubova donijet će konačnu odluku, jer oni su ti koji ulažu - rekao je Mondelo za EFE.

Linker
04. svibanj 2024 15:44