JOSE JORDAN Afp
KAP KOJA JE PRELILA ČAŠU

‘Nije problem rasizam, on je arogantan i provocira gdje god dođe. Lista njegovih neprijatelja samo raste‘

Novinar španjolskog AS-a Gerard Lopez odlučio se za malo drugačiji pristup situaciji
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 24. svibanj 2023. 09:40

Dok svi španjolski i svjetski mediji vode raspravu o problemima s rasizmom u nogometu nakon incidenta na utakmici Valencije i Real Madrida u kojoj je Vinicius Jr. pretrpio veliki broj rasističkih uvreda, novinar španjolskog AS-a Gerard Lopez odlučio se za malo drugačiji pristup situaciji.

- Uvrede koje je dobio u Valenciji ne treba miješati s provokativnim i drskim stavom koji održava u svakoj utakmici i koji dovodi do popisa neprijatelja koji raste kako igra utakmice, bili oni suparnici, suci ili navijači. On je persona non grata u Mallorci, Pamploni, Mallorci i sada Valenciji – napisao je Lopez.

- Igrač mora razmisliti o svom ponašanju jer će ovo ići dalje, a završit će odlaskom, nešto što Madrid više ne isključuje. U ovom scenariju, zbog njegove tržišne vrijednosti i učestalosti u igri, vidim razmjenu s Mbappéom kao jedino rješenje.

Lopez smatra da je razmjena s PSG-om i Mbappéom najbolja za sve strane. Time bi se ispunila velika želja Florentina Pereza, dok bi s druge strane PSG dobio zvijezdu u kalibru Mbappéa koja ne bi pravila probleme unutar kluba.

image
JOSE JORDAN Afp

- Ono što je doživljeno u Valenciji već je kap koja je prelila čašu što se tiče provokacija. Uvrede s tribina su neopravdane, ali ih je uvijek bilo i bit će ih u svijetu nogometa. Nemojmo se fokusirati na rasističke uvrede, koje su za osudu – zaključio je Lopez.

Lopez je mišljena da igrači ne bi trebali svojim gestama na terenu dolijevati ulje na vatru prema već užarenim navijačima.

- Nitko ne voli ni druge vrste uvreda, ali one su dio svakodnevice u svim kategorijama nogometa. Niti jedan trener, sudac ili bilo tko drugi ne izlazi iz toga neokrznut. Svima nam se to dogodilo u jednom trenutku.

- Vinicius nije jedinstven, niti izoliran slučaj. To je općeniti problem, ali ono što ne mogu očekivati je da na te uvrede odgovaraju provokacijama, što samo dodatno potiče postojeću napetost. On dolijeva ulje na vatru i uvrede se na kraju množe.

- Madrid ima problem s Viniciusom. Mora ga napasti iznutra i siguran sam da se i Ancelotti i iskusni i dobro odgojeni igrači poput Kroosa, Modrića ili Courtoisa napraviti Viniciusu veliku uslugu.

Viniciusu je inače veliki broj igrača i klubova pružio poruke podrške u borbi protiv rasizma, koji je posebno u Španjolskoj jako izražen.

Linker
23. travanj 2024 20:26