Hrvati u Rusiji bi trebali dobro razmisliti prije odlaska iz svojih klubova

 ALEXANDER GALPERIN Sputnik Via Afp
RATNI PRIJELAZNI ROK

Nesvakidašnja bonus šansa: Ovo bi moglo bitno utjecati na rasplet sezone, hoće li i HNL klubovi povući potez?

FIFA je zaštitila nogometaše da nastave igrati, ali i klubove. No, nije igračima dopustila raskid ugovora
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. ožujak 2022. 16:57

Klubovi koji imaju problema s igrom i rezultatima, treneri koji su očajni zbog ozljeda bitnih igrača i predsjednici koji nisu uspjeli u zimskom prijelaznom roku ispuniti obećanja i dovesti najavljena pojačanja, dobili su nesvakidašnju bonus šansu. Do kraja sezone imaju pravo angažirati bilo kojeg nogometaša iz ukrajinske lige jer tamošnje se prvenstvo ne igra, ali i svakog stranca iz Rusije koji je voljan pristati na takav angažman. Istina, najviše dvojicu. Sigurno će biti zanimljivih last-minute poslova koji bi mogli utjecati na krvnu sliku pojedinih ekipa i promijeniti rasplet u finišu sezone. U borbi za trofeje i ostanak u najvišem rangu...

Igrači poput Moraesa, Fernanda, Maycona, Tetea, Marcosa Antonija... iz Šahtara, pa Verbič, Vitinho... iz kijevskog Dynama i mnogi drugi sada su nekoliko mjeseci u statusu - freelancer! To vrijedi i za Ukrajince ako bi mogli izaći iz zemlje. S njima i Hrvati iz Ukrajine Nevern Đurasek, Lovro Cvek, Ivan Pešić, David Puclin, Frane Čirjak, Mislav Matić i Dominik Mihaljević, a ako to žele i iz Rusije Dejan Lovren, Filip Uremović, Nikola Moro, Silvije Begić, Tin Jedvaj, Danijel Miskić, Mateo Barać, Zoran Nižić i Filip Mrzljak. HNL ide prema fazi kulminacije, hoće li se tko pojaviti na našim terenima?

Zaštita igrača i klubova

FIFA je zaštitila nogometaše da nastave igrati, ali i klubove. Nije igračima dopustila raskid ugovora, samo privremenu suspenziju do 30. lipnja nakon čega će opet biti vezani za dosadašnjeg poslodavca. Potez FIFA-e prokomentirao je Davor Radić, odvjetnik i stalni sudski vještak Županijskog suda u Splitu za sportsko poslovanje:

"Ured Vijeća FIFA-e odlučio je, u koordinaciji s UEFA-om i nakon konzultacija s raznim dionicima, privremeno izmijeniti Pravilnik o statusu i transferu igrača (RSTP) kako bi se pružila pravna sigurnost i jasnoća o brojnim pitanjima. Što se tiče igrača iz Ukrajine (domaći i stranci) svi njihovi ugovori s klubovima se automatski suspendiraju do 30. 6. 2022. osim ako nešto drugo ne proizlazi iz njihovih ugovora, a što znači da igrači mogu otići igrati za neki drugi klub ali se potom trebaju vratiti u svoj matični klub 1. 7. 2022. i nastaviti izvršavati svoj ugovor."

Nešto je drugačije u Rusiji jer tamo sezona traje, ali se neki od stranaca osjećaju neugodno ili jednostavno ne žele više igrati dok je rat.

"Što se tiče igrača iz Rusije, i to samo stranima, klubovima se daje rok do 10. 3. 2022. da se dogovore s igračima kako riješiti stvar te ako nešto drugo ne proizlazi iz njihovih ugovora onda igrači mogu jednostrano “suspendirati” ugovor do 30. 6. 2022. a što znači da se 1. 7. 2022. moraju vratiti u Rusiju i nastavit izvršavati postojeći ugovor. Naravno ako igrači odluče jednostrano suspendirati ugovore to znači da igrače do 30. 6. 2022. neće plaćati njegov stari klub nego njegov novi klub za koji će privremeno biti registriran do 30. 6. 2022. Radi regularnosti natjecanja svaki klub može potpisati privremeno do 30. 6. 2022. najviše dva igrača, a registracijski period za takve igrače je otvoren idućih 30 dana, dakle do 7. 4. 2022."

Radić naglašava:

"Nikakvi jednostrani raskidi ugovora nisu dopušteni zbog ovih događaja tako da FIFA s ovim privremenim pravilima nije dala zeleno svjetlo igračima da na svoju ruku raskinu ugovor s ukrajinskim ili ruskim klubovima."

Ipak, pojedini igrači bi mogli otići za stalno. To su oni koji u ugovorima imaju stavak o višoj sili, po kojem se može razvrgnuti u slučaju rata ili pandemije. Otkako je Covid 2020. “zaledio” natjecanja postala je česta praksa da se to stavlja unutra. Međutim to je već stvar svakog igrača pojedinačno, što je potpisao. Dakako, pitanje je što će biti od ljeta, hoće li Ukrajinci moći igrati i hoće li Rusi imati novca plaćati skupe strance.

Mjere pomoći

Jesu li igrači zadovoljni takvim rješenjem?

"Dobili su mjere koje im mogu pomoći", kaže Mario Jurić, tajnik HUNS-a.

"Ugovori se mogu suspendirati u Ukrajini i Rusiji, ali igrači koji su u Rusiji ne bi se trebali izlagati pravnoj nesigurnosti. Ako klub izvršava obveze i igra se prvenstvo, ne vidim razlog zašto bi netko suspendirao svoj ugovor i upustio se u pravnu nesigurnost. I dalje nema sudske prakse koja bi govorila je li ugovor moguće suspendirati i pogotovo jednostrano razvrgnuti na štetu kluba. Toga po meni neće biti i nije logično da bude."

FIFA je učinila koliko je mogla.

"To su odluke koje bi trebale olakšati prvenstveno igračima iz Ukrajine da negdje igraju dok u toj državi nema prvenstva."

Jurić je još istaknuo:

"Svaki igrač koji suspendira ugovor, od 1. srpnja ponovno je član svojeg starog kluba. U Rusiji zato ne vidim logiku da tako postupaju jer igrač bi morao svejedno opet doći u taj klub. Nema smisla"; zaključio je Mario Jurić.

Hrvatski igrači već traže nove poslodavce

Nogometaši kojima 30. lipnja ove godine istječe ugovor potom su slobodni. Neovisno ako su dio “odradili” na drugoj adresi. Dakako da će neki koji sada nađu drugog poslodavca, a to će učiniti mnogi, u ljetnom prijelaznom roku htjeti okončati bilo kakve veze s dosadašnjim gazdama.

"Za one kojima istječe ugovor ovo je nabolja opcija, mogu odmah otići i mirni su. No, FIFA je za sve ostale kazala da ovo što se događa nije opravdan razlog za raskid i prekid ugovora. U nekim situacijama moglo bi doći do pitanje tko preuzima financijske obveze", kazao je Mario Jurić, tajnik sindikata igrača.

Hrvatski igrači iz Ukrajine već razgovaraju s potencijalnim novim poslodavcima:

"Traže opcije, do 7. travnja imaju vremena to riješiti."

Linker
23. travanj 2024 13:34