Tomislav Bušić
 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
INTERVJU ZA SN

Nezabilježen slučaj u europskom nogometu: ‘Napravili su sve da dođu do tih 300.000 eura i da prođu...

‘Uzeli su 20 igrača iz gotovo svih klubova, po pozicijama, ovisno o tome tko im je nedostajao...‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. kolovoz 2020. 12:10

Zanimljive se stvari događaju na Kosovu, tko bi rekao da će jedna sasvim nepoznata mala liga ponuditi medijski toliko interesantnih priča. Posljednja je ova sa Prištinom, klubom koji će danas (subota) na Gibraltaru iz drugog pokušaja krenuti po prolaz u kvalifikacijama Europa lige. Već smo javaljali kako je Prištima okupila reprezentaciju kosovske lige za današnji susret.

- Dakle, uzeli su 20 igrača iz svih klubova osim Drite i mog Gjilanija koji je jučer u San Marinu igrao europsku utakmicu. Svi klubovi kosovske lige izašli su Prištini u susret, uzimali su igrače po pozicijama, ovisno o tome kako im je netko nedostajao. Vratili su se iz Gibraltara zbog pojave korona virusa u momčadi, zatim su na Kosovu skupili potpuno novu momčad sa 20 igrača iz drugih klubova i ponovno odjetjeli za Gibraltar – ispričao nam je nekadašnji napadač Hajduka, Tomislav Bušić koji nosi dres Gjilana.

Tih 20 novih igrača okupljenih u momčad Prištine vodi trener selekcije U-19 te momčadi, Ramiz Krasnići. Ali, zanimljivo je znati odgovor na pitanje kako su se igrači registrirali za Prištinu.

- Jednostavno, postoji pravilo da igrači imaju mogućnost igranja za dvije momčadi tijekom ligaške sezone. Svi su potpisali posudbu na mjesec dana, od 1. kolovoza do 1. rujna ove godine. To znači da bi u perspektivi mogli igrati i sljedeće kolo europskih kvalifikacija u ovom sastavu, sa reprezentacijom kosovske lige. Jasno, ukoliko prođu gibraltarski Lincoln. Priština je uradila sve da dođe do 300.000 eura koliko vrijedi prolaz.

I Gjilane su tako posudile dva igrača Balkanija za svoju europsku premijeru. Priština je skupljanjem ekipe okončala prvi dio svoje europske korona priče, a drugi je odigravanje utakmice. Međutim, ostao je nerazjašnjen detalj kako je moguće da su svi igrači Prištine imali negativa test na koronu uoči polaska za Gibraltar, a potom su pri dolasku na odredište napravili novi test s kojim je osam igrača imali pozitivne rezultate. Zbog toga je i odgođena utakmica koja se trebala igrati prošlog utorka.

- Ostaje svima nejasno, ali zato se promijenila kompletna ekipa. Nikome nije jasno kako se korona odgode događaju samo kosovskim ekipama. Gjilane su također otputovale u San Marino sa negativnim testovima igrača, ali na mjestu odigravanja utakmice jedan je igrač bio pozitivan. Zato je dvoboj odgođen samo na jedan dan.

Treba razjasniti i jedan detalj vezan uz Bušića. Naime, 34-ogodišnji napadač je član Gjilana, ali nije s momčadi išao u San Marino, već se vratio u Hrvatsku gdje sljedeći tjedan ima zakazanu operaciju nožnog prsta kod specijalista ortopeda dr. Eduarda Roda u klinici Sveta Katarina u Zagrebu. Bušić ostaje još jednu sezonu na Kosovu. Kakva je kvaliteta lige?

- Za hrvatsko tržište je važno da ima mladih, brzih igrača. Ljudima iz Hajduka sam još ove zime sugerirao trojicu perspektivnih iz Balkanija, momčadi iz Suve Reke. Kasnije sam dobio informaciju da je skaut Bijelih na pripremama u Turskoj pozitivno reagirao na "desetku" Balkanija, ali očito se klub nije dalje zainterisirao. Ima talenata, igrači su tjelesno snažni, ali što je najbitnije, žele napredovati. Hajduk bi sigurno profitirao da otvori svoju nogometnu školu na Kosovu – zaključio je Bušić.

Dodajmo ovome da se utakmica između Lincolna i Prištine nije odigrala ni danas s obzirom na to da je potvrđeno da je osam igrača "nove" Prištine također na Gibraltar stiglo zaraženo. Utakmica će vjerojatno biti registrirana rezultatom 3:0 za Lincoln, koji nije imao pozitivnih igrača.

Linker
19. travanj 2024 19:55