MARIN FRANOV Cropix
VELIK USPJEH

Nije samo Dinamo u nogometnoj eliti. Hrvatske prvakinje čekaju protivnice u velikom okršaju

ŽNK Osijek pobjednik je skupine 9 Lige europskih prvakinja i nastavlja natjecanje u elitnom društvu
Piše: D. LekšanObjavljeno: 09. rujan 2024. 08:19

Nogometašice Osijeka jesen će dočekati u natjecanju Lige europskih prvakinja! Rasplet je prošlotjednog nadmetanja u okviru skupine 9 kojoj su prvakinje Hrvatske bile domaćin u Gradskom vrtu gdje su još sudionici bile najbolje ekipe Bjelorusije i Slovačke, Dinamo BSUPC iz Minska, odnosno Spartak Myjava te predstavnik Irske Peamount United. Potonje su bile subotnje protivnice štićenicama beogradskog trenera Branka Maksića u finalnom susretu nakon što su prošle srijede porazile Bjeloruskinje, a Osječanke ekipu iz zapadne Slovačke.

Iako su i prognoze uoči borbi govorile o izjednačenosti klubova, ipak su završni obračun zasluženo izborili njihovi akteri od kojih je irski iskoristio uvodnu dekoncentraciju bijelo-plavih, odnosno njene vratarke iz Grčke Ariane Vasiliki Anastasiadis te došao u prednost. Domaće su se potom do kraja poluvremena tražile, a pronašle početkom nastavka kada su Izabela Lojna i ovoljetno mlado pojačanje iz splitskog Hajduka Paula Petković preokrenule rezultat u konačni (2:1) za četvrto sudjelovanje 25-erostrukih prvakinja Lijepe naše u 1/16 finala Lige prvakinja, odnosno među 28 najboljih ekipa Staroga kontinenta u aktualnom natjecateljskom ciklusu. Ugledno i prilično kvalitetno društvo koje Osječankma, do sada, nije dao preko te razine za koju se vjeruje da je premostiva optimizam gradeći na prošlotjednim izvedbama s nimalo bezazelnim protivnicama s kojima je iskazano nekoliko dimenzija više.

Uz kvalitetu i tjelesnu spremu odgovarajuću za 90-ak minuta visokog ritma, strpljivost i karakter iskazani su u oba prošlotjedna susreta koja su imala identičan tijek za pobjednice skupine. Do presudne prednosti došavši početcima drugih poluvremena kada su s po dva pogotka izborene pobjede. Protiv Slovakinja su se u prvom poluvremenu ispromašivale i ipak nisu došle u zaostatak iz jedine prigode protivnica koji je stigao u srazu s Peamount Unitedom čiji sastav potom nije izdržao pred naletima osječkoga. Značajno osnaženog iz inozemstva budući da je dugogodišnji klupski predsjednik Bojan Bodražić angažirao ofenzivnu veznu igračicu iz SAD-a Lindsey Porter, u užu obranu stigle su reprezentativke Portorika Madison Cox i Veronica Garcia, na stopersku, odnosno poziciju desnog beka, a za poziciju lijevog kandidirala je zadnja pristigla slovačka reprezentativka Tereza Bednarova.

Nedvojbeno dodana vrijednost poput 17-godišnje mlade reprezentativke Hrvatske Petković koja je prvijencem u bijelo-plavom dresu donijela plasman u sljedeći krug natjecanja gdje će protivnik biti visokorangiran budući da Osječanke nisu nositeljice. U njihovoj, međutim, svlačionici i nadalje stanuju nositeljice prošlosezonskog uvjerljivog osvajanja državnog trona koje su i prošloga tjedna iznova potvrdile međunarodnu klasu jer je jesen u Europi konkretno stigao na domaći pogon. Od četiri postignuta pogotka Lojna je zabila čak tri, a zavidan je učinak imala i Maja Joščak koja nam je prenijela prošlotjedne dojmove iz osječkog tabora:

- Kada ulaziš u nešto novo tada je to protkano nizom nepoznanica i nalaže uvodni oprez. Tako je bilo u oba susreta s tim da smo u finalnom brzo došle u rezultatski minus pa se trebalo resetirati protiv organiziranog i motoričnog protivnika osokoljenog kapitalnom prednošću pogotka. Nismo, međutim, ni u jednom trenutku posumnjale u vlastite vrijednosti iako nam je trebalo nešto vremena za pohvatati konce igre, ali kada smo ih uhvatili tada ih više nismo ispuštale te smo se naposljetku zasluženo radovale. Samopuzdanje nam je sada silno nabujalo, a kako je još očito da ova ekipa u formiranju ima puno prostora za napredovati tada s optimizmom i nestpljenjem iščekujemo sljedeću protivnicu u najjačem kontinentalnom klupskom natjecanju vjerujući da neće biti i posljednji u tekućem ciklusu. Načinile smo iskorake u gotovo svim segmentima igre koja će biti i bolja nego što je bila netom prezentirana budući da je početak sezone i nismo bili u pravom natjecateljskom ritmu, a koji ćemo sljedećih tjedana uhvatiti te postati konkurentnije na međunarodnom planu - u dahu je uspješni prošli tjedan elaborirala kapetanica ŽNK Osijek uoči tih borbi slaveći rođendan u čijem je vrhu želja bilo dulje obitavanje među najboljima u Europi...

Linker
21. listopad 2024 16:56