DMITRY LOVETSKY Afp
NIJE BIO DOVOLJAN POLJACIMA

Nije uvijek lako biti Robert Lewandowski: Euro će biti osiromašen, a on je usprkos tuzi ostao velik...

Šteta je kada s Eura ispadne jedan takav igrač kao što je Robert Lewandowski
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 25. lipanj 2021. 16:16

Još je više šteta da, čini se, u najdražem dresu Poljske nikad neće dosegnuti ni dio onoga što je uspio igrajući na klupskom planu. No, takvih primjera je mnogo, Lewandowski je samo jedna nova epizoda.

Poljska nema kvalitetu za velike stvari, to je, ruku na srce, vrlo prosječna momčad koja ne može probijati veće barijere. Osim toga, Paulo Sousa nije ih uspio dovesti u optimalnu formu na startu Eura, jer činjenica je da su protiv Slovačke odigrali daleko najlošijih 90 minuta.

Lewandowskom je ovo bio treći Euro, na sva tri je zabijao golove, ali osim 2016. u Francuskoj, gdje su se Poljaci probili do četvrtfinala protiv Portugala i ispali na penale, drugo i nije za pretjerano pamćenje. Kao ni SP u Rusiji 2018. na kojem se Poljska nije uspjela probiti do drugog kruga, a Lewandowski do svog prvog gola na SP-ima. Danas kada ima 32 godine možda idući Euro i priliku za nešto više neće ni dočekati (imat će 36 ako se Poljska plasira), pa mu još preostaje SP u Kataru dogodine, za koje se Poljaci tek trebaju izboriti protiv Engleske i Mađarske, a kako stvari stoje to će ići vrlo teško. Njemu bi svakako bila nagrada otići na SP i zabiti tamo gdje još jedino nije. Ako ništa više…

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Vidjelo se u očima tog velikog strijelca razočaranje nakon utakmice sa Švedskom, ali je bez obzira na sve smogao snage i izašao pred novinare. I birao riječi, nikoga ne optužujući, jer, kako kaže, “sve je to samo sport”. Nije to lako nakon sezone u kojoj si najbolji na svijetu, u kojoj zabiješ 48 golova uz 9 asistencija, u kojoj srušiš bundesligaški rekord Gerda Müllera sa 41 zabijenim golom, u kojoj zabiješ fenomenalne golove Španjolskoj i Švedskoj čak i dva, i na kraju cijele priče doznaš da sve to nije dosta.

Jeste li jako razočarani, pitali su ga novinari...

- Jesam, jako. Činjenica da je ovo moj najbolji Euro, jer sam postigao tri gola, uopće me ne tješi. Sve ove golove dao bih za prolaz u sljedeću rundu. Smatram da je ova momčad zaslužila više, možda ne i aplauz, jer smo ispali, ali za sve što smo ovdje dali, nagrada je definitivno premala.

Nismo imali sreće

Obrazložio je…
- Nismo imali sreće na ovom turniru. Imali smo mnogo prilika za gol, ali nismo ih dovoljno iskoristili, a naši su suparnici ponekad imali pola šanse i zabijali su.

I onda iskreno…

- Tužni smo i razočarani. Možda nam je nekako nedostajalo kvalitete, ali dali smo sve što smo mogli. Protiv Španjolske smo odigrali odličnu utakmicu, pokazali da možemo, makar je Španjolska vrh u ovom trenutku. Protiv Švedske smo igrali dobro, hrabro, stvarali prilike, do zadnjih minuta očekivali da ćemo ipak zabiti još jedan i proći, ali nije bilo ni sreće da prilike realiziramo. Na kraju smo morali ući u rizik, pa smo još i izgubili utakmicu, što nije realna slika viđenog.

Ključ je očito na početku.

- Da, vratim se i ja na utakmicu protiv Slovačke, to smo definitivno odigrali ispod razine, a imali smo veliku priliku s tom pobjedom proći dalje. U jednu ruku sami smo si krivi, ali ponavljam momcima se nema što zamjeriti, ovo je bio maksimum koji su mogli u ovom trenutku. Kazna koju smo platili je po meni prevelika, ali to je tako i iz ove kože ne možemo.

I tako, dojam je da se jedna velika karijera na reprezentativnoj razini gasi pomalo. Inače, traje 13 godina, kada je prvi put istrčao i zabio protiv San Marina. Odigrao je 122 utakmice, zabio 69 golova u najdražem dres, a po oba ta broja je rekorder u nacionalnom dresu koji su nosili velikani poput Lata, Deyne, Lubanskog, Gadoche, Szarmacha,Tomaszewskog, Bonieka… Nekad je i to velika pobjeda.

Poruka ohrabrenja

Završio je Robert Lewandowski ipak optimistično na društvenim mrežama napisavši nakon svega poljskim navijačima:

- Hvala vam što ste vjerovali u nas, davali nam podršku na Europskom prvenstvu. Uvjeren sam da imamo momčad koja nam svima može donijeti puno radosti u bliskoj budućnosti.

Boniek i dalje brani izbornika Paula Sousu

Javnost traži da gazda Zbigniew Boniek ‘skine’ izbornika Paula Sousu, kojeg smatraju glavnim krivcem za ispadanje na Euru. No, Boniek ne misli kao Lewandowski i kaže:
- Što nam nedostaje? Prije svega, nogometna kvaliteta s naglaskom na defenzivu. Ne mislim da je promjena izbornika bila pogreška i nisam to učinio prekasno. Sada struka i igrači moraju donijeti zaključke i pripremiti se za kvalifikacije za Katar. Imaju dva mjeseca za to i nadam se nadam se da ćemo izboriti nastup na SP, jer to treba poljskom nogometu. Apsolutno sam kao predsjednik odgovoran za to što se dogodilo, mogu snositi posljedice za mnoge stvari, ali ne i za nogometnu kvalitetu igrača. Paulo Sousa je dobar trener i ako hoćete iskreno, gore je bilo ispasti u Rusiji na SP, jer smo tada bili puno bolji - zaključio je Boniek.

Linker
24. travanj 2024 23:28