ATTILA KISBENEDEK/AFP/PROFIMEDIA Attila Kisbenedek/Afp/Profimedia
KAKVE LJEPOTICE

Nevjerojatan uzlet u susjedstvu! Izgradili su čak 18 spektakularnih stadiona, evo kako im je uspjelo čudo

Čak šest potpuno novih stadiona izgrađeno je u mađarskoj metropoli
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 08. siječanj 2022. 10:11

Arena Groupama Aréna - poznata kao Ferencváros Stadion tijekom službenih utakmica UEFA-e i FIFA-e - višenamjenski je stadion u Budimpešti i dom Ferencvárosa. S kapacitetom od 22.000, Groupama Arena jedno je vrijeme bila najveći stadion u Mađarskoj (između rušenja većeg stadiona Ferenc Puskás 2017. i otvorenja Puskás Aréne u studenom 2019.). Hrvatska metropola bila bi presretna da ima takav stadion, a ne pričamo o cijenama koje su vrtoglave ili nedostižne. Dapače...

Zelena investicija

Groupama leži na terenu nekadašnjeg stadiona Flórián Albert, prethodnog doma kluba, koji je srušen 2013. godine. Francuska osiguravajuća grupa Groupama kupila je prava na imenovanje stadiona. Međutim, ovo se ime ne može koristiti pri domaćinstvu FIFA-inih i UEFA-inih događaja, budući da ta upravna tijela imaju politiku koja zabranjuje korporativna sponzorstva od kompanija koje nisu službeni partneri turnira.

Od 1911. godine Ferencváros je igrao domaće utakmice na stadionu Albert Flórián, izvorno nazvanom Üllői úti Stadion. Stadion je imao veliku nadogradnju od 1971. do 1974. godine, a u 21. stoljeću klub je želio stadion proširenog kapaciteta. Rekonstrukcija stadiona Albert Flórián odbijena je iz financijskih razloga, a planovi za rušenje stadiona i zamjenu potpuno novom konstrukcijom predstavio je na konferenciji za novinare u travnju 2012. Gábor Kubatov, predsjednik Ferencvárosa.

Predloženi kapacitet od 22.600 učinio bi ga drugim najvećim stadionom u Mađarskoj. Novi stadion bio bi preorijentiran za 90° i bliže Gyáli ulici, s terenom upuštenim 10 cm. Planirani su poslovni sadržaji, restoran, trgovina i muzej, te još razni sadržaji… Market építő Zrt pobijedio je na natječaju za izgradnju stadiona, s predviđenim troškovima od 38 milijuna eura. Izgradnja je započela 28. ožujka 2013., s predviđenim vremenom završetka u jesen 2014. Mihály Varga, ministar gospodarstva Mađarske, rekao je da će prodaja zemljišta, koja će se dobiti okretanjem pozicije stadiona za 90°, pokriti troškove izgradnje stadiona. Da se gradnja nije završila na vrijeme, građevinska kompanija (Market Épitő Zrt.) morala bi plaćati 180 tisuća eura dnevno dok god ga ne bi završila.

Zastupnik u parlamentu Balázs Fürjes naglasio je da će novi stadion biti višenamjenski na kojem se mogu održavati koncerti, konferencije, kulturna događanja, osim nogometnih utakmica. Također je napomenuo da će se elementi starog stadiona Albert koristiti za izgradnju novog stadiona. Stoga je to zelena investicija iz dva razloga: zbog boja kluba i zbog ekološke gradnje. Čelična konstrukcija, teška 2800 tona, izrađena je u Kecskemétu, dok je betonska konstrukcija, koja iznosi 25.000 kubičnih metara, izrađena u Dunaújvárosu. Izgradnja novog stadiona donijela je gotovo 2000 radnih mjesta.

image
ATTILA KISBENEDEK/AFP/PROFIMEDIA Attila Kisbenedek/Afp/Profimedia

U travnju 2014., Lagardère Unlimited Stadium Solutions, namjenska agencija za stadione i arene u vlasništvu Lagardère Unlimited, potpisala je dugoročni ugovor o pravu imena između Groupama Arene i francuskog osiguravatelja Groupama. Dogovor uključuje rad, upravljanje i marketing nove arene. Već 4. kolovoza 2014. na stadionu je odigrana prva neslužbena utakmica pred 6.500 gledatelja. Momčad veterana Ferencvárosa ugostila je veterane svog velikog rivala Ujpesta. Konačni rezultat bio je 6:5 za Újpest. 10. kolovoza 2014. Ferencváros je odigrao uvodnu utakmicu protiv Chelseaja F.C.. Prvi pogodak na novom stadionu postigla je Ferencvároseva legenda, Zoltán Gera u 17. minuti.

