Quincy Promes

 ALEXEY FILIPPOV/SPUTNIK/PROFIMEDIA
BAD GUY

Nekoć je bio kralj šesnaesterca, a sada je gospodar podzemlja. Šverca drogu, maše nožem na tulumima...

Klupa mu je stran pojam kad je nogomet u pitanju, ali u onim sudskim dobro se snalazi
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 01. lipanj 2023. 12:49

Posljednjih godina porasla je, posebice pod pokroviteljstvom Netflixa, popularnost filmova i serija sportskog sadržaja. Iz tog su razloga sportovi poput šaha, pa i tenisa i Formule 1, obogatili bazu fanova, kojoj se svidjelo gledati ono što se događa u životu izvan službe sportaša. Svakako se događa mnogo toga zanimljivog. Recimo, Jack Grealish bio bi odlična filmska tema - najskuplji Englez u povijesti trudi se dokazati da istovremeno možete biti nogometaš i "kralj noćnih provoda". To je neuobičajen, ali očito moguć spoj. No, ako želite goniti loptu i u slobodno vrijeme biti kralj podzemlja, onda nastaju problemi.

Jedan takav zadesio je Quincyja Promesa, nekoć velike nade nizozemskog nogometa. Krilni napadač trenutno je igrač Spartak Moskve s 23 pogotka u ruskoj Premier ligi. Odlična brojka graniči s titulom najboljeg strijelca lige (Malcom iz Zenita ima 25), jedini je problem što se Promes ne snalazi u graničnim situacijama. Recimo, krajem siječnja 2020. nizozemska policija presrela je pošiljku na granici s Belgijom, u brodskoj luci Antwerpena. U ‘Gradu Dragulja‘ uniformirana gospoda nije pronašla biserje, ali zato jest 1.363 kilograma kokaina u dvije različite pošiljke, a ispostavilo se da je jedan od upletenih krijumčara - Quincy Promes.

image
ALEXANDER VILF/SPUTNIK/PROFIMEDIA

Tako će se 31-godišnji ofenzivac umjesto u 16-ercu, u ponedjeljak pojaviti u sudnici, jer je Državno odvjetništvo Nizozemske podiglo optužnicu zbog ovog narko-skandala sa supstancama u vrijednosti od 75 milijuna eura, piše tamošnji list Het Parool. Promesu klupa nikada nije bila prirodna pozicija, ali u sudskim sjedalicama solidno se snalazi. Posljednji put kazneno je gonjen u ožujku 2020. jer je vlastitog rođaka ubo nožem u koljeno. Bilo je to na obiteljskoj zabavi, zamahnuo je više puta, a kasnije objašnjavao da se radilo o samoobrani jer rođak je "iz misterioznog razloga krenuo u napad".

- Motiv napada nije sasvim jasan, ali moguće je da se incident dogodio zbog krađe tetkinog nakita - poručilo je tada nizozemsko tužiteljstvo, a Promesu je na kraju suđeno zbog fizičkog napada umjesto pokušaja ubojstva, a budući da nema novih informacija o tom slučaju, vjerojatno je još uvijek otvoren.

To ga je koštalo novih nastupa za Nizozemsku. Dres Oranja dosad je odjenuo respektabilnih 50 puta i zabio sedam pogodaka, ali tadašnji izbornik Louis van Gaal na popisu nije želio kontroverzna imena.

image
ALEXANDER VILF/SPUTNIK/PROFIMEDIA

- Igrači koji se bave takvim stvarima ovdje nisu dobrodošli - rekao je sada umirovljeni strateg.

Čak i ako ostane u granicama Rusije, koja nema obvezu izručiti ga, Promes će se sučeliti s licem pravde jer dovoljno je da se na sudu pojavi njegov odvjetnik Robert Malevichz. On još uvijek ne želi komentirati slučaj.

- Govorit ću u sudnici, a tek kasnije za medije - kratko je poručio nizozemskim novinarima.

