Franck Haise i Niko Kovač
 LAURENT SANSON/AFP/PROFIMEDA
RASPLET LIGA PETICA

‘Niko Kovač je bio sjajan, a drago mi je i zbog velikog igrača koji predstavlja perspektivu Vatrenih!‘

Trener koji je vodio četiri najveća hrvatska kluba komentira završnicu u najjačim europskim ligama
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 25. svibanj 2021. 23:20

Rasplet liga Petice prokomentirao nam je Nenad Gračan, trener koji je vodio četiri najveća hrvatska kluba, bio je izbornik mlade reprezentacije Hrvatske, a dobar dio igračke karijere proveo je u španjolskom Oviedu.

Stoga smo i krenuli s La Ligom, u kojoj je Atletico nadvisio ‘uobičajene sumnjivce’ Real Madrid i Barcelonu.

- Atletico ima odličnu momčad, klub je s velikom tradicijom, ali naslov je osvojio zahvaljujući Realu i Barceloni koji su odigrali zaista slabo. Imali su prilike doći ispred Atletica, ali ni to nisu uspjeli iskoristiti. To mi je neshvatljivo, moram priznati. Puno pratim španjolsko prvenstvo, bio sam tamo. Kad bi im se pružila prilika, ti bi je klubovi uglavnom iskoristili. Međutim, ovaj put to nije bilo tako. Gubili su bodove protiv suparnika koje bi ranije s lakoćom dobivali. Osim toga, sezona je odigrana bez publike, očito je da im je i to nedostajalo - smatra Nenad Gračan.

image
Nenad Gračan
NIKSA STIPANICEV/CROPIX


U engleskoj Premier ligi naslov je pripao Manchester Cityju.

- Krenuli su loše, ali imaju izbor igrača kakvog nema nitko drugi u Engleskoj. Prije svega je tu Guardiola koji ima kontinuitet, i kad mu je momčad ušla u ritam, to je bilo sjajno za gledati. Naslov su osvojili zasluženo, i osigurali su ga dosta prije kraja.

Solidna priča Milana

U Ligu prvaka plasirali su se pak Manchester United, Liverpool i Chelsea.

- Lijepa je stvar da se United na neki način vratio u vrh, iako zapravo nije bio ozbiljan konkurent za naslov. Redsi i Bluesi su visjeli do zadnjeg kola, ali kad se sve sabere, u odlučujućim utakmicama presudili su njihova kvaliteta, ime kluba i autoritet. Pritom su Liverpool i Chelsea nadoknadili zaostatak koji nije bio mali.

image
PETER POWELL Afp


Veliki je gubitnik u Italiji ispao Napoli, kojem je u posljednjem kolu za plasman u Ligu prvaka trebala pobjeda protiv Jurićeve Verone.

- Očekivalo se da će pobjeda Napolija biti najsigurnija stvar, a na kraju su odigrali neriješeno i nisu im se poklopili drugi rezultati. S obzirom na to kako su igrali i kakav su kontinuitet imali, u Napulju mogu biti razočarani. Milan je počeo dobro, pa prošao kroz krizu, ali vidjelo se da je to solidna priča. Za Inter se znalo da će biti prvak dosta kola prije kraja, po tom pitanju nije bilo neke velike neizvjesnosti.

Odličan posao Kovača

Posebna je priča Juventus, za kojeg navija i Gračan.

- Juventus se na kraju sretno plasirao u Ligu prvaka, jer kroz sezonu prema prikazanim igrama nije bilo previše kontinuiteta, sve su nekako rješavali na mišiće. Što se tiče gubitka Scudetta nakon devet godina, mislim da su zaslužili taj prekid dominacije. Nisu uspjeli ostvariti pozitivan niz rezultata, puno toga išlo je na individualnu kvalitetu. Jednostavno, nisu djelovali kao momčad.

image
Niko Kovač
FRANCK FIFE Afp


Lille je priredio iznenađenje u Francuskoj, s trona je skinuo favorizirani PSG.

- S obzirom na ostvareni kontinuitet, Lilleov naslov i nije iznenađenje. PSG se mučio kroz cijelo prvenstvo, bez obzira na kvalitetu i igrače koje imaju. Neki od njih vjerojatno žele i otići, bez obzira na dosta kvalitetnu ligu i visoka primanja, mislim da je to presudilo. Blizu je bio i Monaco našeg Nike Kovača, na kraju su nijanse odlučile. Kovač je u prvoj sezoni u Francuskoj napravio sjajan posao.

image
SVEN HOPPE Afp


Bayern se pak pokazao kao sigurna oklada u Njemačkoj.

- Već su pomalo ‘dosadni’, kao i Dinamo kod nas - smije se Gračan.

Pun je hvale na račun bavarskog giganta.

- Jedan su od najboljih europskih klubova. Sjajni igrači, sjajna momčad, sjajan rad u klubu. I kad im netko dođe malo bliže, onda se uozbilje i naprave razliku. Iako je Bundesliga kvalitetna i jaka, Bayern tamo nema suparnika koji bi mu bio blizu iako je RB Leipzig dosta narastao u zadnje vrijeme. Drago mi je zbog našeg Brekala što je Wolfsburg ušao u Ligu prvaka, riječ je o velikom igraču i čovjeku koji predstavlja perspektivu naše reprezentacije - zaključio je Nenad Gračan.

Rasplet Španjolska:


Prvak: ATLETICO MADRID

Liga prvaka

ATLETICO MADRID
REAL MADRID
BARCELONA
SEVILLA

Europska liga

Real SOCIEDAD
BETIS

Konferencijska liga

VILLARREAL

Ispali

EIBAR
HUESCA
VALLADOLID


Rasplet Francuska:

Prvak: LILLE

Liga prvaka

LILLE
PARIS SG
MONACO

Europska liga

LYON
MARSEILLE

Konferencijska liga


RENNES

Dodatne kvalifikacije
NANTES

Ispali

NIMES
DIJON

Rasplet Engleska:


Prvak: MANCHESTER CITY

Liga prvaka

MANCHESTER CITY
MANCHESTER UNITED
CHELSEA
LIVERPOOL

Europska liga

LEICESTER
WEST HAM

Konferencijska liga

TOTTENHAM

Ispali

FULHAM
WEST BROMWICH
SHEFFIELD UNITED

Rasplet Njemačka:

Prvak: BAYERN

Liga prvaka

BAYERN
RB LEIPZIG
BORUSSIA Dortmund
WOLFSBURG

Europska liga

EINTRACHT
BAYER

Konferencijska liga

UNION BERLIN

Dodatne kvalifikacije

KÖLN

Ispali

SCHALKE
WERDER

Rasplet Italija:

Prvak: INTER

Liga prvaka

INTER
MILAN
ATALANTA
JUVENTUS

Europska liga

NAPOLI
LAZIO

Konferencijska liga

ROMA

Ispali

BENEVENTO
CROTONE
PARMA

Linker
25. travanj 2024 17:02