Finale UEFA-ine Lige prvaka za žene u sezoni 2018./19. održalo se u Groupama Areni 18. svibnja 2019. UEFA je stadion kategorizirala kao objekt kategorije 4, koji je pogodan za održavanje utakmica kvalifikacija za UEFA-ino europsko prvenstvo, kvalifikacije za FIFA-in svjetski kup, grupnu fazu UEFA-ine Lige prvaka, te četvrtfinalne utakmice.

Veliki koncerti

Kapacitet Arene je 23.800 gledatelja za utakmice nacionalnog prvenstva i kupa i 22.000 za utakmice UEFA-e i FIFA-e. Površina stadiona je 19.042 četvorna metra, uključujući teren 28.746,5 četvornih metara. Glavna zgrada ima četiri kata, a ispod nje se nalazi garaža na tri etaže u koju se mogu smjestiti 354 vozila. Ispred glavne zgrade nalazi se parkiralište u koje se može smjestiti 106 automobila. Uz stadion se nalazi i parkiralište na kojem se može smjestiti 405 automobila. Izgradnja je trajala 14 mjeseci. Tijekom gradnje premješteno je 60.000 m3 materijala. Količina betona upotrijebljenog u gradnji iznosila je 24.492 kubika, dok je čelična konstrukcija iznosila 2.708 tona.

Troškovi gradnje Groupama Arene iznosili su oko 38 milijuna eura. U 2014. Arena je bila peta zgrada po cijeni po sjedalici i šesta po cijeni. Nagyerdei stadion iz Debrecena prestigao je Groupama Arenu po cijeni, ali ne i po cijeni po sjedalici.

Osim nogometa, rekli smo već, Groupama Arena se može konfigurirati za održavanje mnogih drugih događaja, posebno velikih koncerata, ali i privatnih događaja poput vjenčanja i konferencija. Prvi koncert na novom stadionu održao je Depeche Mode 22. svibnja 2017. Muzej Fradi 7. kolovoza 2014. otvoren je u sklopu stadiona i Muzej Fradi. Posjetitelji muzeja mogu se upoznati s poviješću Ferencvárosa. U muzeju se mogu vidjeti pehari, trofeji i zastave, kao što su Ballon d’Or Flóriana Alberta iz 1967., trofej Mitropa kupa 1937., Srebrna cipela Tibora Nyilasija i trofej Kupa velesajamskih gradova 1965., zajedno s mnogim drugim trofejima i peharima u vezi s klubom.

U tri svrhe

Paralelno s gradnjom stadiona, drastično su porasla u ulaganja gospodarstvenika u sport. Mađarske tvrtke na kraju godine 70 posto svoje dobiti mogu uplatiti u sport, 30 posto u porezni sustav, a novac se strogo kontrolira. Država tu prosperira na drugačiji način, tako se u Mađarskoj diže sport. Dakle, Mađari su odlučili kanalizirati dodatna novčana sredstva u sportski sektor putem sustava poreznih olakšica kako bi se doprinijelo razvoju sporta. Ta sredstva se smiju koristiti samo u tri svrhe: 1. treniranje mladeži, 2. troškove osoblja i 3. investiranje u gradnju ili modernizaciju sportske infrastrukture. Također je i ukinut porez na promet nekretnina koje imaju sportsko-rekreacijsku namjenu.

image
ATTILA KISBENEDEK/AFP/PROFIMEDIA Attila Kisbenedek/Afp/Profimedia

Dakle, ne postoje nikakvi državni nameti poduzetnicima i ostalim građanima, poduzetnici sami odlučuju žele li donirati neki iznos, a država im samo omogućuje porezne olakšice kako bi ih motivirala na to. Praktički se samo financiranje prebacuje s države direktno na privatni sektor te se time dodatno rasterećuje državni aparat. Uz to, smatraju da bi odnos donatora i sportskih klubova bio prva stepenica pri razvoju njihove suradnje, koja bi na kraju mogla prerasti u izdašno sponzoriranje ili neki drugi oblik poslovne suradnje.

Zanimljivo je istaknuti da ti poduzetnici imaju pravo samo na porezne olakšice, zabranjeno im je dobiti bilo kakvu drugu protučinidbu za svoju donaciju, svaki ugovor vezan uz promidžbu i slične stvari je u startu ništetan i gubi se pravo na porezne olakšice.

