Filip Benković u slavlju sa svojim sada bivšim suigračima

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
PONOVNO BLISTA

Nekoć jedan od najskupljih dinamovaca izazvao totalni zaokret u njemačkom klubu! Pogledajte njegove brojke

Redovan je član udarne postave, štoviše, jedan je od najboljih u cijeloj ligi na svojoj poziciji
Piše: Andro PolićObjavljeno: 24. listopad 2022. 13:11

Iz Dinama je otišao u kolovozu 2018., a jedini skuplji "modri" branič u povijesti bio je samo Joško Gvardiol. Filip Benković iz Maksimira je otišao put Leicestera za 14 i pol milijuna eura, ali od tog je trenutka naišao na niz prepreka. Osim ozljeda, mučio se s minutažom, engleski klub slao ga je na četiri posudbe, a najbolji dojam ostavio je u predstavama za Celtic u sezoni 2018./19., u kojem je dobivao i najviše prilika.

U siječnju ove godine bez odštete je potpisao za talijanski Udinese, u kojem je prošle sezone u Serie A odigrao ukupno tek 18 minuta, pa su ga tako početkom aktualne sezone poslali na posudbu u Eintracht iz Braunschweiga koji se natječe u drugom rangu njemačkog nogometa. Zagrepčanin je svoje mjesto pod suncem pronašao u Njemačkoj. Do njegova dolaska, klub je u prvih šest kola druge Bundeslige imao pet poraza i jedan remi, da bi od trenutka njegova dolaska imali sedam utakmica bez poraza, u kojima su upisali i četiri pobjede. Velike zasluge u takvom pothvatu ima upravo hrvatski stoper koji je redovan član udarne postave, štoviše, jedan je od najboljih u cijeloj ligi na svojoj poziciji.

image
SofaScore

Prema statistici SofaScorea, Benković je drugi u cijeloj ligi po prosjeku broja otklonjenih opasnosti po utakmici (5,7), a tek nešto bolji od njega je stoper Sandhausena Aleksandr Žirov (5,8), a isto tako ima i najmanje izgubljenih duela po utakmici u cijeloj ligi. Posebno treba istaknuti kako u statistici nema niti jednu obrambenu pogrešku, što je u konačnici vjerojatno i najvažniji podatak za obrambenog igrača. Po prosjeku presijecanja po utakmici na diobi je petog mjesta.

Na posudbu u Njemačku stigao je prvog dana rujna, a odigrao je svih 630 minuta u prvenstvu od trenutka kada je stigao. U posljednje dvije utakmice Braunschweig je sačuvao čistu mrežu, a jedan od najbolje ocijenjenih igrača bio je upravo Hrvat. S obzirom na dob od 25 godina, Benković još ispred sebe ima vremena za povratak u više razine nogometa, a za to će mu prvenstveno biti potreban kontinuitet igara koje, kako se čini, konačno hvata u Njemačkoj. U trenutku odlaska iz Dinama Transfermarkt mu je vrijednost procjenjivao na 11 milijuna eura, dok sada vrijedi milijun i pol.

Ima i jedan nastup za Vatrene, bilo je to u lipnju 2019. u prijateljskoj utakmici protiv Tunisa u Varaždinu koju je Hrvatska izgubila s 2-1, a Benković je u taj susret krenuo u posljednjoj liniji s Dejanom Lovrenom i Domagojem Vidom. Posudba u Braunschweigu istječe mu sa zadnjim danom lipnja iduće godine, a ostaje nam za vidjeti hoće li ga u svoje redove povući matični Udinese i možda mu dati priliku u Serie A.

Linker
18. travanj 2024 08:52