Oscar J Barroso/shutterstock Editorial/profimedia
ČARI KUPA KRALJA

Nestvarna noć u Španjolskoj: Rekord star nepunih 100 godina srušen dvaput u istoj večeri!

Nemilosrdni prvoligaši uništili su svoje domaćine i ispisali nove stranice povijesti
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 01. studeni 2023. 22:40

Prvu rundu španjolskog Kupa Kralja obilježilo je rušenje gotovo sto godina starog rekorda! Naime, momčad Getafea s 12:0 demolirala je Tardiente, momčad šestog razreda tamošnjeg nogometa, a najveća je to pobjeda na jednom gostovanju u povijesti ovog natjecanja.

Za sastav iz predgrađa Madrida hat-trick je zabio Oscar Rodriguez, dva pogotka dodali su bivša zvijezda Manchester Uniteda Mason Greenwood i centarfor Borya Mayoral, a u strijelce su se još upisali John Finn, Anthony Lozano, Jordi Martin, Domingos Duarte i Juanmi Latasa.

Dosadašnji rekord za najveću gostujuću pobjedu držali su Sevilla i Barcelona s trijumfom teškim devet razlike. Andalužani su 1927. porazili Extremeno 11:2, a Katalonci su 1925. bili bolji od Zaragoze 9:0 pobjedom. Treba spomenuti i da je Celta iz Viga s 13:0 slavila protiv Don Benita 1932. godine, ali samo je formalno slovila za goste, budući da je utakmica sukladno dogovoru odigrana na njihovom terenu.

Da bi španjolska noć srijede bila malo nevjerojatnija, rekord Seville i Barce srušio je i Real Betis. Zeleno-bijeli su slavili su s 12:1 na gostovanju kod Hernan Cortesa, ekipu četvrte španjolske lige. Pobjeda od 11 razlike u posljednje 96 godine značila bi i rekord, ali budući da je Getafe bio još nemilosrdniji, Betis će zauzeti drugo mjesto. Govoreći o Andalužanima, spomenimo da je Sevilla s 3:0 porazila sastav Quintanara, a Ivan Rakitić nije bio na popisu za susret.

Inače, najveći trijumf u povijesti Kupa kralja u vlasništvu je Real Murcije. Današnji trećeligaš nadjačao je Ciezu Promesas 13:0 godine 1941. i na vrhu je rekordne liste s već spomenutom Celtom. Djelovalo je da bi Betis mogao postati apsolutni vlasnik, jer već na poluvremenu imao je 9:0, ali u drugom dijelu ipak prikočio.

Linker
28. travanj 2024 06:48