Lars Baron Bongarts/Getty Images
ONO ŠTO SE NE GOVORI JAVNO

NIKO KOVAČ VELIKOM PRIJATELJU OTKRIO SVOJU VELIKU ISTINU: 'Njemačka se promijenila. Svaki put kad su pisali o meni, potencirali su da sam Hrvat...'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 07. veljača 2020. 18:51

Zaninljivu je nogometnu karijeru imao Miroslav Tanjga. Za mlađe generacije koje ga se ne sjećaju kao igrača, pred raspad bivše države 1989. godine s Vojvodinom bio je prvak Jugoslavije, a nakon kratkog vremena u Crvenoj zvezdi otišao je u inozemstvo. Igrao je za turski Fenerbahce, Mainz i berlinsku Herthu gdje je svlačionicu dijelio s Nikom Kovačem.

Tanjga je kum i aktualni pomoćni trener Siniše Mihajlovića u redovima talijanskog prvoligaša Bologne. Srpski Telegraf s njime je napravio opširan intervju. Dotakli su se Kovača, Jurgena Kloppa s kojim je Tanjga igrao u Mainzu, ali i Mihajlovića koji ima velikih zdravstvenih problema.

- Niko Kovač je moj dobar prijatelj, igrali smo u Herthi dugo i rekao mi je baš nedavno: "Znaš kako Miro, Njemačka se promijenila. Ja jesam Hrvat, ali sam rođen u Njemačkoj, više sam Nijemac nego Hrvat, ali svaki put kad u posljednje vrijeme o meni pišu, potenciraju da sam Hrvat i ja sam za njih stranac. Iako sam ovdje rođen. Tako ti je i ovdje (u Italiji), možeš biti što hoćeš, ali si stranac uvijek. Nejasno mi je sve to, odeš u London i daš im sedam komada, onda se desi ono... Mislim da su pogriješili, nisu imali sluha i strpljenja s njim, mlad je trener ipak. On je čistio momčad, želio je napraviti novi kolektiv i da to traje. Međutim, oni su sve željeli preko noći. Klubovi poput Reala, Cityja i Barce ulažu puno. Bayern ima novca da uloži koliko i oni, ali oni to ne žele. Ne žele probijati svoje plafone i limite. No, kad im se namjesti momčad, mogu puno toga. Nogomet je teška priča, nekada možeš kupiti deset igrača i promašiti s njih osam, a nekad kupiš samo tri i sa svima pogodiš", rekao je Tanjga o odnosu s Kovačem.

Alessandro Sabattini/Getty Images
Alessandro Sabattini Getty Images

S druge strane, i Jurgen Klopp mu je kao igrač ostao u lijepom sjećanju.

- Igrali smo dugo, čujemo se Klopp i ja često. On je i privatno onakav kakav je pred kamerama, opušten. Bio sa kod njega na 50. rođendanu prije 2-3 godine, ponašao se kao i uvijek. On nije bio neki veliki igrač, ništa posebno, ali je on u Mainzu s 33 godine dobio šansu da postane trener.

- Veliki je psiholog, on nije tu da napravi trening, trening može napraviti svatko. U trening se uključuje povremeno, ali je on taj koji bira pojačanja, određuje taktiku i sastavlja momčad, vodi utakmicu, i to je najbitnije. Ali je i majstor za naći svoje suradnike. - rekao je Tanjga.

Linker
19. travanj 2024 03:26