Luis Rubiales

 THOMAS COEX Afp
VELIKI SKANDAL

Nekoć prvom čovjeku španjolskog nogometa prijete dvije i pol godine zatvora, uz njega optužena još trojica

Rubiales se trenutno nalazi u Dominikanskoj republici koja sa Španjolskom nema ugovor o izručenju
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 27. ožujak 2024. 17:00

Bivši predsjednik španjolskog nogometnog saveza Luis Rubiales u velikim je problemima sa zakonom. U tijeku je istraga u Savezu zbog malverzacija u vrijeme dok je on bio prvi čovjek španjolskog nogometa, a sada mu prijeti zatvorska kazna i zbog seksualnog uznemiravanja.

Tužiteljstvo, naime, traži kaznu od dvije i pol godine zatvora za Rubialesa zbog kaznenog djela seksualnog napada i prisile u slučaju nedobrovoljnog poljupca igračici Jenni Hermoso nakon finala Svjetskog kupa u Sydneyu. Nadalje, tužiteljstvo također traži kaznu od godinu i pol zatvora za kazneno djelo prisile za bivšeg izbornika ženske reprezentacije Jorgea Vildu te za bivšeg direktora marketinga Saveza Rubéna Riveru i za direktora muške reprezentacije Alberta Luquea.

Rubiales se našao u središtu velike afere nakon što je, tijekom dodjele trofeja nakon finala Svjetskog prvenstva kojeg su Španjolke osvojile u kolovozu prošle godine, iznenadio nogometašicu Jenni Hermoso i poljubio je u usta. On je tvrdio kako je poljubac proizašao iz euforije zbog finalne pobjede od 1-0 i da je to bio "usuglašen" i "obostran" čin dvoje prijatelja. Hermoso je, međutim, četiri dana kasnije poručila preko sindikata i Twittera da mu nije dala dopuštenje za poljubac, a da je Savez zatim pritiskao nju, njenu obitelj i prijatelje da zaštiti Rubialesa. Prvog čovjeka španjolskog nogometa prvo je suspendirala Fifa nakon čega je pod pritiskom javnosti podnio ostavku. Nakon što je protiv njega pokrenuta istraga zabranjeno mu je približavanje igračici na manje od 200 metara.

Rubiales se, inače, trenutno nalazi u Dominikanskoj republici. Slučajno ili ne, ali ta karipska država sa Španjolskom nema međunarodni ugovor o izručenju. Drugim riječima Rubiales je zasad siguran od španjolskih vlasti u svojoj karipskoj oazi.

Linker
13. travanj 2024 07:35