Nikola Katić (desno)

 OLAF KRAAK Afp
IMA DVOSTRUKO DRŽAVLJANSTVO

Nekoć velika nada Hrvatske i Hajduka zaigrat će u drugoj reprezentaciji? Savez poslao jasnu poruku

Ne postoje nikakve pravne prepreke koje bi spriječile ovu ideju
Piše: Vito TomasObjavljeno: 28. prosinac 2023. 18:14

Nikola Katić, 27-godišnji stoper koji trenutno igra za švicarski Zürich, mogao bi zaigrati u dresu reprezentacije BiH. Naime, bosanskohercegovački mediji pišu kako Nogometni Savez Bosne i Hercegovine igrača rođenog u Ljubuškom želi vidjeti u dresu A reprezentacije.

S obzirom na to da je Katić rođen na teritoriju BiH ima tamošnje državljanstvo te s pravne strane ne postoji nikakva prepreka da zaigra za Zmajeve. Iako je nekad glasio kao velika nada hrvatskog nogometa te bio standardan član U-21 reprezentacije Hrvatske, za seniorsku vrstu odigrao je tek jedan prijateljski susret.

Bila je to poznata utakmica u kojoj je Hrvatska svladala Meksiko golovima Frana Tudora i Duje Čopa, a našu momčad tada su sačinjavali većinom HNL igrači. Katić je tada igrao za Slaven Belupo, a dobrim igrama zaradio je transfer u Rangers za koji su Škoti iskrcali 2,3 milijuna eura. U Škotskoj Katić, unatoč podršci navijača i trenera Stevena Gerrarda, nije imao sreće.

Počeo je izvrsno, no nakon teške ozljede koljena i operacije propustio je gotovo cijelu sezonu i ispao iz ekipe. Stoga ga je u kolovozu 2021. na jednogodišnju posudbu doveo Hajduk. U Splitu se Katić i nije toliko proslavio, učestalim pogreškama izgubio je stalno povjerenje trenera i navijača. Ipak, postojale su naznake da će ga Bijeli otkupiti, no na kraju je novac bio presudan.

Sportski direktor Hajduka Mindaugas Nikoličius tada je izjavio kako je odšteta koju su Rangersi tražili za Katića bila prevelika.

Nakon svega, čini se da se stoper hrvatskih i bosanskih korijena pronašao u Švicarskoj. Već godinu i pol dana igra u trenutno trećeplasiranoj momčadi švicarskog prvenstva, a ove sezone zaigrao je u 17 utakmica i pritom zabio tri pogotka.

Linker
27. travanj 2024 01:54