Odvjetnik i bivši predsjednik Nadzornog odbora Hajduka Ljubo Pavasović Visković

NAPAD TORCIDE

‘Nema opravdanja i nema razloga za napad na policiju. I tu nema nikakvog ‘ali‘!; Sreća je da nema mrtvih‘

Zašto je sve počelo, je li policija opravdano koristila oružje? Ima li opravdanja za napad na službenu osobu?
Piše: SN/Jutarnji listObjavljeno: 23. svibanj 2022. 10:19

Četvero upucanih, dvadeset ozlijeđenih policajaca, petnaest ozlijeđenih navijača, 43 uhićenih. Epilog je to najvećeg okršaja policije i navijača u našoj zemlji i to nakon rezultatski nebitnog derbija Dinama i Hajduka. Zašto je sve počelo, je li policija opravdano koristila oružje? Ima li opravdanja za napad na službenu osobu?

Odvjetnik i bivši predsjednik Nadzornog odbora Hajduka Ljubo Pavasović Visković kazao je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" kako se na odmorištu Desinec u subotu navečer dogodio tragičan, loš i nepotreban događaj u kojem se dogodilo štošta lošega.

- Treba raditi na tome da se takav događaj ne ponovi nikada i svatko treba preuzeti svoj dio odgovornosti. U budućnosti treba ispraviti ono što nije valjalo, poručio je.

Naglasio je kako o napadu na službene osobe rasprava uopće nije potrebna.

- Nema opravdanja i nema razloga za napad na službenu osobu i tu nema nikakvog ali ni zareza. Moramo se postaviti jasno tako i poslati jasnu poruku, dodao je.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je kako se napad na službene osobe nikako ne može opravdati.

Policija uvijek ulaže velike napore sa svim dionicima javnog okupljanja, posebice kada je riječ o nogometu i visoko rizičnim utakmicama. A derbiji su uvijek visoko rizične utakmice od samostalnosti Republike Hrvatske.

Ovaj subotnji derbi nije odlučivao o ničemu što se tiče rezultata.

- Policija je predvidjela da bi moglo doći do određenih protupravnih ponašanja i zaista smo ovoj utakmici pristupili ozbiljno. Poduzeli smo mjere i planirali sve što je potrebno. Angažirali smo dovoljan broj snaga, rukovodeća razina je bila čak vi veća nego u nekim derbijima u ovoj sezoni, dodao je.

Nitko nije očekivao ovakvu razinu napada

Milina je kazao kako je došlo do napada na policijske službenika i da ovakve situacije nikome ne donose dobro. Glavni ravnatelj policije kako nitko nije očekivao ovakvu razinu napada, pa ni policijski službenici.

Policajci su bili prisiljeni reagirati, pa čak su morali upotrijebiti vatreno oružje, jer su i oni samo bili ugroženi.

Član Uprave Dinama Krešimir Antolić rekao je da je događaj koji se dogodio jako loš, stoga cijelo društvo, a posebice oni koji su uključeni u nogomet, trebaju biti sretni da nije došlo do smrtnih posljedica.

Antolić je demantirao neistine koje su se jučer pojavile u medijskom prostoru i pokušaj relativiziranja onoga što se kasnije dogodilo na autocesti.

- Nitko nikomu ništa nije zabranio. Mi smo jednostavno četiri dana prije utakmice Hajduku dostavili upute kako navijači toga kluba trebaju unijeti transparente i svoje navijačke rekvizite na jug stadiona u Maksimiru. To je nešto što je uobičajeno, kazao je.

Dinamovi navijači su isto dobivali takve upute kada su išli na gostovanja na europske utakmice.

Linker
23. svibanj 2022 10:20