RONALD GORSIC Cropix
SLOBODNI I SPREMNI

‘Ničijim igračima‘ stiže šansa za dokazivanje: ‘Protivnici su hrvatski top klubovi, to im je ogledalo‘

Na igralištu ‘Zlatko Cico Kranjčar‘ 15-ak nogometaša traži priliku za novi klupski angažman
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 21. lipanj 2023. 17:45

Hrvatska udruga Nogometni sindikat i ove godine, od 16. do 26. lipnja, organizira jubilarni deseti kamp za profesionalne nogometaše bez ugovora. Kamp je već u tijeku, a Udruga na ovaj način pomaže igračima koji su imali profesionalni ugovor ili su članovi sindikata u potrazi za novim angažmanom.

Treninzi se pod budnim okom glavnog trenera i vlasnika UEFA Pro licence, Ivice Landeke, ove godine održavaju na igralištu Zlatko Cico Kranjčar u kompleksu Maksimira.

Svake godine sve bolji i bolji

Na raspolaganju je igračima, osim glavnog i pomoćni trener, kondicijski trener, fizioterapeut te trener vratara. Dogovorene su dvije gostujuće prijateljske utakmice, danas protiv Rijeke, odnosno 24. lipnja protiv Gorice.

- Igrači su zaista na dobroj razini pripremljenosti. Sada im je ovo prilika da treniraju s dobrom momčadi, dok čekaju angažman u klubu. Ovdje imaju vrhunske uvjete, od terena, fizioterapeuta, trenera, ishrane, smještaja i svih drugih popratnih sadržaja. Na visokoj se razini radi, imaju i dvije odlične pripremne utakmice, gdje će imati mogućnost skrenuti pozornost na sebe. Samim time što su ovdje, vidljivo je da su slobodni, ali i spremni - komentirao je kamp glavni strateg Ivica Landeka.

image

Ivica Landeka

CROPIX

Prošle godine pripremni susreti igrani su sa slovenskim Radomljem i Domžalama, ovaj put kandidati za nove ugovore imat će priliku pokazati se domaćoj nogometnoj javnosti bliskijim nam klubovima. Neki od igrača na raspolaganju Landeki igrali su nogomet u inozemstvu, a ovako su u bližem "izlogu" domaćim momčadima.

- Sigurno da je bitno da igraju ozbiljne utakmice protiv jakih klubova. To je pravo ogledalo, gdje netko iz prvoligaških krugova neće imati upitnike oko svoje odluke, ako pokažu da protiv jakih momčadi i na toj razini mogu raditi razliku, te igrati ravnopravno s tim protivnicima. Dobro je da su protivnici ove godine hrvatski top klubovi. Neki igrači nisu bili na oku Hrvatske nogometne lige, bili su u inozemstvu. Ovako opet mogu pozornost skrenuti na sebe i moguće destinacije ih mogu vidjeti iz prve ruke.

U kampu je na pripremama 15-ak igrača, puno manje nego li ih imaju na raspolaganju momčadi protiv kojih će odmjeriti snage. Ali “glad” igrača bez garantiranog ugovora i želja za pronalaskom angažmana uoči početka nove natjecateljske sezone, trebali bi nadići eventualan umor.

- Najveći pokazatelj su te utakmice. Nama će biti nešto teže odigrati protiv momčadi koje imaju prostor i širi kadar s gotovo dvije ekipe. Ali, željom i određenim rotacijama uvjeren sam da ćemo mi to uspjeti iskompenzirati i vjerujem da ćemo pružiti dobru utakmicu i biti dostojan protivnik - dodao je Landeka.

Ponosan na kamp

Treninge prati i predsjednik Hrvatske udruge Nogometni sindikat, Mario Jurić. Ponosan je na kamp koji pomaže igračima i ističe kako napreduje svake godine i kod klubova je sve više prepoznat.

- Svake godine kamp je sve bolji i bolji. Igrači su sve osvješteniji što ovdje mogu dobiti. Cilj kampa je da se igračima koji u ljetnom prijelaznom roku nemaju klub omogući kvalitetan trenažni proces i odigravanje utakmica. Nije isto trčati i samo kilometražu nabijati, ovdje skupa s momčadi imaju prave prvoligaške pripreme i utakmice. Imaju zaista vrhunske uvjete. Zahvalio bih se ovim putem GNK Dinamu, koji nam je omogućio treniranje na terenu Zlatko Cico Kranjčar - rekao je Mario Jurić.

image
CROPIX

Od početka je Jurić u ovom projektu i zna koliko je igrača prošlo i iskoristilo priliku koju drugdje ne bi dobili. Koliko se toga u kadru igrača promijenilo u deset godina postojanja?

- Mlađe generacije igrača puno su odgovornije prema poslu kojim se bave. Većina njih ne staje s treningom, nijedan igrač nije došao zapušten ili van treninga. Prije su se igrači znali više opustiti u pauzama. Konkurencija je drugačija i tržište to ne dozvoljava. Igrači su puno osvješteniji. Ove godine imamo jako dobru ekipu. Bez obzira na relativno malo vremena na raspolaganju, mislim da će trener Landeka sve dobro pripremiti - zaključio je Jurić.

- Poslije svakog kampa 90% igrača pronađe klub. Jakov Medić je, recimo, u drugoj Bundesligi jedan od najboljih igrača, Ivan Delić nakon kampa odradio je odličnu sezonu za HNK Šibenik, Benedikt Mioč igra u Slaven Belupu, Gabrijel Boban nakon kampa u dresu HŠK Posušja bio je strijelac osam pogodaka svoje momčadi u BiH Premijer ligi, dok je prije četiri godine pod budnim okom HuNs-a trenirao i kapetan šampionske Rijeke, Mate Maleš. Još mnogi drugi pronašli su angažmane i kasnije im je karijera uglavnom išla uzlaznom putanjom - rekao je Mario Jurić.

Linker
06. svibanj 2024 01:10