AFP
ŽESTOKA BORBA ZA LP

Netko od ovih velikana neće u Ligu prvaka! O ovome ovise sudbine trenera, budućnost klubova i igrača...

Juventus, Milan, Liverpool... odlučuju tek u posljednjim kolima svojih prvenstava
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 22. svibanj 2021. 12:34

U tri od pet najjačih europskih nogometnih liga tek će na zadnji dan prvenstva pasti odluka o sudionicima Lige prvaka sljedeće sezone. Elitno klupsko natjecanje donosi velike novčane benefite, a eventualni izostanak tog prihoda mogao bi u nekim klubovima stvoriti poprilične potrese. Stoga se posljednje kolo u Premier ligi, Serie A i Ligue 1 dočekuje u ozračju velike neizvjesnosti.

Na Otoku se luda sezona bliži kraju, Ligu prvaka osigurali su prvak Manchester City i gradski mu rival United, a još tri kluba kandidiraju za dvije pozicije. U prednosti su Chelsea, koji je pobjedom u prošlom kolu preskočio izravnog suparnika Leicester, te Liverpool, koji je očekivano upisao bodove protiv Burnleyja i tako iskoristio kiks Lisica u Londonu.

Bluesi sve drže u svojim rukama. Chelsea ide u goste Aston Villi, te će u slučaju pobjede osigurati plasman u Ligu prvaka sljedeće sezone. Liverpool je također u dosta povoljnoj situaciji. U posljednjem kolu dočekuje rasterećeni Crystal Palace, te bi u slučaju pobjede od 1:0 Leicester morao svladati Tottenham s pet golova razlike kako bi završio četvrti.

Liverpool je predao naslov Građanima, bio je u velikoj krizi, te je 10 kola prije kraja zauzimao osmu poziciju sa 10 bodova iza Leicestera, koji bi vrlo lako i drugu sezonu u nizu mogao ispustiti plasman u Ligu prvaka zbog velikog pada u završnici sezone. Dakako, to za Lisice ne bi bio tako velik udarac kao za društvo s Anfielda.

- Pobijedimo li u nedjelju, vjerojatno ćemo se kvalificirati za Ligu prvaka. Ludo je da smo došli ovako blizu, ali još nismo unutra. Čeka nas finale i dat ćemo apsolutno sve za pobjedu - najavio je Klopp.

Thomas Tuchel napravio je fantastičan posao u Chelseaju, ali još nije kroz prvenstvo osigurao Ligu prvaka. Mateo Kovačić i suigrači sve mogu riješiti u Birminghamu, no imaju i popravni ispit u finalu Lige prvaka s Manchester Cityjem. Ostanu li u nedjelju izvan Top 4, a potom u Portu sljedeće subote postanu europski prvaci, Premier liga bi u sljedećoj sezoni imala pet klubova u elitnom natjecanju. Devet godina u nizu osvajao je Juventus scudetto, no ove sezone mu opasno visi i plasman u Ligi prvaka.

Stara dama ne ovisi sama o sebi, već mora pobijediti na gostovanju kod Bologne, te ujedno računati i na pomoć Jurićeve Verone ili Pašalićeve Atalante, koja je već prije osigurala Top 4. Trenutačno su Milan i Napoli na 76 bodova, Juve ima bod manje.

Ostanu li bez plasmana u europsku elitu, posao bi mogli izgubiti treneri Milana Stefano Pioli, odnosno Juventusa Andrea Pirlo. Gennaro Gattuso je, pak, na odlasku iz Napolija bez obzira na ishod posljednjega kola... Na klupama će vjerojatno doći do određenih promjena, isto tako i u igračkom kadru. Što se Juventusa tiče, bez obzira na plasman u sljedećoj sezoni bi u klubu sigurno trebali ostati Chiesa, Kuluševski, De Ligt, Cuadrado, Bonucci i Danilo, barem tako tvrdi Tuttosport.

U Francuskoj je poziciju u skupinama Lige prvaka sljedeće sezone osigurao samo Lille, koji ima bod prednosti u odnosu na Paris Saint-Germain, s kojim se natječe za naslov prvaka. Parižani bi u za njih najgorem raspletu mogli izgubiti titulu i pasti na treće mjesto, u tom slučaju igrali bi na ljeto kvalifikacije za Ligu prvaka.

Lille je na 80, PSG na 79 bodova, Monaco Nike Kovača ima 77 bodova, a četvrtoplasirani Lyon bod manje. Četvrto mjesto vodi u Europsku ligu, stoga Lyon za ulazak u elitno društvo mora pobijediti Nicu u zadnjem kolu i onda čekati kiks Monaca, koji gostuje kod Lensa. Domaćin se bori za plasman u Konferencijsku ligu, stoga goste iz Kneževine ne očekuje ‘šetnja’, a dodatni problem je što su u srijedu igrali i finale Kupa u kojem su poraženi pod PSG-a.

- Rekao sam igračima da budu ponosni što su stigli do finala. U nogometu možeš promašiti penal samo ako ga imaš priliku izvesti, finale možeš izgubiti samo ako ga igraš. Bili smo razočarani, ali smo se okrenuli sljedećoj utakmici. Sezonu i dalje možemo završiti na fantastičan način - poručio je Niko Kovač.

Linker
30. travanj 2024 17:24