NurPhoto via AFP
ZABIO JE I LIVAKOVIĆU

Nekad je skupljao lopte Vatrenima, a sada je zabio dva gola za veliki preokret i traži iskorak u karijeri

Napadač iz Rovinja postigao je dva pogotka za Cluj u prvoj utakmici 2. pretkola LP
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. srpanj 2021. 14:00

Rumunjski Cluj je u prvoj utakmici drugog pretkola Lige prvaka u Gibraltaru svladao Lincoln Red Imps 2:1. Preokret je djelo Hrvata Gabriela Debeljuha.

- U prvom dijelu gubili smo 1:0. Bilo je nemoguće igrati zbog vrlo jakog vjetar. U nastavku je vjetar išao nama u prilog te smo s dva pogotka okrenuli rezultat - kazao nam je Debeljuh koji je zabio oba gola. Zatresao je mrežu u 52. i 58. minuti.

- Prvi glavnom nakon ubačaja Sigurjonssona. Zahvatio sam loptu pokraj obrambenog igrača i proslijedio u suprotan kut, a drugi sam dao neopreznošću obrambenog igrača. Stajao sam u zaleđu, ali očito me nije vidio, vraćao je loptu golmanu, presjekao sam to dodavanje i pogodio za 2:1 - opisao je Rovinjanin Debeljuh koji se hrvatskoj javnosti predstavio lani kad je Cluj igrao protiv Dinama.

Tada je izborio jedanaesterac i zabio Livakoviću u sudačkoj nadoknadi za 2:2, no Modri su udarcima s bijele točke prošli dalje na teškom gostovanju. Igrala se jedna utakmica. Također se radilo o kvalifikacijama za Lige prvaka. Je li mu to najdraži pogodak u karijeri?

- Ne, ma ne... Nisam ja takav. Hrvat sam i cijenim Dinamo kao hrvatski klub. Da nam je taj pogodak donio prolaz, bio bi mi najdraži zato što bi rezultirao velikim uspjehom. Budući da smo ispali, dakle sama činjenica što sam dao gol Dinamu neovisno što nam na kraju nije ništa donio, nije bila razlog za slavlje.

U novoj sezoni “visjeli” ste već na prvoj prepreci...

- Vidjelo se to i u Dinamovoj utakmici s Omonijom u kojoj su Modri slomili otpor Ciprana tek na polovici drugog poluvremena. Mi smo imali poteškoća s Borcem u Banjoj Luci. Dobili smo doma 3:1 i mislili da ćemo lako proći dalje. No, u uzvratu, nošeni navijačima, domaćini su zabili dva gola i odveli susret u produžetke. Tek smo potom demonstrirali da smo bolji i dali taj jedan gol za prolaz.

Je li u klubu plasman u Ligu prvaka postavljen kao imperativ?

- Teško je ući u Ligu prvaka pa je naš imperativ Europska liga. No, to ne znači da igramo bez pritiska. Uvijek postoji pritisak. U trećem kolu kvalifikacija čeka nas bolji iz dvoboja Slovana i Young Boysa. Neće biti lako, no nastojat ćemo otići što dalje.

Bez poziva iz HNL-a

Gabriel je drugu sezonu u Cluju, ugovor ga veže još dvije godine.

- Dobro je u Cluju, i Rumunjskoj općenito. Pogotovo sad kad su popuštene mjere i može se normalno otići u grad na večeru. Mi igrači i dalje se moramo testirati uoči svake utakmice, iako smo cijepljeni. Najava je da u domaćem prvenstvu više nećemo morati. U Europi će to ostati obveza. Što se mene tiče imam nekih upita, imam i ambicije pa ako dođe prave ponuda moguće je da tijekom ljeta i napravim transfer. Samo ukoliko će to biti korak naprijed u mojoj karijeri.

Lani s Dinamom Debeljuh je debitirao za Cluj. Tada je stigao iz manjeg rumunjskog kluba Hermannstadta za 250.000 eura. U svim natjecanjima u protekloj sezoni odigrao je 43 utakmice, dao 11 golova i imao pet asistencija. Osvojio je naslov prvaka. Klasični je napadač. Jedan od rijetkih nogometnih profesionalaca koji igraju u Europi, a rođeni su u Istri.

- Koliko mi je poznato ja sam ovog časa jedini rovinjski profesionalni nogometaš koji igram u inozemstvu. Iako mi u dokumentima piše da sam rođen u Puli, to je samo zato što je tamo bolnica, no Rovinj je moj dom.

Sada po transfermarktu vrijedi 1,5 milijuna eura. Je li bilo ponuda iz Hrvatske da dođete u našu Prvu ligu?

- Ne, niti jedan me hrvatski prvoligaš nije zvao.

Nekada sam skupljao lopte reprezentativcima u Rovinju

Bio je na odmoru kad je hrvatska reprezentacija imala kamp u Rovinju.
- Baš sam bio u Rovinju kad je reprezentacija boravila tamo prije Eura i za vrijeme Europskog prvenstva. Više puta san došetao do stadiona i pogledao sa strane trening Vatrenih. Nekad, kad sam bio klinac, skupljao sam na treningu lopte. To je bilo u doba izbornika Slavena Bilića. Rovinjani su već navikli da je reprezentacija kod nas pa nam to više nije tako veliki događaj. Iako je prvi put bila za vrijeme turnira. Nisam ostao cijeli Euro doma, otišao sam u Italiju na odmor, to mi je bilo važnije od treninga reprezentacije.
Izbornik Zlatko Dalić ljutio se na novinare da su "špijunirali" treninge i pisali o tome. Govorio je da su suparnički stručnjaci koristili te informacije.
- Čitao sam. U Rovinju je tako da se mogu gledati treninzi, a nas kojima je nogomet u krvi povuče da bacimo pogled. Ja, dakako, nemam ništa s time, popratio sam nekoliko treninga iz vlastite znatiželje... - nasmijao se Debeljuh.
Znate li se s nekim od reprezentativaca?
- Jedino s Brunom Petkovićem. Ne mogu reći da smo stalno u kontaktu, ali povremeno se čujemo.
Kako ste doživjeli nastup Vatrenih na Euru?
- Nakon prva dva kola mislio sam da će ispasti, da neće proći skupinu. Potom su sa Škotskom odigrali dobru utakmicu, a susret sa Španjolskom je potvrdio da na velikim natjecanjima odlučuju detalji. Da je Kramarić zabio za 4:3, bio bi to drugačiji dvoboj. Možda je Hrvatska mogla još jednom otići jako daleko. Malo je nedostajalo da bude tako. Kao što su se u Rusiji neke stvari poklopile, tako se na Euru nisu. Sitnice su u pitanju. No, vidjelo se po reakcijama nakon Eura, mislim na Rebića i Kramarića, da neke stvari nisu bile kakve su trebale biti - zaključio je Gabriel Debeljuh, koji će u rujnu napuniti 25 godina.

GDJE JE SVE IGRAO
Rovinj
Torino
Piacenza
Mantova
Este
Hermannstadt
CFR Cluj


1,5 milijun eura procijenjena je vrijednost

48 utakmica odigrao je za CFR Cluj

13 pogodaka zabio je za prvaka Rumunjske

Linker
18. travanj 2024 14:27