Tko zna, možda se Promes izvuče ili dokaže nevinost, a ne uspije li, vjerojatno ga čeka zatvorska kazna. Tako nas uči svjež primjer Sergia Contrerasa, poznatog pod nadimkom Koke. Umirovljeni španjolski centarfor početkom svibnja priznao je krivicu na sudu u Malagi. Bio je jedan od 17 optuženika za kupnju velike količine droge koja je zatim krijumčarena kamionima u različite europske zemlje. U optužnici je Koke opisan kao vođa bande, a nakon nagodbe o priznanju krivnje dobio je šest godina zatvorske kazne, što i nije toliko loš scenarij budući da mu je prijetilo 16.

Kriminalni lanac pod njegovim vodstvom uglavnom je krijumčario vakuumiranu marihuanu, ali Koke je u svom posjedu imao i nešto kokaina sakrivenog u kutijama s češnjakom. Procijenjena vrijednost robe iznosi oko 350 tisuća eura, a 17-orka je uhićena u studenom 2019. godine. Za 17. optuženom osobom još uvijek se traga, dok su se ostali nagodili da bi izbjegli dugotrajne zatvorske kazne, stoga će žrtvovati "samo" dvije do šest godina slobode.

A kako bismo ovu temu obradili bez Kolumbijaca? Diego Leon Osorio umirovljeni je lijevi bek, igrao je 17 puta za kolumbijsku reprezentaciju i, sukladno poziciji, nije se baš nazabijao. Njegov hat-trick je malo drukčije prirode - triput je uhićen zbog trgovine drogom, posljednji put u petak. Naime, Osorio se osmog travnja pokušao ukrcati na let za Madrid s gotovo dva kilograma kokain hidroklorida. Osiguranje zračne luke pronašlo je opojno sredstvo raspoređeno u četiri para tenisica.

Prvi neslavni incident današnji 52-godišnjak imao je 2002. godine, kada je uhvaćen s pošiljkom kokaina na putu za Miami. Kasnije je pušten uz jamčevinu, a 2016. opet se družio s policijom iz istog razloga, a dodijeljena mu je kazna kućnog pritvora. Njegov sunarodnjak Anthony de Avila, najbolji strijelac kolumbijskog kluba America de Cali, 2021. je osuđen na zatvorsku kaznu zbog povezanosti s napuljskom mafijom. I Jhon Viafara, još jedan nekadašnji kolumbijski reprezentativac koji je 2004. osvojio Copa Libertadores, 2021. dobio je 11 godina zatvora zbog krijumčarenja droge u SAD.

Dakle, mnogim nogometašima dobro bi pristajala uloga i u kakvom mafijaškom, a ne nužno sportskom filmu. Čak se ni na filmskom platnu krijumčari drogom nisu baš proslavili, ne čudi da isto vrijedi i za ove "dobre momke".

Loš dečko voli novac

Promes je oduvijek bio ‘loš dečko‘. Još 2008. godine, kada se kao 16-godišnji dječak pokušavao dokazati u mladim redovima Ajaxa, klub je raskinuo ugovor zbog lošeg ponašanja. Kasnije će se probiti u nogometni svijet preko Haleema i Twentea U-19. Odatle će na posudbu u Go Ahead Eagelse, da bi 2014. završio ruskom Spartaku, kasnije i u Sevilli i Ajaxu. No, Promes je nakon samo dvije godine (2021.) preselio natrag u ruski klub. Izvještaji iz tog vremena nerijetko spominju Promesovu ljubav prema novcu kao glavni razlog transfera, a to dijelom i objašnjava što ga je natjeralo na neslavne skandale s drogom.

Miljenik Erika ten Haaga

Erik ten Hag najzaslužniji je za procvat Promesove karijere. Upoznali su se u Twenteu, gdje je današnji trener Manchester Uniteda obavljao ulogu pomoćnog trenera. Kasnije su se sreli i u Go Ahead Eaglesu, gdje je Promes ostavio dobar dojam u senzacionalno izborenoj promociji u prvi razred nizozemskog nogometa, a Ten Hag ga se sjetio sedam godina kasnije i na velika vrata 2019. doveo u Ajax za 21 milijun eura iz Seville. ESPN piše da je Ten Hag oduvijek visoko cijenio Promesa, a čvrsto je stajao uz njega i kada je bio optužen za spomenuti pokušaj ubojstva, odnosno fizički napad zbog kojeg je izbačen iz reprezentacije.

- Nemam mu što opraštati, ništa nije učinio - govorio je Ten Hag.

Linker
25. travanj 2024 06:54