Foto: Domagoj Bojčić
MOMENTALNO DISKVALIFICIRANI

Nezapamćen incident na turniru u Splitu, sarajevskoj djeci pružena medicinska pomoć: ‘Bili su preagresivni‘

U polufinalnoj utakmici između Sparte i Šahtara došlo je do preagresivnog ponašanja Ukrajinaca
Piše: SNObjavljeno: 04. lipanj 2023. 22:47

Od 1. do 4. lipnja više od 3000 sportaša iz 15 zemalja nastupilo je u sklopu Dalmatinko cupa na terenima u Splitu, Solinu, Kaštelima, Trogiru, Žrnovnici...

Dalmatinko cup nastao je kao projekt koji povezuje sport, turizam i društvenu odgovornost, a promovira toleranciju, jednakost i fair play.

- Prije nego li je organiziran prvi Dalmatinko cup, još tamo 2015. godine, imao sam jasnu viziju u kojem smjeru želimo. Vjerovao sam da se u Hrvatskoj može napraviti projekt koji će kroz nogomet povezati sudionike različitih kultura, nacija i vjeroispovijesti, a istovremeno davati značajan doprinos razvoju sportskog turizma, promovirati istinske vrijednosti i kroz različite aktivnosti doprinositi razvoju cjelokupne društvene zajednice. - izjavio je organizator turnira Domagoj Bojčić.

image
Foto: Domagoj Bojčić

Međutim, unatoč plemenitim namjerama koje odražavaju svrhu spomenute manifestacije, dogodio se nezabilježen incident otkad ovaj turnir postoji.

Naime, u polufinalnoj utakmici između sarajevske Sparte i ukrajinskog Šahtara iz Donjecka, u uzrastu do 14 godina, došlo je do preagresivnog ponašanja malih nogometaša iz Ukrajine. Prekršaji su postali prežestoki za takav uzrast, no njihovo je ponašanje popratila i cijela klupa, odnosno stručni stožer Šahtara.

image

Izbornik Vatrenih Zlatko Dalić i Domagoj Bojčić, organizator Dalmatinko cupa

Screenshot/Instagram

- Djeca su bila žestoka, iz uobičajenih je nogometnih trenutaka odjednom nastao incident. U utakmicama ovakvog tipa obično nema incidenata jer dječji nogomet treba biti radost i veselje. To je bio i trebao biti spektakl, na turniru su sudjelovali i klubovi iz susjednih zemalja, bila je to prava skladna slika kako jedan sportski događaj treba izgledati, ali i kako društvo treba izgledati. Turnir je nastao u iznimno zahtjevnim organizacijskim okolnostima, a onda se dogodi ovakvo nešto. Želim se ispričati svima koji su morali svjedočiti ovim scenama. - poručio je organizator Bojčić.

image
Foto: Domagoj Bojčić

Možete li precizirati na kakav su neprimjeren način članovi ukrajinskoga kluba reagirali?

- Mogu, ali prije svega želim vam ukazati na to kakav je spektakl turnir bio do toga trenutka, uživali smo u promidžbi hrvatskoga sporta i širenju tolerancije. Mi smo čak imali i turnir djece s Downovim sindromom, imali smo live stream koji se mogao pratiti na SofaScoreu, kao da pratite Ligu prvaka. Stotine tisuća ljudi pratilo je turnir, bila je to sjajna promidžba za Hrvatsku, primjerice u finalu jednog uzrasta igrali su klubovi iz Uzbekistana i Kazahstana. Pa recimo, u Žrnovnici su igrali Lokomotiva i Dinamo, roditelji tih kluba navijali su ondje... Scene su bile iznimno pozitivne i u sportskome duhu. I onda se pojavi netko tko se ovako ponaša kako su se ponijeli članovi i pioniri ukrajinskoga kluba. Mi imamo nultu toleranciju na nasilje i oni su bili momentalno diskvalificirani.

image
Foto: Domagoj Bojčić

Automatski ste ih diskvalificirali?

- Tako je. Gledajte, da je to bilo samo ponašanje djece, suci bi to riješili crvenim kartonima i isključenjem iz igre. Međutim, u cjelokupnu su se situaciju uključili članovi stručnog stožera Šahtara, oni su s klupe ulazili na teren. Iste su sekunde bili diskvalificirani. Još jednom bih se ispričao svima koji su to morali gledati jer je to za mlade nogometaše bio strašan šok i velik stres.

Je li istina da je dio sarajevskih nogometaša završio u bolnici?

- Prekršaji ukrajinskih mladih nogometaša bili su prežestoki, preagresivni. Stoga smo preventivno reagirali i preporučili pregled djece zbog potencijalnih povreda. Medicinsko je osoblje prije odlaska pregledalo male nogometaše kako bi sigurno otišli svojim kućama. Još nemamo točnih informacija u kakvom su stanju, ali svakako ću vas obavijestiti naknadno. - osudio je takvo ponašanje Domagoj Bojčić.

image
Foto: Domagoj Bojčić

Kao zaključak je dodao:

- Mi promoviramo Hrvatsku kao državu, promoviramo hrvatski turizam i hrvatski nogomet. Ovo je izolirani incident u 360 odigranih utakmica. To se dogodilo na terenu gdje postoje pravila nogometne igre, dakle na samome igralištu. Igrači su se potukli za vrijeme utakmice, na što se umiješala klupa Šahtara, a ja želim naglasiti da mi takvo ponašanje nedvosmisleno osuđujemo.

Linker
05. travanj 2024 00:59