Lamine Yamal 

 Paul Phelan/prosports/shuttersto/shutterstock Editorial/profimedia
PRAVI ISPIT TEK SLIJEDI

Nervoza se uvukla među Španjolce: ‘Bez Olma i ta tri igrača nijednom velikanu ne možemo gledati u oči‘

Propust u Londonu nije ih teško uzdrmao, ali mogao bi se protumačiti kao upozorenje za De la Fuentea
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 24. ožujak 2024. 15:15

Španjolska reprezentacija nije s prolaznom ocjenom završila prvi ispit na pripremama za Europsko prvenstvo u Njemačkoj, gdje ih na početku grupne faze čeka Hrvatska 15. lipnja. Doduše, nije Luis de la Fuente na travnjak London Stadiuma, doma West Hama, protiv Kolumbije poslao najjače oružje, no 0:1 poraz Furije stiže mu kao upozorenje - možda nema toliko široku kvalitetu kadra kakvoj se nadao.

Neuspješni eksperiment

- Htjeli smo napraviti određene eksperimente i vidjeti neke igrače na djelu. Zaključak je da moramo napredovati. Izgubili smo kontrolu nad utakmicom i dozvolili protivniku da zaigra svoj nogomet, mogu biti zadovoljan prvim, ali ne i drugim poluvremenom. Kažem, želio sam dobiti uvid u kakvom se to trenutku nalazimo, na kraju smo kući otišli nervozni. Prijateljska je utakmica, ali nitko ne voli gubiti i ništa ne opravdava poraz. Ne bih rekao da nam je nedostajalo ambicije ili ozbiljnosti - prokomentirao je španjolski izbornik.

De la Fuente je udarne adute ostavio na klupi da bi ih sačuvao za ogled s Brazilom zakazan u utorak na Santiago Bernabeuu. Sada će taj garantirani spektakl još malo dobiti na težini, dva poraza uoči EP-a izgledala bi poprilično ružno za ekipu koja se naziva jednim od glavnih favorita njemačke smotre.

image

Kolumbija - Španjolska

BEN STANSALL Afp

Alvaro Morata, Rodri, Dani Olmo i Daniel Carvajal protiv Kolumbije nisu upisali ni minutu, a priliku su dobili oni koji se u većoj ili manjoj mjeri tek trebaju dokazati i zaraditi ili učvrstiti mjesto na europskom natjecanju. Tri igrača debitirala su za La Roju - vratar Alex Remiro (Real Sociedad) zamijenio je Davida Rayu na poluvremenu, čitavih 90 odradio je Daniel Vivian (Athletic Bilbao), a 17-godišnji Pau Cubarsi (Barcelona) ušao je krajem susreta i ispisao povijest kao najmlađi branič koji je ikada nastupio u španjolskom dresu, prestigavši Sergija Ramosa. Vrijedi istaknuti i da je Vivian tek četvrti igrač Athletica s nastupom za Furiju gledamo li razdoblje od 1920. Dosad je to uspjelo samo Nicu Williamsu, Unaiju Simonu i Oihanu Sancetu, također aktualnim reprezentativcima. Debitanti su, ujedno, jedna od rijetkih svijetlih točaka španjolskih događanja petka.

- Sretan sam zbog njih, ovo iskustvo mnogo im znači i siguran sam da imaju sjajnu budućnost ovdje, zato im je potrebno dati priliku u susretima bez rezultatskog značaja - rekao je De la Fuente.

Prava provjera u utorak

Iako se teško nosio s Luisom Diazom, te mu dopustio da asistira Danielu Munozu za jedini gol na utakmici, Vivian je zaradio solidne ocjene španjolskih kritičara, a zaključili su da na Euru uvelike mogu računati i na Alejandra Grimalda. Lijevi bek Bayer Leverkusena apsolutno je "po mjeri" La Roje, ofenzivne sposobnosti dovoljno je oslikati podatkom da je s 11 pogodaka za klub najbolji strijelac među braničima Europe, a odmah mu je pripalo i izvođenje svih prekida.

No, De la Fuente mogao bi se zabrinuti ususret dojmu da glavne igle po ulasku s klupe nisu bitno promijenile tijek susreta. Morata se u pola sata igre praktički nije sastao s loptom (pet dodira), tek nešto primjetniji, ali i dalje nedovoljno aktivan bio je Barcin ‘wonderkind‘ Lamine Yamal. Zato će kritičari s Marce zaključiti da Španjolska u ovakvom dizajnu ne izgleda zadovoljavajuće, te da "bez Olma, Rodrija, Carvajala i Laportea u najboljem izdanju ne može ni jednu veliku reprezentaciju pogledati u oči".

image

Kolumbija - Španjolska

BEN STANSALL Afp

Sve njih trebali bismo vidjeti na djelu u utorak, kada u Madrid stiže južnoamerička momčad znatno jača od Kolumbije. Brazil će biti pravi test za Španjolce, a prezentacija s te utakmice De la Fuenteova vodilja za nadolazeće poteze. Nitko nije podigao veliku buru, niti ostao teško uzdrman zbog neuspješno odrađenog ispita u Engleskoj, vjeruje se da će upravo sraz sa Selecaom ponuditi detaljniju i realniju sliku španjolskih prilika.

Što se kadra tiče, do Eura bi trebao ostati sličan aktualnom, ali i značajno se osnažiti u slučaju da se Pedri uspješno oporavi. Posljednje prognoze za katalonskog veznjaka su pozitivne, trebao bi se vratiti tijekom klupske sezone, što se ne može reći za njegova suigrača Gavija, koji bi mogao pauzirati do kraja godine.

Linker
02. svibanj 2024 12:52