LEE SMITH Afp
JUNAK ČEŠKE

Nije oštećena roba, već - igračina! On će biti najveća opasnost za Vatrene, a uzori su mu Beckham i Ibra

Napadač Patrik Schick spektakularnim je pogotkom protiv Škota zauzeo naslovnice europskih novina
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 16. lipanj 2021. 20:21

Spektakularni, drugi pogodak protiv Škotske, kad je s gotovo 50 metara udaljenosti sjajnim, preciznim lob-udarcem prevario nepotrebno istrčalog vratara Davida Marshalla, pogurnula je 25-godišnjeg češkog napadača Patrika Schicka na naslovnice svih europskih novina.

Bio je to jedan od najljepših pogodaka svih vremena na velikim natjecanjima, a taj inteligentni i tehnički zahtjevni lob-udarac kao da je češka specijalnost na europskim prvenstvima. Sjetimo se, naime, kako je Karel Poborsky majstorski prevario Portugalca Vitora Baiju na Euru 1996. u Engleskoj, za četvrtfinalnu 1:0 pobjedu!

A na tom je Euru i naš čudesni strijelac, Davor Šuker, lob-udarcem minutu prije kraja, svladao Danca Petera Schmeichela, bio je to treći pogodak u senzacionalnoj 3:0 hrvatskoj pobjedi u skupini, protiv tada aktualnog europskog prvaka. Zanimljivo je da je nekoliko minuta ranije Šuker pokušao lobom zatresti mrežu Danaca s gotovo istoga mjesta kao što je Schick zabio Škotima, ali Schmeichel se uspio vratiti i na samoj je crti zaustavio tu loptu desetak centimetara ispod grede...

image
ROBERT PERRY Afp

Tko je, dakle, Patrik Schick? Bolji poznavatelji češkoga nogometa nimalo ne dvoje da je Schick neprijeporno prvo ime ove reprezentacije. Počeo je trenirati nogomet u praškoj Sparti kad je imao 11 godina, a za prvu je momčad debitirao kao 18-godišnji tinejdžer, 2014. godine. Sezonu kasnije bio je posuđen Bohemianu i nakon dobrih igara i osam postignutih pogodaka u 27 utakmica, za Schicka se zainteresirala Sampdoria i nadareni je Čeh preselio u Italiju, Sparta ga je prodala za četiri milijuna eura...

- Žao mi je što napuštam rodni grad i prijatelje, no s druge se strane radujem odlasku u Italiju, jer sam oduvijek sanjao o igranju nogometa u inozemstvu - rekao je tada Schick.

U prvoj je sezoni u Italiji (2016./17.), na 32. utakmice (samo je 14 puta bio starter) zabio 11 zgoditaka i zapeo je za oko Juventusu, koji je ponudio odštetu Sampdoriji od čak 30 milijuna eura! Međutim, nije prošao na dva odvojena liječnička pregleda, liječnici su otkrili da navodno ima urođenu srčanu manu i Juve je odustao od transfera.

image
ANDY BUCHANAN Afp

Pa iako je bio označen kao “oštećena roba” (kasniji su pregledi pokazali da je posve zdrav!), to nije pokolebalo Romu. Ondašnji sportski direktor rimskoga kluba, Španjolac Monchi, predzadnjeg je dana prijelaznog roka doveo Schicka na jednogodišnju posudbu za pet milijuna eura, uz opciju otkupa ugovora za devet milijuna eura i razne bonuse, ovisno o tome kako će Schick igrati u Romi i kakav će biti klupski plasman...

- Napravili smo sjajan posao. Schick je jedan od najperspektivnijih europskih napadača i vjerujem da će kod nas eksplodirati - rekao je Monchi.

Međutim, to se nije ostvarilo, pa je u prve dvije sezone u Romi (nakon prve je godine otkupljen) Schick zabio samo osam pogodaka, na 58 odigranih utakmica. Stoga ga je Roma prije dvije godine pogurnula u Leipzig na posudbu i Schick je u Bundesligi iznova prodisao punim plućima. Igrao je u napadačkom tandemu s Timom Wernerom, na 28 utakmica postigao je deset pogodaka i opet je postao hit na nogometnom tržištu.

No, Leipzig nije aktivirao opciju otkupa ugovora, prazni je prostor iskoristio Bayer Leverkusen i kupio ga je od Rome za 26,5 milijuna eura, potpisavši s Čehom petogodišnji ugovor. Prošle je sezone zabio devet pogodaka na 29 ligaških utakmica, treba istaknuti da je po dolasku imao problema s Ahilovom tetivom.

Schick je za Češku debitirao 2016. godine i dosad je na 27 utakmica postigao 13 pogodaka. Igrao je za sve omladinske nacionalne vrste svoje zemlje, stasom pomalo podsjeća na nekad sjajnog češkog centarfora Jana Kollera, iako je izgledom Koller više nalik izbacivaču iz noćnih klubova, a Schick manekenu. Visok je (187 cm) i snažan (74 kg), elegantan s loptom u nogama, dobar je tehničar i dribler. Lijeva mu je noga bolja od desne, a odlično igra i glavom, dobro koristeći svoju visinu. Uostalom, Škote je prvi put matirao na “škotski način”, udarcem glavom nakon centaršuta...

Kao dijete je obožavao Davida Beckhama, u kasnijim je godinama kao uzora isticao Zlatana Ibrahimovića. Brojne su ga (lakše) ozljede kočile u karijeri - imao je problema s mišićima, gležnjom i Ahilovom tetivom. U svojim je rimskim danima ostvario veliko prijateljstvo s Edinom Džekom...

- Iako smo bili suparnici za mjesto u momčadi, izvan travnjaka smo se stalno družili i postali smo prijatelji. U svemu je ironično da sam možda baš zbog Džeke morao otići iz Rome, ali to nije utjecalo na naš odnos. Obojica želimo igrati, on je ostao u Rimu, ja sam otišao, ali prijateljstvo traje. U stvaranju prijateljstva svakako je pomogla spoznaja da Džeko govori češki jezik, naučio ga je igrajući u Teplicama - kaže Schick, napadač koji će svakako biti najveća opasnost našoj nacionalnoj vrsti u petak u Glasgowu.

Linker
25. travanj 2024 10:04