Zageb,09.10.2004 Kvalifikacijska utakmica 8.skupine za SP 2006,Hrvatska -Bugarska 2:2, Jerko Leko ,snimio_Ronald Gorsic
 Ronald Gorsic
PROVJERENA FORMULA

Nekad su bili među Vatrenima, danas su sjajni treneri: Jedan ima posebnu privilegiju za veliku karijeru

Vezni igrači ili pak oni iz zadnje linije provjerena su marka kad se radi o trenerima u Hrvatskoj.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. siječanj 2021. 19:52

Jerko Leko “podebljat” će listu bivših reprezentativaca, koji su se okušali na trenerskoj klupi. Puno je igrača na tom popisu, onih koji su upisali barem jedan nastup za Hrvatsku i kasnije dobili trenersku priliku na prvoligaškoj razini. Što se aktualnog HNL kadra tiče, uz Jerka Leku, reprezentativci su bili još Nenad Bjelica i Zoran Mamić. Leko je u “kockastom” dresu upisao 59 nastupa, od onih koji su više puta igrali za Vatrene, dosad se na nogometnom nebu najviše etablirao Niko Kovač. Bivši izbornik, trener Eintrachta, Bayerna, Monaca. No, Kovač, recimo, nikad nije sjedio na klupi u HNL-u, preskočio je tu stepenicu. Josip Šimunić, pak, koji ima 105 nastupa za Vatrene, krenuo je izborničkim putem u mlađim kategorijama.

Zanimljivost među trenerima u redovima bivših Vatrenih jest da su najveći iskorak napravili obrambeni i vezni igrači. Primjerice, Leko je u svojim reprezentativnim danima, između ostalih, svlačionicu dijelio i s Igorom Tudorom, Nenadom Bjelicom, Ivanom Jurićem, Igorom Bišćanom, Ivanom Lekom, Stjepanom Tomasom... Dodajmo tome društvu Slavena Bilića, Igora Štimca, Roberta Prosinečkog, već spomenutog Zorana Mamića ili Krunu Jurčića. Praktički svi oni, ili su bili suigrači, ili su trenirali Jerka Leku, s te strane mu je startna pozicija uistinu dobra.

Nisu su svi krenuli kao on, od juniorske kategorije, neki su se odmah uhvatili prvih momčadi, neki krenuli iz nižeg ranga, neki, pak, više gravitiraju izborničkom poslu. Očito, ovi iz veznog reda i zadnje linije imaju neki poseban dar.


Najpoznatiji treneri među Vatrenima:

Slaven Bilić - trener Hajduka, izbornik U-21 i A reprezentacije, koju je dvaput vodio na Euru. Između ostalih, trenirao Lokomotiv, Bešiktaš, West Ham, WBA, trenutno u Pekingu.

Niko Kovač - izbornik U-21 i A reprezentacije Hrvatske, Eintrachta, Bayerna i Monaca. S Bayernom uzeo dvostruku krunu, s Eintrachtom Kup.

Ivan Leko - trenutno u kineskom Šangaju, suparnik Biliću. Vodio Club Brugge, bio prvak Belgije, vodio i Antwerp, Al Ain.

Nenad Bjelica - nakon uspjeha s WAC-om (ulazak u prvu ligu) i bečkom Austrijom (Liga prvaka), trenirao Speziju, Lech i Dinamo, prezimio u Europi i igrao Ligu prvaka. Trenutno u Osijeku.

Zoran Mamić - s Dinamom osvajao trofeje, prvenstva bez poraza, igrao Ligu prvaka i Europsku ligu, izborio europsko proljeće, a s Al Ainom igrao finale Svjetskog klupskog prvenstva.

Igor Tudor - s Hajdukom osvojio Kup, trenirao PAOK, Galatasaray, trenutno u Juventusu pomoćnik Pirlu.

Igor Bišćan - uspješan početak karijere u Rudešu (plasman u Prvu HNL), Olimpiju doveo do dvostruke krune, s Rijekom osvojio Kup, trenutno U-21 izbornik Hrvatske.

Igor Štimac - trener Hajduka, Zagreba, Cibalije, Zadar, Sepahan..., ali i hrvatski izbornik. Trenutno izbornik Indije.

Ivan Jurić - uspješan na klupi Verone, prije toga trenirao u Serie A i Genou i Crotone.

Robert Prosinečki - osim na izborničkim klupama Azerbajdžana i BiH, trenirao Crvenu zvezdu, Kayserispor i Denizlispor.

Krunoslav Jurčić - nakon Slaven Belupa i Lokomotive u više navrata trener Dinama, s kojim je igrao Ligu prvaka, bio i trener Maribora. Zadnjih godina uspješan u Emiratima, u Al Nasru.

Zvonimir Soldo - krenuo kao trener Dinama pa bio u Kölnu, a nakon dugogodišnje stanke i posla pomoćnika Magathu u Kini, kratko vodio Admiru Wacker.

Nikola Jurčević - Zagreb, Slaven Belupo, Dinamo i Salzburg vodio prije ere pomoćnika Slavena Bilića, bio i izbornik Azerbajdžana.

Stjepan Tomas - karijeru vezao za Tursku, prvo kao pomoćnik, onda i samostalno, u Antalyasporu i sad u Rizesporu.

Linker
19. travanj 2024 06:34