Cristiano Ronaldo i Jesse Lingard

 IAN KINGTON Afp
DRUGA STRANA SLAVE

Nekad slavni nogometaš otvorio dušu: ‘Samo sam želio sjediti kod kuće i piti alkohol, ublažiti bol...‘

Nakon što su ga čak i domaći navijači zlostavljali, karantena mu je pomogla da revitalizira karijeru
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 15. studeni 2022. 15:19

Nekadašnji veznjak Manchester Uniteda i povremeni engleski reprezentativac Jesse Lingard (29) otkrio je u razgovoru za The Guardian probleme s mentalnim zdravljem koje je trpio u kasnijim fazama svoje karijere igrajući za ‘crvene vragove.‘ Za klub s Old Trafforda prošao je sve mlađe kategorije, a ovoga je ljeta, nakon niza posudbi u prošlosti, po prvi put ostvario transfer u neki drugi klub.

Unatoč tome što je živio san svakog djeteta da igra za klub koji podržava od malih nogu, Lingard je priznao da je patio od depresije u Unitedu te je dodao kako je u kasnijim fazama pio alkohol kako bi se pokušao boriti protiv iscrpljujućih učinaka mentalne bolesti, ‘‘Doslovno, samo sam želio sjediti kod kuće i piti alkohol - pokušati ublažiti bol. Ne radim to, inače. Ali sjediti kod kuće i piti prije spavanja, tada sam saznao da sam u lošoj situaciji‘‘, rekao je Lingard koji je često bio i na udaru kritika domaćih navijača, a prisjetio se anegdote iz ožujka 2020. godine:

"Igrali smo u FA Kupu protiv Derby Countyja, no unatoč pobjedi 3:0 naši su me navijači zlostavljali, rugali mi se i prijetili dok sam ulazio u autobus. Želio sam napraviti pauzu od nogometa."

image

Saka i Lingard

IAN KINGTON Afp

Međutim, Lingard je pohvalio podršku koju je dobio od tadašnjeg šefa Uniteda Olea Gunnara Solskjaera, kao i Unitedova klupskog liječnika koji su stajali uz njega u periodu kad mu je bilo najteže, ‘‘Malo tko je zapravo znao za moje borbe izvan terena, a oni koji me ne znaju mislili su si; Ti si nogometaš, živiš u lijepoj kući, imaš novaca, možeš se nositi sa svime‘. Ali kad je u pitanju nečije zdravlje i dobrobit – druga je situacija. Svi smo mi ljudi."

Od klupskog savjetnika Lingard je za vrijeme dvomjesečne karantene uzrokovane pandemijom COVID-a 19, preuzeo hrpu starih videa na kojima se vidi kako dobro radi za United na omladinskoj razini i Englesku na Svjetskom prvenstvu 2018., kada je bio stalni član početnih 11 Garetha Southgatea u utrci do polufinala – vjerojatno vrhunac njegove karijere. Navodi da su ga oni podsjetili zašto je uopće došao do vrha i mogao se resetirati.

Uslijedila je uspješna posudba u West Hamu u drugoj polovici sezone 2020./21. za koje je u 16 ligaških nastupa zabio devet pogodaka zbog čega su mnogi nagađali da će se naći i na spisku putnika na Euro 2020., međutim ipak na kraju nije bilo ništa od toga. Nakon što mu je s Unitedom istekao ugovor ovog ljeta, pridružio se Nottingham Forestu za koje je ove sezone upisao 14 ligaških nastupa, a prvijenac je postigao ovog mjeseca u 2:0 trijumfu protiv Tottenhama u Carabao Kupu.

Linker
28. travanj 2024 18:32