AFP/AFP/PROFIMEDIA Afp/afp/profimedia
LIJEP ŽIVOT

Nikad lakše do pustinjskih milijuna: Zvijezde trebaju ‘izdržati‘ 183 dana, a onda mogu povući ludi ‘cash out‘

Nakon 183 dana u Saudijskoj Arabiji pojačanja iz Europe prijeći će na nultu stopu oporezivanja
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 16. srpanj 2023. 20:11

Kad je riječ o poreznim oazama, državama koje svojim poreznim pogodnostima brojnim međunarodnim kompanijama, svjetskim tajkunima i oligarsima nude "sigurnu luku", mnogi će pomisliti na egzotične destinacije poput Bahama, Bermuda, Britanskih Djevičanskih ili Kajmanskih otoka.

Zaigramo li igru asocijacija i ponuđeni su nam pojmovi "sportaši" i "porez", kao rješenje će se, dakako, nametati Monako. Ako, u poreznom smislu, međutim, govorimo o obećanoj zemlji za aktivne nogometaše, svi putevi vodit će nas - u Saudijsku Arabiju.

Zahvalni Cristianu

- Znao sam da će moj odlazak u Saudijsku Arabiju ‘otvoriti kutiju‘ i nisam pogriješio - samouvjereno je početkom lipnja rekao Cristiano Ronaldo. I doista, odlazak ponajveće europske nogometne zvijezde u Pro ligu izazvao je domino-efekt i ponukao brojne vrhunske igrače da Stari kontinent zamijene Arapskim poluotokom.

Portugalski "superstar" svojevrsni je simbol saudijske ekonomske moći na nogometnom tržištu, a ta moć, osim na petrodolarima, počiva i na poreznom sustavu koji je apsolutno prijateljski raspoložen prema stranim nogometašima. U tom i takvom poreznom sustavu možemo detektirati tri ključna momenta. Prvi se odnosi na razdoblje od datuma kojim počinje ugovor stranih nogometaša s nekim od saudijskih klubova, pa do konca iste kalendarske godine. Na iznose koje su zaradili u tom početnom periodu igrači će plaćati poreze u posljednjoj državi prebivališta. Benzema, primjerice, porez će tijekom predmetnog razdoblja plaćati Španjolskoj, Brozović Italiji, a Kanté Engleskoj, navodi Gazzetta.

Drugi moment odnosi se na dobivanje prebivališta u Saudijskoj Arabiji, odnosno zadovoljavanje uvjeta za oslobađanje od poreza. Kako bi postali fiskalni Saudijci, nogometaši u zemlji moraju boraviti minimalno 183 dana, što znači da će svi igrači koji tijekom srpnja emigriraju u Džedu ili Rijad, sa siječnjem 2024. prijeći na nultu stopu oporezivanja.

Nema duplog oporezivanja

Treba spomenuti i zekat, odnosno, u islamu, obvezni milodar (2,5% prihoda). Stranci koji dolaze iz zemalja koje nisu članice Vijeća za suradnju arapskih zemalja Zaljeva izuzeti su od plaćanja zekata, osim ako ga ne odluče dobrovoljno platiti iz vjerskih razloga, što ne treba isključiti s obzirom na to da u Saudijsku Arabiju odlaze i muslimani iz Europe, a najbolji primjer za to je Benzema.

image
AFP/AFP/PROFIMEDIA Afp/afp/profimedia

Obujam cjelokupnih ugovorenih plaća za igrače koji su sa saudijskim klubovima potpisali ovoga ljeta tijekom ovoljetnog prijelaznog roka trenutno iznosi više od jedne milijarde eura (za manje od 200 milijuna odšteta). Imajući u vidu prethodne informacije, možemo zaključiti kako najveći dio tog iznosa podrazumijeva neto plaće. Nevolje u raju mogu izazvati eventualna nesavjesna postupanja čelnika klubova Pro lige. Prema izvješću The Athletica, Fifa je u posljednjih 12 mjeseci primila 50 pritužbi da saudijski klubovi ne poštuju pravila i krše ugovorne odredbe.

Ako, međutim, sve bude u redu, igrači će, u trenutku kada se odluče vratiti u matičnu zemlju ili nastave karijeru u nekoj drugoj zemlji, sa sobom iznijeti desetke, pa i stotine, milijune eura. Tu dolazimo do trećeg momenta svojstvenog saudijskoj poreznoj politici, a koji će biti od velike koristi po okončanju bliskoistočne avanture. Saudijska Arabija sklopila je sporazume o izbjegavaju dvostrukog oporezivanja s 56 zemalja svijeta.

Linker
15. svibanj 2024 10:21