NurPhoto via AFP
GUŽVA NA VRHU

Nema sumnje, ove sezone jedan će bivši igrač Hajduka uzeti naslov! ‘Pritisak velik, a očekivanja navijača golema‘

Osvajači trofeja u Poljskoj ove sezone definitivno će imati hajdučki predznak
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. travanj 2022. 19:53

Nema sumnje, ove sezone jedan će bivši igrač Hajduka ponijeti naslov prvaka poljske Ekstraklase. Dante Stipica s Pogonom, Antonio Milić s Lechom ili Fran Tudor s Rakowom? Osam kola prije prvenstva tercet na vrhu dijeli samo jedan bod, kolika je prednost Pogona ispred Lecha i Rakowa (53-52). Za početak, kome je raspored saveznik do kraja prvenstva, upitali smo 28-godišnjeg stopera Lecha?

Najbolji raspored

- S obzirom da Rakow i Pogon imaju međusobnu utakmicu, a pritom oobje momčadi imaju i utakmicu s uvijek zahtjevnom Legijom, držim da Lech ipak ima najbolji raspored. Ako ništa drugo, u međusobnom dvoboju netko će izgubiti korak, a s remijem možda i oba suparnika za naslov - nada se Antonio Milić.

Ali, ima i Lech svojih problema u rasporedu. Momčad iz Poznana najbolji je domaćin, međutim, na gostujućim utakmicama su izgubili previše bodova.

- Moramo poboljšati igru na gostovanjima, u dvobojima sa SLASK-om, Wartom, Plockom i Piastom u gostima će se vidjeti koliko smo spremni daleko otići - dodao je stoper Lecha.

Lechu su problem gostovanja, a Fran Tudor smatra da je njegovu Rakowu najveća enigma kako pojačati realizaciju.

- Stvaramo puno šansi, ali ne postižemo isto toliko pogodaka. Ako poboljšamo realizaciju povećat ćemo i naše šanse za osvajanjem naslova prvaka. Prošle godine smo ostali na drugom mjestu, pretekla nas je Legia, ali ove želimo do titule prvaka. Znam, neće biti jednostavno, međutim, imamo uigranu i iskusnu momčad koja zaista može puno napraviti ove sezone.

image
NurPhoto via AFP

Kada Tudor kaže “puno napraviti”, pritom misli i na Kup, jer Rakow i Lech su u polufinalu Kupa. Ali, ako kažemo da u prvenstvu Lech ima povoljniji raspored, što tek onda reći za Kup, gdje momčad iz Poznana čeka četvrtoligaš Olimpia Grudziaz, a Rakow će ugostiti Legiju.

- Kup će sigurno biti dodatno opterećenje, ali igra se na jednu utakmicu sljedećeg tjedna i bez obzira kako prođemo s Legijom imat ćemo ipak punu koncentraciju na prvenstvo do kraja sezone. S druge strane, Lech je već jednom nogom u finalu, jer imaju najlakšeg protivnika, premda Kup uvijek može donijeti i velika iznenađenja. Ali iskreno govoreći, tome se ne nadamo. Željeli bismo s Lechom igrati u finalu.

Iskušenje u Kupu

Rezultati polufinala Kupa sigurno će dodatno podići ili možda spustiti samopouzdanje u redovima Lecha, odnosno Rakowa, ali to se tiče utrke u Ekstraklasi analizu smo podijelili u nekoliko segmenata. Prvi je iskustvo trenera, a Lech je u tom dijelu pobjednik.

- Naš trener Maciej Skorza već je osvajao naslove prvaka s Wislom i također Lechom. Upravo je Skorza potpisao zadnju titulu Lecha - kazao je Milić.

Kosta Runjajić vodi Pogon još od jeseni 2017. godine, ali Tudor nam je otkrio kako je strateg ekipe iz Sczeczina već najavio odlazak po završetku sezone.

- Ne mogu reći koliko će to utjecati na momčad Pogona, ali jasno je da se njihov trener želi oprostiti titulom. Lech ima trofejnog trenera, međutim, kontinuitet na klupi, osim Runjajića, ima i naš trener Marek Papszun. Šestu je godinu na klupi Rakowa, momčad je iz 3. lige doveo do Ekstraklase.

Veliki je pomak napravila nekoć malo poznata momčad iz grada Czestohowe, s obzirom da se Rakow u ljeto 2019. godine vratio među prvoligaše nakon 21 godine pauze. Ali, “plavo-crveni” nisu stali samo na povratku, već u drugoj sezoni među prvoligašima stigli su do trofeja pobjednika Kupa i Superkupa.

- Logičan put rasta kluba je naslov prvaka - dodaje Fran Tudor.

Na putu ka tom cilju prepreke su ove sezone Pogon i Lech. U igračkom segmentu Lech, barem na papiru, izgleda najbolje.

- Napadački tandem Ishak - Amaral sa 25 golova najbolji je u Ekstraklasi - kaže nam Milić, a potvrđuje i Tudor...

- Nitko nema bolji napadački duet, a uz njih veliki respekt zaslužuje i mladi Kaminski, koji je već prodan u Brighton za 10 milijuna eura, ali do kraja sezone igra za Lech. Međutim, imamo i mi svojih aduta, nismo slučajno u vrhu.

image
NurPhoto via AFP

Izgubljena prednost

Ništa nije slučajno, tako niti činjenica da je Lech izgubio prednost koju je imao na polusezoni. Istopila su se četiri boda viška u odnosu na Rakow, te dva boda plusa u odnosu na trenutno vodeći Pogon. Nije pomogla niti podrška s tribina, gdje Lech ima dominaciju u odnosu na konkurente u šampionskoj utrci.

- Lech je tu najjači, imaju najsnažniju podršku navijača. Imaju i najveći stadion s više od 40.000 mjesta, Pogon je na 18.000,dok je naš stadion kapaciteta 5.500 mjesta - ispričao je Tudor.

Antonio Milić je dodao još jedan detalj.

- Za sedam dana igramo s Legijom na našem stadionu, a ulaznice su rasprodane samo nekoliko sati od puštanja u prodaju. Pritisak je velik, očekivanja navijača su golema, ali i pun je stadion.

Lech poput Hajduka ima navijačku vojsku, ima i najveću tradiciju. Jer, u segmentu “personaliziranog motiva” treba znati i povijest popularnih “željezničara”.

- Slavimo 100 godina kluba i želimo navijačima priuštiti veliku radost, vratiti naslov prvaka u Poznan nakon sedam godina - kazao nam je Milić.

Pogon čeka prvi trofej u povijesti kluba, Rakow nakon prošlogodišnjeg Kupa želi prvenstvo, koje je u tercetu konkurenata do sada jedini osvajao Lech.

Sedam naslova prvaka i pet kupova Poljske uzela je momčad iz Poznana. Za nešto manje od dva mjeseca, preciznije 21. svibnja, znat ćemo tko je novi prvak Poljske, Lech po osmi put ili Rakow i Pogon po prvi put. U svakom slučaju, jedan bivši hajdukovac uzet će naslov u Ekstraklasi, a smiješi im se i Kup. Osvajači trofeja u Poljskoj ove sezone definitivno će imati hajdučki predznak.

Linker
25. travanj 2024 21:38