18 modernih stadiona

Uglavnom, mađarska država je, osim ovih poreznih olakšica, namijenjenih poticanju investicija u gradnju sportske infrastrukture, direktno i sama investirala velike novce u gradnju moderne sportske infrastrukture, posebno nogometnih stadiona. I doma, u Mađarskoj, pa čak i u drugim državama gdje živi veći broj njihovih sunarodnjaka. U Hrvatskoj (Osijek), Sloveniji, Vojvodini, Rumunjskoj, Slovačkoj, Ukrajini…

Groupama Arena samo je jedan od brojnih novih stadiona čiju je izgradnju financirala mađarska država. Do siječnja 2015., mađarska Vlada uložila je približno 500 milijuna eura na nove stadione, a sličnim se tempom nastavilo i u narednom razdoblju. Samo u Mađarskoj su u zadnje vrijeme izgradili 18 modernih stadiona. S tim da je jedan stadion ogromnog kapaciteta (oko 67.000 gledatelja), dva s više od 20.000 mjesta, te tri s kapacitetom većim od 14.000 mjesta. Tih šest stadiona su UEFA-ine najviše kategorije – kategorije 4. Gotovo svaka budimpeštanska četvrt ima novi stadion, čak šest novih stadiona izgrađeno je u mađarskoj metropoli! - Ferencvaroseva Groupama Arena, pa stadion MTK-a, Honveda, Vasasa, izgrađen je NEP stadion (Ferenc Puskas stadion, kapaciteta 68.000 gledatelja!), to je kao nacionalni stadion, obnovljen i stadion Ujpesta! Šest novih prekrasnih stadiona, a na dva od njih igraju drugoligaši, MTK i Vasas!

Groupama Arena, kapaciteta 22.000 gledatelja, koštala je otprilike 13,5 milijardi forinti, što je oko 38 milijuna eura. Stadioni MTK i Honveda stajali su oko 17 milijuna eura, Vasasev stadion je koštao oko 11 milijuna eura... Tko je to financirao? Mađarska država! Sve, baš sve stadione! Neki klubovi su imali simboličan udio u gradnji, ali država je uložila najveći novac. Zajedno s porezno motiviranim investitorima, koji radije grade stadione nego da plaćaju poreze. Još jedna jasna računica.

Otkad je Viktor Orban na vlasti, od 2010. godine, počelo je enormno ulaganje države u sport i ta se ekspanzija vidi i osjeti na svakom koraku. Orban obožava nogomet, a u svom rodnom selu, koje ima 1500 stanovnika, napravio je stadion Puskas Arena kapaciteta 4500 gledatelja! Orban obožava Puskasa, pa je i ime kluba Puskas Akademija, a trener je svojedobno u tom klubu bio Robert Jarni. Usput, Orban je iz istoga sela kao i Lörinc Meszaros, tajkun koji je kupio Osijek, a trenutačno slovi za jednog od najbogatijih Mađara.

I kao što je rečeno, ne ulaže država samo u stadione, nego je uvela i porezne olakšice za sve one koji ulažu u mađarski sport! Pa je tako osvanuo podatak da je u mađarske nogometne klubove u posljednjih deset godina uloženo oko 500 milijardi forinta ili oko milijardu i pol eura privatnog kapitala! Zanimljivo je spomenuti i da Ferencvaros, Honved i Puskas Akademija imaju vrlo dobre omladinske škole, no talenti ne izlaze... Za sad. No, Mađari imaju dugoročne planove i ne dvoje da će se ulaganja uskoro početi naplaćivati i na samom travnjaku. Oni jako puno ulažu u infrastrukturu, a želja im se po kvaliteti približiti europskim velesilama. Dugoročni cilj im je biti na tragu ‘lake konjice’. Oni grade infrastrukturu, dižu sport i ta ulaganja im se svakako vraćaju.

Laka konjica

Dakle, Mađari, uz ogromnu, svesrdnu i opipljivu pomoć mađarske države na čelu s Orbanom, ulažu i iskreno brinu za svoj sport i infrastrukturu sanjajući primicanje ostvarenju uspjeha nezaboravne mađarske ‘Lake konjice’ (Puskas, Grosics, Lorant, Hidegkuti, Bozsik, Kocsis...), koja je vladala europskim nogometom 50-ih godina prošloga stoljeća. K tome, kako i sam Orban voli reći, ulaganje u sport najveća je briga o zdravlju svih Mađara. Više stadiona i treninga za kampove znači manje bolesnih i pretilih, što donosi velike olakšice zdravstvu.

Ne ulažu Mađari samo u nogomet. Slična priča vrijedi za rukomet, odbojku, atletiku, gimnastiku, plivanje... Za sve vrhunske sportove koji imaju tradiciju i nacionalnu vrijednost.

U Mađarskoj znaju što rade, znaju što hoće od sporta. I kako će im ulaganja u sport donijeti velike benefite. Ekonomski, sportski, u zdravstvu, u raspoloženju, u ponosnom gardu nacije...

Sljedeće subote: Kako se gradio Allianz stadion u Beču?

Linker
25. travanj 2024 19:20