MIGUEL MEDINA/AFP
SVI MU SE DIVE

Ni Iker, niti Raul, ni Hierro, niti Cristiano Ronaldo: Od svih tih legendi samo je Modriću ovo uspjelo!

Luka je odbio silne milijune koji su mu nudili razni šeici i Amerikanci te pristao na manju plaću
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. prosinac 2020. 15:32

Nakon što je Marca izašla s pričom da su Real Madrid i Luka Modrić dogovorili produženje ugovora do 30. lipnja 2022. godine, zadovoljni mogu biti i Zlatko Dalić i njegovi suradnici u stožeru hrvatske reprezentacije. Jedino što izbornik može poželjeti je da se to zgotovi što prije pa da Luka bude mirne glave na Europskom prvenstvu, koncentriran samo na Hrvatsku jer nema informacije kad bi doista trebao biti potpis tog ugovora.

Nikola Jerkan, Dalićev skaut koji živi u španjolskom Oviedu, kazao nam je:

- Očekivali smo dogovor Reala i Modrića, pogotovo što Luka igra odlično, njegov je utjecaj na momčad takav da je potpis novog ugovora neizbježan. I navijači, i mediji, svi mu se dive. Glavni razlog zašto ga Real želi zadržati je igra koju pruža. Vidjelo se u kakvoj je krizi bio Real, ali i kako je Modrić potom ponovno reagirao i koliko je značio da se preporode. U posljednjem susretu s Granadom nije ga bilo i opet se bjelodano pokazalo koliko nedostaje kad ga nema. Te večeri Madriđani nisu igrali osobit nogomet. U koliko je dobroj Luka formi mogao bi potpisati za bilo koji klub na svijetu - istaknuo je Jerkan.

Kako Modriću postojeći ugovor istječe za pola godine, za njega bi idealno bilo da mu je Real ponudio još dvije sezone, tada bi vjerojatno bilo izvjesno da će završiti karijeru u Kraljevskom klubu. No, tko zna gdje bi još eventualno mogao zaigrati ostane li u Realu točno do lipnja 2022. godine. Iako je ovog časa rano za takve priče…

- Govorilo se da će mu dati ugovor na jednu ili dvije godine. Poznavajući Luku njemu je to svejedno, on svaku utakmicu igra kao da mu je zadnja i najvažnija. Za njega nije problem što se radi o jednoj godini, a ne dvije - vjeruje Jerkan.

Prema Marci, Modrić je pristao na manju plaću nego što ju je imao dosad, nije krio želju da nastavi igrati u Realu i novac mu očito nije na prvom mjestu jer rado bi ga vidjeli u američkom MLS-u, Kataru, a vjerojatno i na raznim adresama kad bi bio na tržištu. Jerkana smo pitali kako tumači da je Luka u 36. godini tako trkački jak, spreman i svjež na terenu.

- Veliku je ulogu odigrala stanka zbog koronavirusa tijekom proljetnih mjeseci. Radio je po posebnom tretmanu koji mu je pomogao u svemu što se kasnije događalo. Nije imao klupske treninge, ali kad ne bi bio u ozbiljnom trenažnom procesu, teško bi potom stigao na ovaj nivo. Usto, bitno mu je da igra, idealno je jednom tjedno. Neki će kazati da je dobro kad se igrač koji je u godinama više odmara. Ne bih se složio s time, kontinuitet nastupa je ključan za održavanje forme.

Ljetne su pripreme bile kratke, Zlatko Dalić dao mu je u rujnu slobodno od reprezentacije da trenira s Realom što mu je bilo vrlo značajno.

- Izbornik je napravio izvrstan potez, pripreme s Realom bile su temelj da nakon kratke ljetne stanke bude fit za napore igranja u najjačima natjecanjima kao što su La Liga i Liga prvaka. Kad jednom krene taj žrvanj nastupa malo se trenira, uglavnom se održava forma. A puno je putovanja i zahtjeva. Jedino je Zinedine Zidane u listopadu pogriješio kad ga je nakon reprezentacije preforsirao, tada to nije taktički dobro odradio, ali kasnije se vidjelo da je Luka pravi.

Modrić će 9. rujna 2021. napuniti 36 godina i njegov najavljeni potpis novog ugovora bit je iznimka, gotovo raritet, čista suprotnost Realovom nepisanom pravilu poslovanja uspostavljenom zadnjih desetljeća u ovo modernije marketinško doba. Taj gigant prakticira tražiti nove zvijezde, svježa lica, ne samo zbog igre na terenu nego i promidžbe, i nitko već odavno nije dobio ugovor u godini u kojoj navršava 36.

