Mario Jurić

 HANZA MEDIA TV
UDAR NA ZDRAVLJE

‘Nemoguće je dugoročno tako okrutno ‘raubati‘ igrače, da su roboti već bi im počeli otpadati dijelovi‘

Hrvatska udruga Nogometni sindikat poput mnogih u Europi također je žestoki protivnik ovog lipanjskog termina igranja Lige nacija
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 12. lipanj 2022. 08:09

Malo tko je pozitivnim ocijenio termine igranja treće po redu Lige nacija. Nakon naporne klupske sezone, UEFA je igrače opteretila i dodatnim reprezentativnim nastupima - u samo 12 dana početkom lipnja, nacionalne su vrste morale odigrati čak po četiri utakmice!?

- To je doista nehumano, taj je kalendar natjecanja strahovito loš. I to je samo dokaz kako oni koji odlučuju i vode europski i svjetski nogomet uopće ne razmišljaju o zdravlju nogometaša, nego im je temeljna misao vodilja isključivo novac. Zarada im je na prvom mjestu, iako to ne bi smjelo biti tako. Igrači su umorni i iscijeđeni, pogotovo oni najbolji, koji su iza sebe do početka lipnja već imali između 60 i 70 odigranih utakmica. A i to je strahovito velika brojka, koja jasno govori kakvim su naporima izloženi profesionalni nogometaši. Ovaj je termin apsolutno promašen, nema nikakvog smisla igrati ovako teške utakmice nakon klupske sezone, bez ijednog dana odmora - kaže Mario Jurić, tajnik Hrvatske udruge “Nogometni sindikat”.

U 12 dana reprezentacije moraju odigrati čak četiri natjecateljske utakmice, treba tu uračunati i putovanja. To su stvarno ekstremni zahtjevi...

- Ovo je strašno! Pa da su igrači roboti, počeli bi im otpadati dijelovi! Naravno da sve utječe na zdravlje igrača, na njihovo tjelesno, ali i mentalno stanje. Mnogi su željno čekali odlazak na odmor, a onda su dobili još dva naporna tjedna.

Jasan stav

Je li HUNS komunicirao s ostalim sindikalnim udrugama iz drugih zemalja.

- Naravno, u stalnom smo kontaktu s brojnim sindikalnim udrugama nogometaša u drugim zemljama, kao i s FIFPRO, našom krovnom udrugom, koja je iznijela vrlo jasan stav u svezi ove situacije. Sve naše aktivnosti i artikulirani zahtjevi idu preko FIFPRO, na adresu UEFA i FIFA iznijete su zamjerke na ovaj suludi kalendar natjecanja, konstantno se šalju prigovori. Međutim, dug je put do prihvatljivog rješenja, do toga da se uvaže zahtjevi FIFPRO, vezani uz dobrobit nogometaša.

Sve se zapravo vrti oko tog kalendara natjecanja, nešto će se morati mijenjati nakon ove situacije. Stoga će FIFPRO učiniti sve da UEFA i FIFA počnu drukčije razmišljati i da napokon počne brinuti o onom najvažnijem, o zdravlju igrača. Nemoguće je, naime, da igrač odigra 70 utakmica tijekom sezone bez posljedica, to nikako nije dobro. I stoga je FIFPRO odlučila učestalim žestokim prigovorima i prosvjednim notama reagirati prema UEFA-i i FIFA-i, budući da ne postoji ni jedan europski ili svjetski sindikat nogometaša koji je zadovoljan ovakvim kalendarom natjecanja i torturom za igrače.

Igrači se nisu javili

Jesu li vam se možda javili neki naši reprezentativci i zatražili dodatnu zaštitu HUNS-a?

- Ne, nisu. Igrači se nisu javili, ali to nije ni bilo očekivano. Međutim, svi moramo biti vrlo zabrinuti za zdravlje igrača, učestali su iznenadni smrtni slučajevi na travnjacima zbog srčanih zastoja, mnogo je ozljeda. I jedan od uzroka svih tih ozljeda i tragedija na nogometnim terenima svakako je i ovaj nehumani kalendar natjecanja. Novac je pokretač svega i sve dok se to ne promijeni, neće biti dobro. Ovo je neodrživa situacija, nemoguće je dugoročno tako okrutno “raubati” igrače do krajnjih granica. Stoga sam uvjeren da će se u dolazećem razdoblju nešto promijeniti nabolje, te da će kalendar natjecanja biti prihvatljiviji nego što je danas - smatra Jurić.

"Zaista je neobična situacija da se nakon odmora opet dođe u nacionalnu reprezentaciju. Teški trenuci u Osijeku, pa dobra utakmica protiv Francuske, pa dva gostovanja, malo neugodno i nelagodno... Međutim, moramo pokušati dati sve od sebe i ipak napraviti dobru momčad. Rekao sam i prije, da se ne ponavljam još jednom, kako mi Liga nacija nikako ne leži i ujutro bih je otkazao, ali što je tu je"

"Kraj je sezone i svima je teško, ali to nam ne smije biti izlika. Nije lako kada ti nakon ove sezone stave četiri utakmice Lige nacija, ali nas se jednostavno ništa ne pita. Znam da će svi reći da i drugi također igraju, ali nije isto. Ovo je kao da igramo mini-turnir u deset dana, ali takva je situacija i ne možemo ništa napraviti. Moramo biti maksimalno fokusirani i izvući zadnji atom snage. Tko je tu mora biti spreman sto posto"

"Više utakmica uvijek je loša ideja. O tome sam dosta često govorio... Ali Liga nacija jedna je od najsmješnijih ideja u svijetu nogometauopće. Igrači su odigrali preko 70 utakmica i nastavljaju s utakmicama Lige nacija nakon što je sezona završila. Četiri, pet, šest utakmica s reprezentacijama.

Više bih volio da UEFA uzme više novca od finala Lige prvaka i riješi

se Lige nacija"

Linker
05. svibanj 2024 06:28