JONATHAN NACKSTRAND Afp
EUROCAST #30

‘Nije tragedija što je Hrvatska ispala, već ovo... Nama se to nakon Rusije nije smjelo dogoditi!‘

‘Da smo imali sustav, već bismo iznjedrili neke mlade igrače koji bi bili nositelji Vatrenih.‘
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. srpanj 2021. 08:39

Europsko prvenstvo u nogometu približava se samom kraju. U natjecanju su ostale samo dvije momčadi, Italija i Engleska, a sutra u 21 će početi finalna utakmica te ćemo nakon nje napokon dobiti i prvaka Europe. Obje momčadi koje su u finalu su do ovog plasmana došle zasluženo, a preostaje nam za vidjeti hoće li Roberto Mancini ili Gareth Southgate odvesti svoju momčad na sam vrh Europe.

Danima uoči finala u svjetskim se medijima piše o nepoštenosti ovog formata Eura, a jučer je i sam predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin istaknuo kako ovakav format pogoduje pojedinim reprezentacijama te da se on više neće ponoviti. Posebno je ovakav format bio nezgodan u pandemijsko doba pa će i za samo finale Italija biti u podređenom položaju u odnosu na Engleze zbog nemogućnosti dolaska navijača na Wembley iz Italije.

O tome koliko je ovaj format uspješan i koje je sve probleme donio, u današnjem Eurocastu razgovaramo s nogometnim trenerom Marijom Cvitanovićem. S njim ćemo i najaviti finalnu utakmicu te porazgovarati i o drugim stvarima vezanim za Euro.

- Finale između Italije i Engleske nije iznenađenje, bit će to zanimljiva utakmica, makar bi po meni možda bolje finale bilo Italija - Španjolska. Ovaj Euro donio je puno dobrih stvari i mladih igrača, nositelja igre u reprezentacijama - rekao je Cvitanović.

- Možda smo puno više očekivali od Njemačke i Francuske, a jasno i od Hrvatske, da bude u ovom završnom dijelu, ali iz ovog Eura trebamo nešto naučiti. Mogli smo bolje, imamo potencijal za biti u samoj završnici, ali ne treba očajavati. Događaju se manje uspješna prvenstva, nakon Rusije su očekivanja bila visoka, ali bitno je nešto naučiti i postaviti se, isprofilirati kvalitetu za sljedeće prvenstvo. Nije tragedija ispasti, ali jest ako se nešto ne napravi kvalitetnije za budućnost...

A što treba napraviti?

- Ključna riječ je sustav. Ne samo o A-reprezentaciji. Pričamo o svim kategorijama u reprezentaciji i o klubovima. Europska prvenstva mladih reprezentacija pokazuju da se sustavom dolazi do rezultata. Ti mladi, kad dođu na europsku smotru, nisu ekipa koja se tamo skupila, nego se to izgradilo kroz sustav, edukaciju igrača... Oni su dakle, sa 18-19 godina već isprofilirani igrači.

- Euro nije situacija, nije tada ni vrijeme ni mjesto da se reprezentacije tada uigravaju. Ove mlađe reprezentacije poput Španjolske i Portugala su nam to pokazale. Oni se svi znaju, imaju jasnu viziju igre, u svakom trenutku znaju tko, što i kako treba raditi. To su sve naučili kroz mlađe kategorije u svojim generacijama, a Savez im daje viziju i smjernice u odgoju. Nama se ne bi dogodila smjena generacija nakon Rusije da imamo neki takav sustav. Isprofiliralo bi se dosta igrača da budu nositelji reprezentacije - kaže Cvitanović.

Pravi primjer su i Švicarci:

- Nisu slučajno vratili Francuze u posljednjim minutama. Švicarska je imala sustavnu igru i jasnu ideju što i kako napraviti. Francuzi su imali individualnu kvalitetu, ali i toga je bilo premalo da bi se onakva Švicarska dobila.

Nadovezao se tu i Robert Šola, glavni urednik SN.

- Njihov izbornik Petković je hrvatskih korijena, što znači da i naši treneri imaju ideju o sustavu. Švicarska, Austrija, pa i Mađarska imaju dosta igrača naših korijena.

Neki su igrači našeg gosta posebno impresionirali na Euru:

- Dani Olmo. Po meni, uz Pedrija, koji je odigrao fantastično, igrač je to koji ima ekstreman potencijal i zrelost. On preuzima odgovornost kad se lomi rezultat, on ima tu kvalitetu. Vodio sam ga i u prvoj i u drugoj ekipi Dinama, odmah se vidjelo da je to potencijal. Znali smo da ima jako dobru tehniku pod pritiskom, a to je posebno važno. Tko god može igrati leđima ka golu, s igračima pod pratnjom, napravit će karijeru. Tada, kao mladić, još možda nije bio toliko siguran u sebe, ali kasnije je napredovao - kaže Cvitanović.

Ima i poruku za mlade igrače:

- Mi Hrvati volimo od igrača sa 17 godina raditi wunderkindove i misliti da će oni napraviti transfer u stotinama milijuna eura. Neki igrači jednostavno sazriju malo kasnije. Ovdje se Olma čekalo i svaka čast svima na tome, on sada još nije ni blizu kraja svog razvoja. Isti je i Pedri, ima mozak, mašinu u glavi s kojom ekstremno brzo razmišlja, pravi je...

Šola se nadometnuo:

- Mi smo možda malo pretjerali kad je riječ o uzdizanju Joška Gvardiola. Po Pedriju se vidi, ali i po još mnogo igrača u europskim ligama da vani ima puno takvih "gvardiola" koji već igraju ozbiljne uloge u svojim klubovima. Mi u našoj ligi tražimo gotovog igrača kojemu ćemo tek onda dati šansu - rekao je.

Linker
02. svibanj 2024 20:38