Jedan Iker Casillas je sa 34 godine morao otići kroz izlazna vrata iako nije želio završiti karijeru, a nogometno je prohodao u Realu. Ikona kao što je Raul sa 33 se zaputio u Schalke, a Fernando Hierro, kapetan i lider, nešto poput sada Sergija Ramosa, spakirao je kovčege sa 35 i potom igrao za još dva kluba.

Modrićeva priča počinje podsjećati na čuvenog Argentinca Alfreda Di Stefana, jednog od najvećih igrača pedesetih i prve polovice šezdesetih godina koji je u Real došao sa 27 godina i ostao do 38. Po njemu se zove stadion na kojem sada igraju u Valdebebasu. Dijelom i na još jednog junaka toga doba, Mađara Ferenca Puskasa, koji je do 39. godina nosio dres Reala. On je zaigrao kad je imao 31 nakon bijega iz Mađarske koju je zauzela sovjetska Crvena armija. Sergio Ramos je jedno godište mlađi od Luke, ako i potpiše novi ugovor.

- Činjenica da se toliko dugo čeka produženje ugovora govori da su u Realu puno razmišljali, da nisu skloni takvim potezima i da se radi o iznimnom slučaju. Morali su to učiniti jer Luka ih je igrama prisilio. Podatak da su legende Reala, i to španjolski igrači, mlađe napuštali klub, budući da nisu dobile novi ugovor, sve govori. Eto, pristali su prodati Cristiana Ronalda kad je imao 33 godine. Sergio Ramos ima 34, on je 1986. godište i poput Modrića i on bi mogao nastaviti u Realu. S njim traje natezanje jer traži ugovor na dvije godine. No, previše im je važan da bi ga pustili…

Luka je tako na dobrom putu da zaokruži deset godina u Realu. Stigao je 2012. iz Tottenhama. Pet sezona nosio je broj 19, a čini se da će jednako toliko imati na leđima i desetku. Međutim, znači li ostanak do ljeta 2022. u Realu da će Luka igrati u reprezentaciji na Svjetskom prvenstvu u Kataru, ako se plasiramo?

- Teško je danas to reći, on će sam odlučiti. Ovisi kako će se osjećati. Sada ja najbitnije da na Euru bude na visokom nivou - rezerviran je u procjeni Jerkan.

Istina je da taj ugovor ne bi pokrivao kasnu jesen 2022. kad se igra Mundijal u Kataru, no imao bi dobar razlog odraditi još jednu sezonu, makar i negdje drugdje.

- Po pitanju reprezentacije 2021. godine bit će čudna, prvo igramo kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, a nismo još odigrali Euro. Nadam se povratku igrača poput Vrsaljka, novoj afirmaciji onih koji su se pokazali dobrima u Ligi nacija i da ekipa bude prava. Samo da ne bude više prekida zbog korone, da se nakon cijepljenja stanje normalizira.

Koliko od ruskog izdanja sa Svjetskog prvenstva očekujete da će Modrić prikazati na Euru?

- Jedan igrač ne odlučuje sam, nije u Rusiji, neće niti na Euru. Njegova igra ovisit će o kvaliteti izvedbe cijele momčadi. Više ću o tome moći reći kad dođe lipanj - konstatirao je Jerkan.

Hoće li Real zadržati i Sergija Ramosa?

Kako Real za 2022. godinu najavljuje nove asove i drugačiju momčad, jasno je da predsjednik Florentino Perez i kolege vode dugoročnu politiku.

U kojoj prvo treba dovršiti obnovu stadiona Santiago Bernabeu, a potom zasjati u punom sjajnu na svim poljima. U igri su dolasci zvučnih imena poput Mbappea i drugih.

Ponuda ugovora Luki Modriću do ljeta 2022. uklapa se u tu priču i čini se vjerojatnim da će Modrić nakon toga napustiti Kraljevski klub, iako se to nikad ne može unaprijed tvrditi sto posto… No, ostalo je otvoreno pitanje Sergija Ramosa.

On je i dalje jedan od najboljih stopera na svijetu i s pravom traži vrhunske uvjete te potpis na barem dvije godine. Dogovora zasad nema, no očekuje se da će ga na kraju biti. Jasna je izjava trenera Zinedinea Zidanea koji je na upit očekuje li on novi ugovor s Realom, kazao:

- Moj ugovor vrijedi do 2022. godine i ne tražim ništa. Nastavit ću raditi. Sretan sam što mogu reći da sam u najboljem klubu na svijetu. Nadam se da će igrači ostati i da možemo nastaviti s njima - rekao je Zidane i potom posebno spomenuo Sergija Ramosa. Što nije bilo prvi put.

Linker
26. travanj 2024 14:54